Redaksjonen. Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 – Det virker ganske enkelt for godt til å være sant.Midt i ørkenen i Jordan forsøker Frank fra Stavanger å dyrke agurker til markedspris Lenke til kommentar
Fri diskusjon og kunnskap Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 (endret) "....vil det være et betydelig framskritt i kampen for å håndtere de globale klimaendringene" Så? Hvordan? Ved å dyrke innendørs i en en ørken ( som antagelig blir grønnere framover ved hjelp av økt CO2), istedet for å dyrke utendørs i arealer som er mer egnet til dyrkning? Hver nasjon burde dyrke mat til sin befolkning, og eventuelt bytte mot andre nasjoner for å få mat-variasjon og optimalisere produksjon i forhold til klima i egnet område. Og omvendt; holde sin befolkning lik nasjonens matproduksjonsmuligheter. Dette vil gi trygghet og forutsigbarhet for de enkelte nasjonene, i en urolig verden der døde penger /tall og penge-triksere blir sett på som viktigere enn levende mennesker og mat. Dette virker for dumt til å være sant; det må være penger ( og politikk) involvert. Endret 27. november 2017 av Fri diskusjon og kunnskap 3 Lenke til kommentar
Fjodor Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 "....vil det være et betydelig framskritt i kampen for å håndtere de globale klimaendringene" Så? Hvordan? Ved å dyrke innendørs i en en ørken ( som antagelig blir grønnere framover ved hjelp av økt CO2), istedet for å dyrke utendørs i arealer som er mer egnet til dyrkning? Hver nasjon burde dyrke mat til sin befolkning, og eventuelt bytte mot andre nasjoner for å få mat-variasjon og optimalisere produksjon i forhold til klima i egnet område. Og omvendt; holde sin befolkning lik nasjonens matproduksjonsmuligheter. Dette vil gi trygghet og forutsigbarhet for de enkelte nasjonene, i en urolig verden der døde penger /tall og penge-triksere blir sett på som viktigere enn levende mennesker og mat. Dette virker for dumt til å være sant; det må være penger ( og politikk) involvert. Det er vel godt kjent nå, at når ord som "klima" og "miljø" renner inn i hodene til politikere (og visse andre), renner vettet ut... Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 mulig å produsere grønnsaker som er helt konkurransedyktige i markedet. Men utvidelsen krever at Sahara Forest Project – som primært er finansiert av den norske stat Bærekraftig, konkurransedyktig og finansiert av den norske stat. Det er noe som skurrer alvorlig her. Lett å være "konkurransedyktig" når staten potensielt bruker skattebetalernes penger til å gjøre underskudd til overskudd. Jeg ville vært mer forsiktig med påstanden konkurransedyktig når det ikke ser ut til å klare seg med egne midler. 1 Lenke til kommentar
MrAHB Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 "....vil det være et betydelig framskritt i kampen for å håndtere de globale klimaendringene" Så? Hvordan? Ved å dyrke innendørs i en en ørken ( som antagelig blir grønnere framover ved hjelp av økt CO2), istedet for å dyrke utendørs i arealer som er mer egnet til dyrkning? Hver nasjon burde dyrke mat til sin befolkning, og eventuelt bytte mot andre nasjoner for å få mat-variasjon og optimalisere produksjon i forhold til klima i egnet område. Og omvendt; holde sin befolkning lik nasjonens matproduksjonsmuligheter. Dette vil gi trygghet og forutsigbarhet for de enkelte nasjonene, i en urolig verden der døde penger /tall og penge-triksere blir sett på som viktigere enn levende mennesker og mat. Dette virker for dumt til å være sant; det må være penger ( og politikk) involvert. Mat-perspektivet: "Hver nasjon burde dyrke mat til sin befolkning". Ja, mange land har dårlige muligheter for å dyrke mat utendørs. I Arabia og i nord-Afrika er det varmt og tørt, i eksempelvis Norge blir det også importert store mengder mat, fordi det er for kalt/bratt/mørkt på vinteren eller hva du vil kalle det. I Norge blir også mye produsert innendørs. Blåbær blir flydd hit året rundt. Husk at norske kuer, sauer og kyllinger i stor grad får kraftfôr importert fra andre deler av verden. Klima-perspektivet: Det er bra at maten blir produsert lokalt, mange bor tørre områder som Nord-Afrika, og Arabia. Da blir maten fraktet kortere. Viktigere enn "kortreist mat" er at om man dyrker ørkenen kan jord og områder som kunne vært skoger, jungler, savanner og regnskog skånet. Det er i dag enorme områder som har blitt kultivert fra regnskog til å bli beitemark. -Den utviklingen er viktig å stoppe/reversere. Befolknings-problematikken: Vi blir flere og flere folk, pluss at mange går i fra fattigdom og enkelt kosthold til kosthold som er mer likt det norske. Om vi dyrker maten på samme måte som i går trenger vi større og større landområder for å kunne dyrke nok til alle. Om de landområdene vi utvider til ligger i ørkenen vil det være vinn-vinn for både klima, regnskog. Det politiske-perspektiv: Politikerene er svært klar over at er det en ting som kan gjøre dem arbeidsløse, så er det matmangel. For hundre år siden og bakover i tid var det stort-sett bare èn ting som kunne få konger avsatt, eller få fart på revolusjoner, og det var hungersnød. Dette er bare noen av perspektivene ved å dyrke ørkenene. 2 Lenke til kommentar
Halvor Sølvberg- the MOV Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 Løft blikket. Agurk er nesten 100% vatn. Således er det vatn i naturlig innpakning, lett og fint uten søppel. Selg det som økologisk renset vatn.... Turforpakning 2 Lenke til kommentar
likferd Skrevet 27. november 2017 Del Skrevet 27. november 2017 (endret) Enkelte tror tydeligvis vi har mangel på dyrkbar jord.. Å dyrke agurker midt i ørkenen er omtrent på nivå med å starte palmeoljeproduksjon i drivhus Norge. Endret 27. november 2017 av likferd 5 Lenke til kommentar
Steinar Jakobsen Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Tar men en tur videre fra Aqaba og inn i Jordandalen finner man et veldig fruktbart område. Der dyrkes både vindruer, tomater og andre godsaker. Man trenger absolutt ikke å dyrke innendørs i dette landet. Vinen som produseres i Jordan er meget brukbar. Noe tilsvarende er ikke mulig å si om vinproduksjonen i nabolandene (Inklusive Israel, men muligens med unntak av Libanon). 1 Lenke til kommentar
aklla Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Jeg ville vært mer forsiktig med påstanden konkurransedyktig når det ikke ser ut til å klare seg med egne midler. Det står jo også at det er ett pilotprosjekt og ønsker å bli konkeransedyktige senere, ikke at de er det og klarer seg uten støtte nå.. Lenke til kommentar
N8591NB4 Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Synes dette prosjektet er veldig spennende. Det må gjerne opp i dimensjoner for å få de virkelig store effektene, men det er ett slags vevd at ideen fungerer når man fortsatt holder på. 1 Lenke til kommentar
fo2re Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Nå forsøkte faktisk nordmenn å selge flaskevann i nabolaget til Sahara, og bommet Lenke til kommentar
Aiven Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 (endret) Tøft prosjekt, kjekt å lese om. Enkelte tror tydeligvis vi har mangel på dyrkbar jord.. Eh, ja. Det er en grunn til at dyrkbar jord er et av de heiteste investeringsobjektene om dagen. Og at matvareprisene har steget voldsomt i mange land de siste åra. En god del av produksjonen er selvsagt luksusproduksjon, slik at folk fra Vesten kan spise store mengder kjøtt, usikker på om det er dette du sikter til? Endret 28. november 2017 av Aiven 2 Lenke til kommentar
96I178X9 Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Verden, og ikke minst de tørreste områdene, har behov for stadig større mengder mat, på grunn av økende befolkning, velstandsvekst og mer kjøtt på menyen. Kan man i Midtøsten bruke gratis solenergi til å produsere billig mat, er det genialt. Prisen på solenergi faller dramatisk fra år til år, så muligheten til å gjøre det forretningsmessig bærekraftig øker fra år til år. Men jeg lurer på hvor havvannet kommer fra, når anlegget tydeligvis står et stykke fra kysten? 1 Lenke til kommentar
Roger Hansen Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Verden, og ikke minst de tørreste områdene, har behov for stadig større mengder mat, på grunn av økende befolkning, velstandsvekst og mer kjøtt på menyen. Kan man i Midtøsten bruke gratis solenergi til å produsere billig mat, er det genialt. Prisen på solenergi faller dramatisk fra år til år, så muligheten til å gjøre det forretningsmessig bærekraftig øker fra år til år. Men jeg lurer på hvor havvannet kommer fra, når anlegget tydeligvis står et stykke fra kysten? Kall meg kynisk men dersom befolkningsvekst er en variabel som er med på å bidra til mangel på tilgang til mat så burde man vel også se på metoder for stagnering av befolkningsveksten også, eksempelvis Kina med max 1 barn per familie i lang tid. Andre eksempeler er fjerning av bidrag og støtte for mer enn X barn. Får man stagnert befolkningsvekst i parallell med å produsere mer og billigere mat så får man jo ett vesentlig økt tilgjengelig mat-per-innbygger forhold. Synes det er rart at tiltak for å redusere befolkningsvekst sjelden eller aldri blir nevnt i diskusjoner rundt tilgang til matressurser. Man tar det alltid for gitt at "befolkingen øker så vi trenger mer ressurser" uten å stille spørsmålet "hvordan kan vi redusere befolkningsveksten på lang sikt slik at behovet for ressurser ikke øker raskere enn tilgjengeligheten på ressurser?". Lenke til kommentar
MrAHB Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Får man stagnert befolkningsvekst i parallell med å produsere mer og billigere mat så får man jo ett vesentlig økt tilgjengelig mat-per-innbygger forhold. Om man får ned befolkningsveksten får man ikke færre folk, eller mer mat per innbygger. -Om man skal ha mer mat per innbygger må man kutte i befolkningen, pluss at dem man kutter bort må ikke ha noe med jordbruk å gjøre.-Ett svært vanskelig (eller uetisk) prosjekt med andre ord. Svaret på å kutte befolkningsveksten på lang sikt har vi faktisk. -I Europa, spesielt i sør-europa føder (utdannede) kvinner langt under 2 barn i sin levetid. I nord-europa fødes det litt fler, men så lenge det er under 2 barn pr kvinne, så synker befolkningen på lang sikt. -Uutdannede kvinner føder langt flere barn enn dem som er utdannet. Det har vist seg i mange land de siste 100 år at om levestandarden går opp i store lag av befolkningen, ikke bare hos de rikeste, og spesielt utdanningsnivået, så fødes det færre i gjenomsnitt. 1-barns politikken i Kina var svært streng, men eksempelvis en 3-barnspolitikk kunne nok hatt noe for seg. Men i demokratiske land er det svært vanskelig å vinne stemmer på å legge begrensninger i folks frihet. Lenke til kommentar
Sivert Sæterbø Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Norge og galskapens dårskap. Bunnen av intellektet er nådd man bruker skattebetalernes penger til å bygge drivhus i tropiske ørkener. 1 Lenke til kommentar
aklla Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Norge og galskapens dårskap. Bunnen av intellektet er nådd man bruker skattebetalernes penger til å bygge drivhus i tropiske ørkener.fordi? Lenke til kommentar
Benny Flaggstang Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 Verden, og ikke minst de tørreste områdene, har behov for stadig større mengder mat, på grunn av økende befolkning, velstandsvekst og mer kjøtt på menyen. Kan man i Midtøsten bruke gratis solenergi til å produsere billig mat, er det genialt. Prisen på solenergi faller dramatisk fra år til år, så muligheten til å gjøre det forretningsmessig bærekraftig øker fra år til år. Men jeg lurer på hvor havvannet kommer fra, når anlegget tydeligvis står et stykke fra kysten? Aqaba er en kystby ved rødehavet, så akkurat nå har de vannet omtrent like utenfor døra. Om de hadde vært lenger unna havet ville det ikke være verdens største problem det heller. Man har klart å legge rør for olje over hele verden, så et vannrør skulle være ganske så elementært å få til. 1 Lenke til kommentar
stigmv Skrevet 28. november 2017 Del Skrevet 28. november 2017 "....vil det være et betydelig framskritt i kampen for å håndtere de globale klimaendringene" Så? Hvordan? Ved å dyrke innendørs i en en ørken ( som antagelig blir grønnere framover ved hjelp av økt CO2), istedet for å dyrke utendørs i arealer som er mer egnet til dyrkning? Økt mengde CO2 vil bare gi mer plantevekst der hvor det er begrensende faktor - i drivhus hvor alle andre faktorer holdes optimalt. Stort sett alle andre steder vil det være andre begrensende faktorer, som mangel på vann, mangel på næringsstoffer, feil temperatur osv. Grunnen til at de må bruke drivhus er at det er få matplanter som er hardføre nok til å kunne tåle den tørre luften og de store temperatursvingningene som er i ørkenen. 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå