Gå til innhold

Morter forslag til produkt?


G

Anbefalte innlegg

Jeg kunne tenke meg å skaffe en morter for å støte/knuse litt krydder med flere ting.

 

Er det stor forskjell på kvalitet på skål og støtredskap? Noen tips til produkt?

 

Fant en lenke som forsøker promotere redskapen:

https://www.yngveekern.no/2016/01/05/morter-verdens-eldste-kjøkkenmaskin/

 

Er det viktig med ruhet på skål og støtredskap som vist på bildet, eller er glatt overflate bedre til noen oppgaver?

 

morter-thaimat.jpg

Endret av G
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kommer an på hva du skal knuse. Jeg bruker både en i stein med steinstøter og en i keramikk med trestøter. Den i stein er fin til hardt krydder i mindre mengder mens den i keramikk er fin til noe mykere ting i større mengder. Den i keramikk er også fin til å knuse f.eks. hvitløk.

 

Har denne i stein http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/60201251/?query=morter

Den i keramikk er omtrent som denne og handlet på en eller annen asiabutikk

chn_7215_2.jpg

Lenke til kommentar

Tenkte å forsøke å oppnå matcha grønn te (melisliknende finhet), er det mulig ved å knuse grovere tevare. 30-40 gram av slik matcha koster ofte omkring kr 250 eller mer. Så tenkte kanskje det kunne være økonomi i å få tak i grovere vare og forsøke oppnå det selv. Har allerede investert i en rimelig kenwood mini chopper.

 

Siden matcha gjerne føles grov nok i svelget i melisstørrelse, så er det viktig å prøve å nå denne finkornethetsgraden.

 

norges-tehus_matcha_premium_1024x1024.jp

 

 

 

Har ikke testet den ut, men ser for meg at den bare klarer å delvis hakke varen til noe grovknust krydderaktig konsisten, om enn det (i det hele tatt).

Så jeg tenker meg for å nå melisfinhet, at man må over på en morter for sluttrinnene, eller at det blir umulig å få til i heimen?

 

Ser fort at den du viste til i fra Ikea var veldig rimelig. Sparer sikkert halve prisen ift. om en kjøper det mange andre steder. Ser for meg at kjøkkenbutikkjedene er dyrest.

 

Edit:

Dette var et godt tips, som jeg ikke har kommet på selv. I all sin enkelhet  :wee:

 

 

 

Om du har krydderrester i kjøkkenskapet kan disse bli en del av en spennende krydderblanding. 

Jeg har fryktelig mange forskjellige kryddere i kjøkkenskapet. Det er få kjøpte krydderblandinger, bortsett fra karri. Stort sett bruker jeg bare rene kryddere i matlaging.

Men ikke alle kryddere blir like fort brukt opp, mange blir bare stående, særlig noen av julekrydderne. Kjenner du deg igjen?

Kilde: https://lisevonkrogh.wordpress.com/2016/03/26/lag-din-egen-orientale-kryddermiks/

 

Edit2:

 

 

 

Men billig er det ikke. For å få  frem den grønne fargen må teplantene skjermes for sollys, og for at smaken skal bli så søt og så lite bitter som mulig, blir den beste matchaen malt til pulver for hånd i et tempo på 30 gram i timen. Den beste matchaen kan koste godt over 1000 kroner kiloen, mens lavere kvalitet til matlaging er hakket rimeligere.

 

Uuuhh  :dremel:

(tradisjoner og/eller overtro?)

Endret av G
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Det med skjerming fra sollys er for å få plantene til å produsere mer klorofyll. I tillegg er det ikke sånn at den billige grønne teen du måtte kjøpe nødvendigvis er direkte egnet til matcha. Antar dog du fint kan klare å lage noe som tilsvarer de mer industrielle variantene av matcha, f.eks. de som selges via helsekost ol. De kan jo brukes til muffins, drinker etc.

 

Har du vært innom nettbutikken Thes du Japon (http://www.thes-du-japon.com/index.php?main_page=index&cPath=1_7)? De har matcha i en rekke ulike kvaliteter. Om du velger billigste fraktmetode og smører deg med tålmodighet trenger det ikke bli så fryktelig dyrt.

Lenke til kommentar

Har funnet ut hvordan kvernen ser ut, som benyttes i matcha-produksjon. Blir tungt og dyrt, må lage den selv? :p :

 

 

 

Ser ut som de roterer seg litt drøyt varme i denne fabrikken  :wow:

Er vel neppe snakk om noe vannkjøling slik man bruker på CPU-ene våre heller?

 

Lenke til kommentar

Har en Jamie Oliver granittmorter som jeg kjøpte for noen år siden, husker ikke pris, men den er suveren. Den er temmelig grov som du nevner, og det -føles- som at det skal løsne "grus/småstein", men det gjør absolutt ikke det. Jeg har ikke opplevd at noe knaser mellom tenna når jeg har spist "mortret" krydder foreløpig.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...