Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

hvorfor er noen av grunnstoffer mest stabile med 2 elektroner i det ytterste skallet?


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har alltid lært om at grunnstoffer er mest stabil med 8 elektroner i det ytterste skallet, men i boken min står det også at de første grunnstoffene i periode systemet er mest stabilde med 2 yttreelektroner.

Kan noen si hvorfor de er mest stabilde med 2 yttreelektroner?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kortversjonen er at grunnstoffer er mest stabile når de har fått fylt opp sine ytterste elektronskall. Hvor mange elektronskall og hvor god plass det er til elektroner i det ytterste skallet hos et grunnstoff øker med størrelsen på atomet (antall protoner).

 

Dersom du ser i periodesystemet så er det hvilken rad et grunnstoff ligger i som sier hvor mange skall det har. For eksempel ligger hydrogen og helium i rad 1 og har derfor bare ett skall. Karbon, nitrogen og oksygen ligger i andre rad og har to skall. Jern (Fe) ligger i fjerde rad og har følgelig fire skall.

 

Antall elektroner som er plass til i hvert skall for de fire første radene i periodesystemet er gitt ut i fra tabellen under (se https://no.wikipedia.org/wiki/Elektronskall for mer info):

 

[table]

Skall

Maks antall elektroner

12

28

318

432

[/table]

 

Så, svaret på spørsmålet ditt er at de første grunnstoffene i periodesystemet (helium og hydrogen) er mest stabile med 2 ytterelektroner fordi de bare har ett skall og de skallet har bare plass til 2 elektroner.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...