Gå til innhold

Økt risiko for hudkreft blant oljearbeidere


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Oh shit. Kreftremkallende hydrokarboner gir faktisk kreft? How strange!

Det høres kanskje innlysende ut, men noen ganger må man undersøke åpenlyse ting. Rett og slett fordi det da er dokumentert. Nå kan ingen si at det ikke er forska på eller at vi ikke veit nok. Det vil gjøre det lettere å få gjennom bedre sikkerhetsrutiner, det vil gjøre det lettere å få gjennom krav om yrkesskadeerstatning, det vil gjøre det lettere å få gehør hos institusjoner som NAV. Bare for å nevne noe.
Lenke til kommentar

Dette er vel ettertrykkelig dokumentert fra før? Det eneste jeg ikke har sett dokumentert før (ihvertfall ikke i like stor grad) er hvor mye høyere risikoen for å utvikle kreft er når man er i kontakt med disse. Så forskningsrapporten har nok noe for seg, men det er fortsatt ting som bør forskes mer på, blant annet på andre steder på kroppen enn de to stedene som er oppgitt her (selv om disse to stedene nok er mest relevant ifht. hudkreft på oljeplattform-arbeidere).

Lenke til kommentar

Håpar dei har huska å fjerna evt. korrelasjon med overhyppigheit av sydenturar for offshore-arbeidarar (på 4/2 turnus el. liknande), med ekstra soleksponering av underarmane ved bruk av t-skjorte. Det KAN jo vera ein tilleggsfaktor.

Lenke til kommentar

KANE2009: Du kan si at funnene våre kanskje framstår som "å slå inn åpne dører" ettersom sammenhengen mellom hydrokarboner (tjære og sot) og hudkreft (type plateepitel karsinom) har vært kjent siden 1700-tallet(!) (https://en.wikipedia.org/wiki/Percivall_Pott), men det som kanskje ikke kom tydelig nok fram i saken er at vi også fant en sammenheng mellom hydrokarboner (mer spesifikt råolje og benzen) og føflekk-kreft (melanom) som ikke har vært påvist tidligere. Et annet aspekt er at verken føflekk-kreft eller annen hudkreft (plateepitel karsinom) har vært studert i sammenheng med hydrokarboner blant norske offshorearbeidere, og som L4r5 påpeker er det for de som er rammet viktig at sammenhengen er dokumentert. Tidligere studier har heller ikke tatt høyde for soleksponering (som Lurum og Bengt Who påpeker), noe som er viktig, fordi man da ikke kan trekke sammenhengene i tvil ved å si at det kan være tilsløring av effekter (dvs bakenforliggende effekter fra andre sterke risikofaktorer) fra overdreven soling som er årsaken. Til the_last_nick_left, det var jo en flatterende kommentar, men selv om jeg har doktorgrad på feltet er jeg langt fra utlært og det godt være ting vi ikke har tenkt på å ta høyde for...

 

Takk for engasjementet og mange gode poenger!

 

Hilsen 

Jo

Lenke til kommentar

Eit viktig punkt oppi dette er eit større fokus på eksponering mot farlege stoff i arbeidslivet. Det har heldigvis vore ei stor utvikling på HMS-arbeidet i oljeindustrien (og all industri for den del) sidan 70-talet, men det dukkar framleis opp nye faremoment som det ikkje er tenkt på før. I tillegg må ein heile tida sørge for at dagens verneutstyr er godt nok egna til arbeidsoppgåvene og at dei blir brukt. Det er ein vanskeleg trussel å verne seg mot sidan den ofte ikkje er akutt merkbar. Kjem det eit verktøy ramlande mot deg så flyttar du deg for ikkje å bli truffet. Er det litt gass i lufta eller du får litt olje på hendene, så reagerer du ikkje på same måte. Først fleire tiår seinare kan den akkumulerte eksponeringa mot farlege stoff merkast.

 

At oljearbeidarar er meir utsett veit ein jo, men målet må alltid vere å få ein sånn statistikk ned. Dersom statistikken hadde vore like dårleg i dag som for 40 år sidan, så fungerer ikkje tiltaka.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...