Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ikke anledning til å kontraktsfeste klausul mot rekruttering ved konsulentutleie b2b?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Vi har i lengre tid hatt en frase i våre utleiekontrakter (vi leier ut konsulenter) som lyder:

 

Verken Kunde eller Leverandør kan ansette eller på annen måte engasjere den annen parts personale, med mindre det foreligger skriftlig godkjenning. Denne begrensningen gjelder så lenge den aktuelle personen er i Kundens eller Leverandørens tjeneste og 6 (seks) måneder etter at tjenesten har opphørt.
 
Nå har en ny kunde, som har blitt forelagt kontrakten, hevdet at en slik klausul ikke er tillatt når det er snakk om utleie av konsulenter og ikke utføring av definert prosjekt der leveranseansvaret ligger hos oss.
 
Jeg synes dette er litt rart, både fordi jeg mener å ha sett tilsvarende klausuler i mange andre sammenhenger, og at jeg ikke helt ser logikken (ikke det at absolutt alt av lover og regler kan virke logiske, da...).
 
Hvorfor kan ikke to forretningsparter bare være enige om at "vi ansetter ingen av den andres ansatte så lenge vi gjør business sammen" og ha dette i en kontrakt? Hvilken lov er det som ikke tillater dette når det er snakk om rent konsulentutleie, og ikke et prosjektoppdrag - og what difference does it make..?
 


Anonymous poster hash: 9abb3...c71
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter den nye arbeidsmiljølova så er det ikkje lenger lov å sette slike restriksjonar ( som i praksis er ein yrkesforbud på 6 månedar) utan at arbeidstakaren blir kompensert.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62#KAPITTEL_16
 

§ 14 A-1.[/size]Konkurranseklausuler[/size] (1) Med konkurranseklausul menes i dette kapittel avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakers adgang til å tiltre stilling hos en annen arbeidsgiver eller starte, drive eller delta i annen virksomhet etter arbeidsforholdets opphør. (2) En konkurranseklausul kan bare gjøres gjeldende så langt det er nødvendig for å ivareta arbeidsgivers særlige behov for vern mot konkurranse. Klausulen kan ikke i noe tilfelle gjøres gjeldende lenger enn ett år fra opphør av arbeidsforholdet. (3) Konkurranseklausul må inngås skriftlig for å være gyldig. (4) En konkurranseklausul kan ikke gjøres gjeldende ved oppsigelse fra arbeidsgiver, med mindre oppsigelsen er saklig begrunnet i arbeidstakers forhold. Det samme gjelder dersom arbeidsgiver på grunn av mislighold av forpliktelser i arbeidsforholdet har gitt arbeidstaker rimelig grunn til å avslutte arbeidsforholdet. (5) Arbeidsgiver kan på ethvert tidspunkt mens arbeidsforholdet består, skriftlig si opp en konkurranseklausul. Oppsigelse kan likevel ikke skje i den perioden arbeidsgiver er bundet av redegjørelse etter § 14 A-2 femte ledd. Etter arbeidsforholdets opphør kan arbeidsgiver og arbeidstaker inngå skriftlig avtale om at en konkurranseklausul ikke lenger skal gjelde. (6) En konkurranseklausul faller bort dersom kravet til redegjørelse etter § 14 A-2 ikke blir oppfylt.

 
og
 

§ 14 A-3.[/size]Kompensasjon dersom konkurranseklausuler gjøres gjeldende[/size] (1) Dersom en konkurranseklausul gjøres gjeldende, skal arbeidsgiver betale arbeidstakeren kompensasjon tilsvarende 100 prosent av arbeidstakerens arbeidsvederlag opp til 8 G, og deretter minst 70 prosent av arbeidstakerens arbeidsvederlag over 8 G. Kompensasjonen beregnes på grunnlag av opptjent arbeidsvederlag de siste 12 månedene før oppsigelses- eller avskjedstidspunktet. Kompensasjonen kan begrenses til 12 ganger folketrygdens grunnbeløp. (2) Det kan gjøres fradrag med inntil halvparten av kompensasjonen for arbeidsvederlag eller arbeidsinntekt som arbeidstaker mottar eller opptjener i perioden konkurranseklausulen har virkning. (3) Arbeidsgiver kan kreve at arbeidstaker opplyser om arbeidsvederlag eller arbeidsinntekter i perioden. Dersom arbeidstaker ikke etterkommer kravet, kan arbeidsgiver holde tilbake kompensasjon inntil opplysningene legges fram.

 

 

 

Edit; sjå krikkerts innlegg:

 

 

 

§ 14 A-6.Rekrutteringsklausuler (1) Med rekrutteringsklausul menes i dette kapittel avtale mellom arbeidsgiver og andre virksomheter som hindrer eller begrenser arbeidstakers muligheter til å ta ansettelse i annen virksomhet. (2) Arbeidsgiver kan ikke inngå rekrutteringsklausul. En rekrutteringsklausul kan likevel inngås ved forhandlinger om virksomhetsoverdragelse, og gjøres gjeldende under forhandlingene og i inntil seks måneder etter at forhandlingene er avsluttet, dersom disse ikke fører frem. En rekrutteringsklausul kan også inngås fra tidspunktet for virksomhetsoverdragelsen og gjøres gjeldende i inntil seks måneder, dersom arbeidsgiver skriftlig har informert alle berørte arbeidstakere.

 

 

Endret av The Avatar
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...