Gå til innhold

Julius Cæsar under Romerrikets fall


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tar du deg tid til å søke litt på Internett så finner du masse informasjon. Du kan lese f.eks. på denne linken jeg fant i løpet av et minutt;

http://www.history.com/news/history-lists/8-reasons-why-rome-fell

 

Det var ikke èn grunn som var viktigst på lik linje med de fleste andre store riker som har gått under. Det er mer sammensatt enn 1+1.

Endret av Soseks
Lenke til kommentar

Julius Cæsar levere 500+ år før Romerrikets fall. Så han hadde nok ikke så mye å gjøre med det. Med mindre man skal blir spekulativ og prøve å gjette om Romerske Republikk liksom skulle vare lengre enn keiserriket.

 

Julius Cæsar levde 1500+ år før Romerrikets fall. Rommeriket gikk ikke til grunne i 476 selv om barbarene inntok Roma da. For hovedstaden i Romerriket var allerede flyttet til Konstantinopel og riket styrt fra Konstantinopel eksisterte helt til tyrkerne inntok byen i 1453. Selv om det var betydelig svekket i sine 500 siste år.

Lenke til kommentar

 

Julius Cæsar levere 500+ år før Romerrikets fall. Så han hadde nok ikke så mye å gjøre med det. Med mindre man skal blir spekulativ og prøve å gjette om Romerske Republikk liksom skulle vare lengre enn keiserriket.

 

Julius Cæsar levde 1500+ år før Romerrikets fall. Rommeriket gikk ikke til grunne i 476 selv om barbarene inntok Roma da. For hovedstaden i Romerriket var allerede flyttet til Konstantinopel og riket styrt fra Konstantinopel eksisterte helt til tyrkerne inntok byen i 1453. Selv om det var betydelig svekket i sine 500 siste år.

 

Det er ikke det ekte romeriket, hint Roma må være del av ROMERriket.

Det er en grunn til at det ble referert til som Byzantium

Lenke til kommentar

Nja, de refererte til seg selv som romere (romaioi på gresk) og til riket sitt som det romerske riket. De hang seg ikke opp i etymologien. Bysants er en rent historiografisk term som man bare bruker for å skille mellom Vest- og Øst-Romerriket i moderne historieskriving, og som i utgangspunktet bare refererte til byen Byzantion, som senere ble Konstantinopel. Bysantinerne eller østromerne brukte også utdaterte/upresise begreper for andre stater og folkeslag, f.eks. kalte de folk fra nord for Svartehavet for skytere og folk fra Vest-Europa for keltere (keltoi) langt inn i middelalderen.

 

Julius Caesar hadde ikke så mye med Romerrikets fall å gjøre. Jeg synes det var en rar problemstilling. Han levde mens Romerriket fortsatt vokste og ennå ikke hadde nådd sitt høydepunkt, og man kan tvert imot si at han bidro til å styrke det. Hvis du vil se på årsakene til (Vest-)Romerrikets fall så må du se på den administrative delingen av Romerriket som skjedde under Diokletian, det økte presset fra ytre fiender/folkevandringene, hvordan Vest-Romerrikets militærbudsjett ble større og større selv etter at de mistet inntektene fra det langt rikere Øst-Romerriket, og hvordan man prøvde å kompensere for dette ved å la "barbarene" kjempe på Romerrikets vegne mot andre barbarer i bytte mot land og rikdom.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hvorfor kaller man Byzantium Bysants på Norsk?

 

Har ikke noen kilde på det, men gjetter på at norsk har tatt det fra tysk (Byzanz), eventuelt fransk (Byzance). Jeg vet ikke hvor -t- i Bysants stammer fra og hvorfor norsk bruker det (både svensk og dansk skriver Bysans), men google-books viser at Byzantz har vært brukt på tysk (bøker fra 1500-1800). Det handler muligvis – igjen et gjett – om en transkribering av gresk Βυζαντίς (Byzantis), en alternativ skrivemåte på byen (Oxford Dictionary of Byzantium, s.v. "Byzantion").

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, det er forskjellige tradisjoner for hvordan man skriver navn som ofte ikke gir så mye mening. Latinske navn med ium-ending brukes i andre sammenhenger på norsk, så det er ingen regel som forhindrer bruk av Byzantium evt Bysantium på norsk såvidt jeg vet. Allikevel tror jeg det er greit å bruke Bysants på norsk da Byzantium høres ut som et grunnstoff.

 

På samme måte bruker vi den tyske skrivingen av det osmanske rike (Osmanisches Reich), mens man på engelsk og fransk bruker "Ottoman" som kommer av den italienske forvrengningen av navnet Osman. Det er ingen god logikk bak det, kun historiske tilfeldigheter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Tror ikke Julius Cæsar bidro til det romerske keiserrikets fall, for republikkens dager var talte likevel, og bare en streng statsadministrasjon kunne holde riket på føttene. Keiserdømmet etter Cæsar utsatte nok heller forfallet. På den måten fikk man sentrert makten, og hindret provinsene fra å løsrive seg. Med færre keiseremner reduserte man mulighetene for borgerkrig.

Hvorfor romerriket til slutt gikk i oppløsning er det nok ingen som kan vite med sikkerhet. Det var folkevandringer som til slutt gjord slutt på den vestlige, latinske delen. Germanske stammer plyndret riket og tok seg land helt ned til Spania, sammen med gotere, vandaler og andre folkeslag. Men den østlige, bysantiske delen holdt stand i neste tusen år til. Hvorfor det? Grunnen må være at den østlige delen av riket var sterkere økonomisk og militært enn den vestlige delen, og derfor kunne stå imot folkevandringene og plyndringstoktene fra fiendtlige folkeslag. Hvorfor den vestlige delen ble svakere økonomisk og militært, er det man må forsøke å finne ut hvis man skal gjøre seg håp om å finne en løsning på spørsmålet om hvorfor det romerske riket gikk under.

Det viktige med Julius Cæsar i denne sammenheng, er naturligvis at han markerer overgangen fra republikk til keiserrike.

Endret av Vaniman
Lenke til kommentar

Det fantes også gotere i dagens Russland og sentraleuropa, og det var disse som først vandret inn i romerriket i stor skala og tok seg land der. Det skjedde fordi de ble presset vestover og sørover av hunerne, et krigersk folk fra Asia.

Vandalene levde i Germania, Gallia og oppover langs Rhinen på denne tiden.

Lenke til kommentar

Det er interessant at goterne etterlot så lite spor. De hersket i Spania helt fram til muslimene erobret Iberia på tidlig 700-tall. Likevel er det svært få ord av gotisk opprinnelse i spansk. Som en kuriøsitet kan det nevnes at begrepene "gotisk arkitektur" og "gotisk skrift" ble til i renessansen på 1500-tallet, og da som en foraktfull merkelapp på arkitektur og skrift i middelalderen, lenge etter at goterne som eget folk forsvant.

Lenke til kommentar

Det stemmer sikkert at goterne ikke har etterlatt seg så mye spor i Spania. Men ordet Katalonia vitner om goternes nærvær, det er en avledning av ordet Gotalania.

Jeg er ikke sikker, men jeg tror faktisk at goterne opprinnelig kom fra Skandinavia, fra gotland eller Gøteborg.

Lenke til kommentar

 

Og hva var egentlig den viktigste grunnen til at Roma gikk under? har lurt ganske lenge på dette

 

 

Masseinvandring fra kulturer som ikke tilpasset seg det samfunnet de migrerte til.

Det kan du trygt si. Goterne og vandalene kunne være temmelig brutale. Når romerne tok disse og andre germanske stammer inn i sitt eget rike, var det som å sette sprengstoff i sitt eget legeme. Men det tok hundre år før det eksploderte.

Men det var de store folkevandringene som ble slutten på romerriket.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...