Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ufør og etablering av firma


qben

Anbefalte innlegg

Som ufør har jeg mulighet til å ha inntekt ved siden av pensjonen. (Uføretidspunkt 2013)

Slik inntekt medfører naturlig nok en reduksjon i pensjonen.

 

Jeg har kanskje mulighet til å benytte meg av dette, begrenset til 1 - 2 ganger i året.

Tjenesten jeg kan bidra med er relatert til IKT rådgivning/utvikling.

 

Jeg har vurdert å fakturere som privatperson, men overstiger MVA grensen på første faktura.

Det tryggeste valget ser ut til å være å etablere et AS.

Men har jeg muligheten til dette som ufør? Hva med enkeltpersonforetak?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Som ufør har jeg mulighet til å ha inntekt ved siden av pensjonen. (Uføretidspunkt 2013)
Slik inntekt medfører naturlig nok en reduksjon i pensjonen.
 
Jeg har kanskje mulighet til å benytte meg av dette, begrenset til 1 - 2 ganger i året.
Tjenesten jeg kan bidra med er relatert til IKT rådgivning/utvikling.
 
Jeg har vurdert å fakturere som privatperson, men overstiger MVA grensen på første faktura.
Det tryggeste valget ser ut til å være å etablere et AS.
Men har jeg muligheten til dette som ufør? Hva med enkeltpersonforetak?

 

Ja, du har full mulighet til å starte både as og enkelmannsforetak som ufør, men det vil være ett inntektstak på noen kroner før du mister noe av uføretrygden..  Mener den er på ca 60K, tjener du over det gjennom bedriften du starter vil du bli trekt fra på uføretrygden..

 

Snakk med NAV, selv om de er helt jævlig umulig å få kontakt med.. Informer de om planene dine og vær åpen.. Er du invliget uføretrygd og har energi til å starte firma vil bare idioter kjefte på deg om at du har energi til å prøve på nytt igjen... (Noe som mange får)

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

Det er helt idiotisk å gå for enkeltpersonforetak når du er i den situasjonen du er. Går du for et AS istedet så får du klarere skille mellom privatøkonomi og firmaets økonomi - og du kan velge å beholde deler av det du fakturerer for i firmaet / tenke langsiktig økonomi. I et enkeltpersonforetak må du ta ut resultatet hvert år. Du vil også få mulighet til å få alle normale fordeler av å være ansatt, om du velger å ansette deg selv i firmaet. (Lurt, og ryddig i forhold til NAV.)

 

Hva utgjør det i praksis? Si at du i 2017 når 80 fakturerbare timer (optimistisk anslag), fakturerer for 1000,- per time / 80k, og bruker 40 timer på administrativt arbeid og ufakturerbare timer - og at du lønner deg selv med 250,- per time. (Til en internkostnad på ca. 500,- per time.)

 

Da kan regnskapet se ut noe slik:

 80 000 inn. (80*1000)

-60 000 ut i lønnskostnader

-   2000 i bankkostnader

-   750  i yrkesskadeforsikring

-   2000 i andre kostnader

 

15 250 i overskudd før skatt

- 3660 i skatt på overskuddet

 

11 590 i overskudd som du kan beholde videre i firmaet.

 

I dette eksemplet så vil du sitte igjen med 30 000 i lønn, altså godt innenfor grensa. Du vil også ha bygd litt buffer i firmaet som gjør at du for eksempel kan dekke inn utgifter om du i et senere år ikke klarer å få nok inn til å dekke utgiftene. (F.eks fordi du ikke får fakturert noe, eventuelt at du har en dårlig periode med helsa og ikke kan jobbe.) Nå har jeg tatt i vel mye, og regnet med minst 40% ekstra i sosiale kostnader (arbeidsgiveravgift, trygdeavgift, feriepenger osv) - det kan være litt lavere avhengig av hvor du bor.

 

Med en enkeltpersonforetak så har du ikke samme mulighet til å planlegge langsiktig, og skillene mellom privat og bedriftsøkonomi er nesten fraværende. Man mister også muligheten til å få skattefri kjøregodtgjørelse, og å bruke statens satser for reiseregninger.

 

Kjapp sammenligning her: http://www.firmahjelp.no/starte-enkeltmannsforetak/fordeler-med-enkeltmannsforetak/ http://www.firmahjelp.no/starte-enkeltmannsforetak/fordeler-med-enkeltmannsforetak/

 

Om du ser for deg å få inn nok til at du kommer forbi grensen for hvor mye du kan tjene uten reduksjon i uføretrygden er det fordelaktig å kunne ha muligheten til å planlegge litt langsiktig - og et skille mellom privat og bedriftsøkonomi gjør det mulig. Om du dokumenterer egen tidsbruk godt og lønner deg selv på timebasis med en helt grei timelønn så vil det da være mulig å la penger bli igjen i firmaet uten å bli straffet for det av NAV. Med et ENK så går alt som er til overs uansett som lønn på slutten av hvert år.

 

Er selv i samme situasjon - ufør og med mulighet til å tjene litt som it-konsulent og jeg finner ingen fordeler med å velge ENK fremfor et AS. Både NAV og banken var positive til denne måten å gjøre det på - og enige med meg i at det er lurt med et sterkt skille mellom personlig økonomi og bedriftsøkonomi.

 

Jeg gjentar oppfordringen ovenfor om å ta kontakt med NAV. Et konkret tips i så måte: gjør klar en kortfattet forretningsplan først.

 

Edit:

Et payrollfirma kan også være aktuelt som et tredje alternativ. Mot en fast prosentandel av det du fakturerer så ordner de alt det administrative for deg. Eks: https://coolcompany.com/no/ eller https://www.frilansfinans.no/

Endret av gobblegok
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hovedspørsmålet ser da ut til å være besvart, det er mulig/lovlig for uførepensjonister å etablere firma.

 

Netthets er jeg immun mot så ingen fare.

Det er AS som er aktuelt pga fordelene det bl.a. gir med adskilt og klare grenser mot personøkonomien.

NAV vil bli involvert på et senere tidspunkt.

 

Tipset som Dubious kommer med vil jeg fraråde.

Jeg skjønner det er fristende, men det blir fort uoversiktlig og fører fort til tilleggsskatt.

En tidligere arb.giver holdt på slik og det det ble ikke pent.

 

 

Endret av qben
Lenke til kommentar

 

 

Med et AS så trenger man ikke ta ut lønn

Kan kjøpe mye for privat bruk, med firmakortet

 

Som må skattes av og oppgis som lønnsgoder.

 

Ikke når en kjøper det til firmaet

"Alle" mindre firmaer gjør sånt

 

Og veldig mange firmaer får bokettersyn og får svi. Det du foreslår er ulovlig, og det er en ikke ubetydelig risiko for å bli tatt.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
At de følger med forventes. Derfor legger jeg opp til et tett samarbeid med de i forhold til rapportering.

 

Fordi potensiell inntekt nettopp ikke står i stil med arbeidsinnsatsen (typisk for IKT prosjekter). 1 time tilrettelegging for SaaS (Software as a Service) vil gi høyere inntekter enn 100 timer rådgivning. SaaS vil også kunne generere lisensinntekter som ikke lar seg relatere til arbeidstimer. Denne mismatch må jeg få kommunisert i mine rapporter.

 

At den blir redusert forventer jeg, som nevnt i mitt første innelgg, dersom dette skulle gi slik lønnsomhet. Men som nevnt, dette blir i småskala, det er tross alt en grunn til at jeg pr. i dag er ufør.

 

Oppheve den, midlertidig eller permanent? Utbetalingen eller selve uførestatusen?

Så vidt jeg har skjønt papirene mine har jeg mulighet (om helsen skulle tillate det) å gå tilbake til jobb for en lengre periode og "falle tilbake" til uføretrygd om helsen skulle kreve det. Dette er ikke aktuelt for meg på noen som helst måte, derav et anslag om alt fra null aktivitet til 1-2 klienter pr. år. Jeg vil anta at det skal grove forhold til før jeg fradømmes uførestatusen.

 

Jeg vil videre anta at det ligger en bedre vurdering til grunn enn bare å se på lønn/innsats alene. Dette er helt klart et greit kriterie alene om en ser på tradisjonelle manuelle yrker hvor faktorene er kjent. Men lar seg ikke benytte på samme måte uten å gå mer i dybden når det kommer til f.eks. IKT-baserte yrker. Jeg regner med at dette ordner seg gjennom tett dialog med NAV og regelmessig rapportering. Ikke minst at de gjøres klar over dette på forhånd.
Lenke til kommentar

Dette/du forutsetter nå at snusk vil forekomme, greit nok men dette er et ikke-tema i mitt tilfelle.

 

Jeg forutsetter at det jeg rapporterer til, og får godkjent av, NAV er å forholde seg til.

Noe annet kan jeg rett og slett ikke gjøre. Skulle de i en revisjon motsi seg selv får det bli en annen sak.

Lenke til kommentar

Derav åpenhetslinjen med klargjøring i forkant og rapportering underveis. Aktiviteten er beregnet (ikke tilpasset) til å kunne gi en lønn som er godt forenelig med uførepensjonen i tillegg. Dersom NAV vurderer det dit at en slik inntekt ikke vil bli "godkjent" får jeg heller droppe planene.

 

Skulle muligheten by seg og vise at dette har potensiale til noe mer (lisensinntekter) så vil jeg jo ikke være avhengig av NAV. En vinn vinn situasjon for meg og samfunnet.

 

En videre diskusjon rundt snusk temaet blir fra min side unødvendig, men andre som leser tråden må gjerne ta med seg rådet videre. Det er et godt poeng for de som havner i et slikt dilemma.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...