Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Styremedlem låner til sameiet?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Sameie med 50 etablerte og godt voksne sameiere gjorde en investering på ca. 1 mill.

 

Ble noe overrasket når vi fikk vite at det var en i styret som lånte oss pengene til 7% rente.

 

Er det stuerent?

 

Flere av oss ønsket selvsagt å cashe ut vår del, det ble ikke godtatt med det argument at de som ikke hadde mulighet til det ble uglesett.

 

Styret mente det var vanlig og fair, regnskapsfører ville ikke mene noe. Vedtaket var uklart men jeg husket at vedlikeholdsfondet skulle brukes.

 

Er jeg smålig som reagerer?



Anonymous poster hash: 5a7b1...e1c
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

7% rente høres høyt ut, må være mulig å oppnå lavere rente andre steder. Og at man ikke skal få lov til å betale sin del med en gang også. F.eks. i vårt borettslag når vi gjorde en større investering for for en del år siden så fikk vi tre alternativer (for egen andel): betale alt med en gang, betale for noe og resten over fellesutgiftene i x år eller alt over fellesutgiftene i y år.

 

Stiller meg bak "høres fishy ut".

Endret av Crowly
Lenke til kommentar

Vi har 2.99% nominel rente i vårt borettslag, sitter selv i styret(styreformann)

 

Så 7% høres mye ut for min del.

Nå skal det sies at det er helt ordinært med vesentlig høyere rente for sameier enn for borettslag. Lån til borettslag får rutinemessig første prioritets pant i hele eiendomsmassen. Det åpner ikke eierseksjonsloven for.

 

Det sagt, så høres dette heller fishy ut. Du er ikke smålig som reagerer. Har lånet vært behandlet av sameiermøte?

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar

Usikker på hvordan dette blir for et sameie, men hadde det vært et AS så må nærstående kreditor skatte av renten som overstiger skjermingsrenten.

 

Nærstående er begrepet aksjelovet bruker for å betegne aksjeeiere, ansatte i ledende roller, styremedlemmer etc.

Lenke til kommentar

High-five til Jarmo fra en annen styreleder (i sameie, ikke borettslag).

 

Styret er regnskapsførers oppdragsgiver, ikke sameiet. I motsetning til revisor, som nok kanskje burde ment noe her.

 

Først og fremst: Hvem har lånt pengene? Er det sameierne eller sameiet? Hvis sameiet så kan ikke dette tilbakebetales av den enkelte - men lånefinansiering i et sameie faller utenfor hva styret kan beslutte på egen hånd, så dette skulle nok vært oppe i et sameiermøte.

 

Dernest: Hvordan er dette behandlet? Ble det innhentet flere lånetilbud? Styremedlemmet kan ikke delta i styrets behandling av en lånesak hvor han selv er långiver. Er sameiets økonomi middels eller dårlig kan han bli inhabil i alle økonomisaker etter eierseksjonsloven § 42 fordi hans stemmegivning må anses påvirket av at han også er sameiets kanskje største kreditor.

 

Dette er en tanke fishy. Den vanlige finansieringsmåten i sameier er 1) avsetninger til vedlikeholdsfond (altså forskuddsbetalt), 2) at man ber sameierne om å hoste opp midlene via økte felleskostnader (enten engangs eller varig). Lånefinansiering i sameier er veldig uvanlig. Men de fleste sameier vil kunne oppnå en lavere rente enn 7 % nettopp fordi sameierne ofte belåner boligen.

 

Styret kan motsette seg "ekstraordinære" innbetalinger fra sameierne på et felles lån. Styret kan ikke motsette seg et flertallsvedtak på sameiermøtet hvor styret instrueres om å ta imot slike innbetalinger og nedbetale lånet (spørsmålet blir hvordan man håndterer felleskostnader oppi dette, da).

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...