Gå til innhold

Statoil-sjefen bekymret for at gigantene forlater norsk sokkel


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"– Norge må gjøre det samme for å være konkurransedyktige. Vi må også åpne områder som er attraktive for disse selskapene, spesielt Lofoten, sier han."

 

Når staten tar 90% av kostnadene ved leting burde det være godt nok.

Det aller meste av utbyggingskostnadene trekkes fra før oljeselskapene betaler skatt, så i tilfellet Goliat blir det kanskje ikke penger igjen for å dekke leting og opprydding.

Kanskje det er et signal om at oljeutvinning i nord er for kostnadskrevende til å vinne i konkurranse med olje fra OPEC-land.

Hvorfor nekter vi å innse at oljeutvinning etter 2050 er en risikosport?

Vi har danset rundt gullkalven i mange år, men alt har en slutt.

I dag er det fornybar energi som peker seg ut som en voksende industri, og vi har sittet i garderoben lenge nok.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Det er en god ide å åpne opp deler av Lofoten for konsekvensutredning og prøveboring. Da får vi en test på om interessen er der fremdeles. Når oljefondet tømmes får vi nok erfare det gamle ordtaket om at nød lærer naken kvinne å spinne. Da blir resten av oljen og gassen vi fremdeles har muligheter for å hente opp en redningsplanke. Også for de som tror de skal leve av sol og vind.

Lenke til kommentar

Det er en god ide å åpne opp deler av Lofoten for konsekvensutredning og prøveboring. Da får vi en test på om interessen er der fremdeles.

Som nevnt over her er det ikke gratis. Staten betaler 90% av kostnadene. Er det verd prisen med tanke på potensiell framtidig gevinst og risiko for både natur og eksisterende industri? Jeg tror Lofoten og Vesterålen er forholdsvis lite attraktive leteområder i utgangspunktet og at utsiktene for gevinst er ganske små. Derimot er risikoen for eksisterende millardindustri relativt stor. Miljørisikoen er vanskeligere å sette en prislapp på, men den er nok høy.

 

Verden trenger olje i framtiden også selv om det ser ut til å flate ut de nærmeste tiårene. Vi er ferdige å melke den kua. Nå kan vi fokusere på å bygge landet videre på de industriene vi levde godt av før oljen, pluss alle de tekniske industriene som har dukket opp i kjølvannet av oljeepoken. I den sammenheng er det også smart at vi gjør oss mindre avhengig av oljeforbruk. Vi som har en av verdens beste ressurser på ren fornybar strøm.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...