Gå til innhold

Her plukker de ned så godt som nye vindmøller og sender de til land med høyere strømpriser


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Her var det mye rart og mange selvmotsigelser. Strømprisen til forbrukere i Danmark og Tyskland er de høyeste i Europa, ikke de laveste. Det er fordi myndighetene der har presset frem vindkraft til tross for manglende lønnsomhet, en prosess som er avhengig av store avgifter på strømmen til forbruker for å subsidiere bort underskuddet. Elkraft er ferskvare som ennå ikke kan lagres (i stor målestokk) og derfor blir salgsprisen for vindkraft alltid den laveste i et åpent kraftmarked. Alternativet er å stoppe møllen. Når vi blir fortalt at linjenettet er dårlig utbygd, så er det bl.a. fordi markedet krever doble nett når kraften enten skal komme fra en mølle i Nordsjøen eller et kullkraftverk i øst når vinden har løyet. Dette er det uføret våre vindmøllefantaster prøver å lede landet vårt uti. Måtte de som bestemmer innse galskapen med norsk vindmøllekraft.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Her var det mye rart og mange selvmotsigelser. Strømprisen til forbrukere i Danmark og Tyskland er de høyeste i Europa, ikke de laveste. Det er fordi myndighetene der har presset frem vindkraft til tross for manglende lønnsomhet

Tvert imot!

 

Sidan 2006, har struamprisen til vanlege forbrukarar i Danmark gått frå 170% av gjennomsnittet i EU til 140%. Prisen til industri har gått frå 150% av EU-nivå til å vere på gjennomsnittet av EU-nivå. Danmark har spart *mykje* pengar på betre sjølvforsyning og fornybar energi. I tillegg til å gjere eigen industri meir konkurransedyktig, er import av kol erstatta med eksport av vindturbinar. Vindkraft har vore ein suksess for Danmark på alle måtar.

 

Tyskland støttar fossile kraftproduksjon med litt over 10 cent pr kWh, medan fornybar energi får under 7 cent pr kWh i støtte. Ulike måtar å utbetale støtta på, gjer at det tilsynelatande berre er fornybar energi som får støtte, men kolgruvene åleine får milliardar av Euro i støtte kvart år. Problemet til Tyskland er at veldig mange arbeidsplassar er avhengige av den forureinande kolkrafta, som vert stadig mindre lønnsam dess meir fornybar energi som kjem på marknaden, og politikarane torer ikkje å la dei arbeidsplassane gå. Dermed opprettheld dei stadig dyrare subsidiar av fossil energi.

 

Det stemmer at straumprisane til forbrukarar i Danmark er blant dei høgaste i Europa, men det var jo grunnen til at dei satsa på vindkraft! Dersom du gidd å lese artikkelen, ser du at dei byggjer ut vindkraft der straumen er dyrast, for det er der det er mest å tene på det. Det gjev jo ikkje mykje meining å byggje ut vindkraft, eller nokon annan form for ny kraftproduksjon, der straumen er billigast.

Endret av Sturle S
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Norge er velsignet med vannkraft - i prinsippet det samme som vindkraft, bare mye bedre og mer effektivt. Å kjøre frem vindkraft her, ser jeg ikke logikken i, men hvis det er økonomi i det og betyr billigere strøm til forbruker, noe jeg tviler på, hvorfor ikke, men ikke for noen annen grunn enn det.

 

Hvis man kjører frem vindkraft fordi det er kult og gir et image av å være grønn, da har man bommet fullstendig, og jeg misstenker det ligger litt bak dette, men hva vet jeg. Som privatperson gir det etter hva jeg har funnet ut mer mening å sette opp solpanel enn en vindmølle, det er ikke bevegelige deler i et solpanel som slites ut, så det kan i prinsippet bare stå der og bake i sola (er vel inverter og sånt som kan ryke med årene da) pluss sommertid ivertfall gir det strøm da behovet er der, vinteren er det værre med.

 

Jeg har f.eks solpanel på campingvogna (120w med 2 x 80 ah batteri), og det funker knallbra i sommerhalvåret til fricamping, skjeldent jeg trenger ty til stikkontakt. Til hytter og sånt er det aldeles suverent, og da trenger du ikke bygge ut så mye dyr infrastruktur (hogge ned milevis med skog for å sette opp høyspentmaster midt på fjellet), jeg er ivertfall ikke den som gidder sitte i en snøhaug og fryse på en hytte i mørkeriet i desember! Sånn sett bringer solpanel med seg goder, men at det skal bli energikilden til bolighus der vi oppholder oss om vinteren ser jeg ikke meningen i.

 

Vannkraft ga i sin tid nok strøm til å holde liv i panelovner og diverse over hele landet i sprengkulde fra nov-apr, skjønner ikke hvorfor ikke det systemet vi har hatt plutselig ikke er bra nok lenger. Gasskraft - og vi bugner jo av gass her i landet - lønte seg ikke engang, da kan ikke jeg skjønne at vindmøller skulle lønne seg heller.

Endret av marius77
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er ikke dette egentlig en bra utvikling?

Nord Europa har fått billig strøm ved å bruke subsidier, og når subsidiene faller bort selges de mindre vindturbinene til land med høyere strømpris.

En utvikling som sakte men sikkert fører til at flere og flere får billig fornybar energi.

Når subsidiene er redusert til et minimum er det heller ikke behov for høye avgifter for å finansiere subsidiene og strømmen kommer ned på norsk nivå i hele Nord Europa.

Samtidig er det også slik at fornybar energi i utgangspunktet er gratis og når bankene har fått sin del er det bare drift og vedlikehold igjen på utgiftssiden.

Resultatet er gode arbeidsplasser ved at en produserer noe alle har behov for og markedet vil være der til evig tid.

Oljeindustrien har behov for at fellesskapet stiller med kapital i letefasen, og i Norge dekker derfor staten ca 90% av utgiftene.

Grunnen er at privat kapital skyr risiko, men med 78% skatt får vi 10-dobbelt tilbake så lenge oljeselskapene finner olje.

Slik har det vært, men når fossil energi er i ferd med å ødelegge livsgrunnlaget er det på tide å tenke nytt.

Når fossil energi skal erstattes av fornybar energi er det en formidabel jobb som må gjøres, men hvorfor ikke se positivt på overgangen og være glade for alle jobbene som kommer i en ny industri?

Her er utfordringen at den nye energien må konkurrere mot den som er nedbetalt, og vi må ha subsidier for at privat kapital skal være interessert.

Problemet er egentlig svært lite ved at bare 10 øre/kWh fra de nedbetalte vannkraftverkene i Norge er nok til at fornybar energi blir interessant for investorer.

Lenke til kommentar

For alle som produserer fornybar energi vil energilagring være nødvendig. Fremfor å benytte resurser på å flytte vindturbiner, burde man installere lagring av energi en eller annen form. Batterilagring øker stort i volum nå, og dette vil være med på å sikre at de som sitter med turbiner får betalt for strømmen de produserer. Produsere for lager når prisen er lav og selge fra lager når prisen er høy.

 

I det store bildet/globalt trenger vi all den fornybare energien vi kan generere. Å flytte en turbin hjelper ikke, men lagring av energi vil vi ha mer behov for etter hvert som andelen fornybar energi blir større.

 

På samme måte burde man ha mer vindturbiner i Norge også, for så å øke andelen energi som kan eksporteres. Dette selv om vi er nær selvforsynt med vannkraft.

Lenke til kommentar

Dette har jeg sagt i åresvis.

 

Reperasjonskostnader er høye, men dette blir grovt underestimert i lønnsomhetsberegninger.

 

Det er umulig å få vindmøller til å være lønnsomt på land (uten massive subsidier), hvordan det da går med offshoreparker som har mange ganger høyere kostnader på reperasjoner.

 

Om 10-15 år river vi de alle sammen.

 

La oss kalle en spade for en spade.

 

Vindmøller er statssubsidiert sysselsettingsstøtte for industrien, men er det ikke på tide at vi bruker pengene på noe som faktisk er nyttig?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er umulig å få vindmøller til å være lønnsomt på land 

En påstand, men hvor mye hold er det i den?

Bankene skal ha sin del og i perioden med kapitalkost skal de som investerer tjene penger.

Denne problematikken sliter all energiproduksjon med, men vindkraft er noe av det billigste å bygge ut mange steder.

I Norge er det vannkraft som er billigst og i ørkenområder kan solenergi være billigst.

Når bankene har fått sitt er det bare drift og vedlikehold igjen når vi bygger ut fornybar energi, og selv kullkraft kommer til kort.

Atomkraft er vesentlig dyrere enn vindkraft å bygge ut.

Vinnerne er vi forbrukere som får billig strøm, men det virker som mange ikke makter å se denne siden av saken.

Lenke til kommentar

Å forklare de "lave" strømprisene i Danmark med vindmøller som en vet har selvkost på rundt 0,5 øre/kwh er godt gjort. Basisprisen på strøm i Danmark er riktig nok mistenktelig lav. Men prisen for forbrukere er i verdensklasse.

 

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Electricity_prices_for_household_consumers,_second_half_2015_(%C2%B9)_(EUR_per_kWh)_YB16.png

 

Er det mulig å produsere ny strøm billigere enn kr 0,50 per kWh på en annen måte enn ved vind eller sol? At prisen på strøm til forbrukere i Danmark er svært høy på grunn av energiavgift har lite relevans for temaet i denne artikkelen. PSO-avgiften på ca 20 øre per kWh for å dekke investeringer i vind og varmekraftverk er til dels relevant.

Lenke til kommentar

 

Å forklare de "lave" strømprisene i Danmark med vindmøller som en vet har selvkost på rundt 0,5 øre/kwh er godt gjort. Basisprisen på strøm i Danmark er riktig nok mistenktelig lav. Men prisen for forbrukere er i verdensklasse.

 

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Electricity_prices_for_household_consumers,_second_half_2015_(%C2%B9)_(EUR_per_kWh)_YB16.png

Er det mulig å produsere ny strøm billigere enn kr 0,50 per kWh på en annen måte enn ved vind eller sol? At prisen på strøm til forbrukere i Danmark er svært høy på grunn av energiavgift har lite relevans for temaet i denne artikkelen. PSO-avgiften på ca 20 øre per kWh for å dekke investeringer i vind og varmekraftverk er til dels relevant.

 

Ja, det er denne sammenhengen mange ikke forstår.

Vi er alle interessert i billig strøm, men for at strømmen skal bli billig må produksjonen være stor.

Selvsagt vil ikke noen bruke pengene sine for å bygge ut mer energi når produksjonskost for nye utbygginger ligger i området 50 øre/kWh og strømmen selges i markedet for 30 øre/kWh.

Dette dreier seg om velferd og arbeidsplasser, like mye som billig strøm og klimatrusselen.

Norge har en mulighet ingen andre land har, ved at vi har nedbetalte vannkraftverk.

Verden skal bort fra fossil energi og over til fornybar og i dette ligger en stor mulighet og ikke et problem.

Ser du skriver at avgiften i Danmark er 20 øre/kWh, men trolig er det nok med 10 øre i Norge.

En avgift på 10 øre vil dekke subsidiene som trengs for at investorer skal bruke pengene sine på mer fornybar energi.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Å forklare de "lave" strømprisene i Danmark med vindmøller som en vet har selvkost på rundt 0,5 øre/kwh er godt gjort. Basisprisen på strøm i Danmark er riktig nok mistenktelig lav. Men prisen for forbrukere er i verdensklasse.

Prisen til forbrukarane i Danmark har gått kraftig ned dei siste åra, samanlikna med dei landa som ikkje har satsa like mykje på fornybar energi.

Lenke til kommentar

Først innføres subsidier for å sette opp møller, som gir lavere strømpris i markedet, så lav at eldre møller ikke lengre blir lønnsomme, så foreslås det å subsidiere disse eldre møllene slik at disse ikke blir tatt ut av drift. Det er helt tullete. Subsidier for å bøte på ringvirkningene av subsidier. Øker du skatten for å subsidiere kraftproduksjon gjør du produksjon av alt annet mindre lønnsomt, og du får mindre produksjon av andre ting folk trenger mer!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...