Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Problem med overtakelse av bolig


realbunny

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Kjæresten min har solgt leiligheten som kjøper skal overta om 1 uke. Dette er en liten leilighet på 23 km2. 

 

I ca. 2 uker nå har hele strømmen i leiligheten slått seg av. Dette skjer når komfyren har ca 2-3 plater på, og ovnen er på samtidig. Når strømmen går, er det ingen av bryterne til sikringsskapet i leiligheten som er av. Det er tydeligvis en hovedsikring som ligger i kjelleren som slår seg av. Denne har vi ikke tilgang til, da den ligger bak en låst dør. Vi har måtte kontaktet vaktmesteren hver gang dette har skjedd, sånn at han kan ta på bryteren igjen. Det merkelige med denne situasjonen er at dette har ikke skjedd på de 2 siste årene (fra hun fikk leiligheten). Vaktmesteren mener tydeligvis at det er leiligheten som tar for mye strøm, men syns det er merkelig at det har fungert før.

 

Vi har informert megleren om dette, siden dette er en hendelse som skjedde etter visning. Megler sier vi må fikse dette selv.

 

Jeg har faktisk ingen anelse hva jeg skal gjøre, eller hun. Er ikke dette noe styret i borettslaget skal fikse? Da jeg ikke har kontroll over denne sikringen? Kanskje den har blitt dårligere? Eventuelt har dere noen tips på hva jeg kan gjøre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Moderatormelding

3 innlegg er fjernet grunnet off topic. Vi holder oss til saken fremover.

 

Kommentarer på moderering tas på PM.

 

For å svare på TS så kommer det mye an på. Det kan hende det er en eldre løsning med jordfeilbryter (som tar alle kurser), og at det derfor er en jordfeil som er problemet. Dersom du har egen everksmåler og denne står i skapet i kjelleren så er dette noe du skal ha tilgang til selv. For å si det annerledes; for å finne ut av hva som er feil må vi vite mer. Og det er ikke så lett å kreve utbedring før man vet hva som er feil.

Lenke til kommentar

Ditt vedlikeholdsansvar er det såkalte innvendige vedlikeholdet, det vil si det som er inni din bruksenhet. Borettslagets ansvar er felles installasjoner eller installasjoner som betjener mer enn én bolig.

 

Det naturlige spørsmålet å stille her er: Har det vært satt inn nye/endrede sikringer eller økt kapasitet i deres sikringsskap?

 

Det virker som om dere har en løsning med en hovedsikring i kjelleren som står mellom deres sikringsskap og strømnettet. Man kan da komme i en situasjon hvor deres leilighet drar så mye strøm som deres sikringsskap tåler, men at dette er mer enn kjellersikringen tåler.

 

Hvis kjellersikringen er felles for flere leiligheter kan det være at andre leiligheter har økt sitt strømforbruk, slik at man nå er nærmere kjellersikringens grense enn man var før.

 

I relasjonen selger-kjøper er dette en mangel selger er ansvarlig for, jf. avhendingslova § 3-1. Man må derfor ta inn dette punktet i overtakelsesprotokollen slik at det er dokumentert at kjøper har fått vite om det. Kjøperen kan instruere megler om å holde tilbake deler av kjøpesummen, jf. avhendingslova § 4-15.

 

Kjøper kan velge å kreve erstatning av selger eller av borettslaget. Selger vil eventuelt kunne kreve regress fra borettslaget.

Lenke til kommentar

Hvis én kurs(kjøkken) overbelastes er det ikke normalt at hovedsikringen ryker, men den spesifikke sikringen. Ergo er nok ikke feilen hos deg, men hos borettslaget - be vaktmester hyre inn elektriker for å se på det.

 

Det høres forøvrig ikke fornuftig ut at du ikke har tilgang til egen hovedsikring, hvis du skal gjøre(ha noen til å gjøre) arbeid på anlegget i leiligheten bør de ha mulighet til å ta hovedsikringen.

Lenke til kommentar

Som sagt over er det ikke sikkert at det er overbelastning. Det TS må gjøre er å finne ut av hva som faktisk skjer. Dersom mitt nevnte eksempel med en felles jordfeilbryter for hele installasjonen står i skapet så er det mest sannsynlig en feil på komfyren, om det er bruk av den som løser ut problemet. Dersom det er tilfellet kan vel ikke forrige eier/megler klandres.

Lenke til kommentar

Som sagt over er det ikke sikkert at det er overbelastning. Det TS må gjøre er å finne ut av hva som faktisk skjer. Dersom mitt nevnte eksempel med en felles jordfeilbryter for hele installasjonen står i skapet så er det mest sannsynlig en feil på komfyren, om det er bruk av den som løser ut problemet. Dersom det er tilfellet kan vel ikke forrige eier/megler klandres.

Vil en jordfeil fremtre nok til å slå ut bryter kun når man når et visst forbruk, da TS beskriver at det kun skjer ved høyt forbruk(2-3 plater+stekeovn)?

Lenke til kommentar

@toth: En jordfeil i ett av varmeelementene som ikke vanligvis er i bruk men som brukes ved siden av de andre enkelte ganger kan fort misoppfattes som overbelastning. Selv om overbelastning selvfølgelig er en sannsynlig faktor. Hva selger er pliktig å informere om aner jeg ikke, og jeg tviler på at de fleste som selger boliger klarer å formidle slike ting til kjøper på en god nok måte. Man kan ha alt fra 1-fas 25A hovedsikringer (nesten 6kW) eller 3-fas 63A (25 kW), alt ettersom. Har man førstnevnte, noe jeg har, skal det ikke mye til hvis man lager middag midt på vinteren med vaskemaskinen i gang og 2-3 varmeovner/vifter stående på.

 

@Kuffe: selektivitet i eldre anlegg er ofte så som så. Hjemme hos meg har jeg som sagt 1-fas (eller, egentlig 2-fas siden jeg har IT nett, men whatever) 25A, og komfyrsikringen er på 20A. Det i seg selv er en dårlig margin for selektivitet, men slik var meget vanlig før. Nå skal det riktignok sies at huset mitt er over et halvt århundre gammelt. Men det er mange slike eldre installasjoner rundt omkring. Et annet problem litt på siden er at når slike ting oppgraderes så er det ofte bare i form av å bytte vern, noe som er bra i seg selv. Men selve inntaket og kapasiteten koster ofte mer å forbedre, og avhengig av hvor man bor er det ikke sikkert man får så mye mer hvis trafoen er maksa.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nja, er vel ikke noe direkte krav sånn sett. Men (meget) sjelden at man har 63A på forbrukskurser i bolig. Installasjonen skal jo være egnet for forutsatt bruk, problemet er at det ikke er noen tilbakevirkende kraft og at forutsatt bruk for 30 år siden og mer var veldig annerledes enn i dag.

 

Og ja, man får jo aldri helt 100% selektivitet. Da må man jo beregne forbruk med samtidighetsfaktor 1, og det funker ikke i praksis. I ditt hypotetiske tilfelle så kommer det jo helt an på hva slags andre belastninger som er ved siden av den som er sikret med 63A.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man må jo tenke på belastning dersom man skal vurdere selektivitet når det kommer til verning mot overbelastning. Dersom du har 2 kurser og hver av de er på 63A, og sikringen foran er på 125A, så blir vel den litt i minste laget dersom man har litt småtteri ved siden av som går samtidig. Akkurat som i huset mitt der hovedsikringene er 25A og komfyrsikringene er 20A. Dersom du ikke skal ta hensyn til andre samtidige belastninger kan man jo si at det holder lenge med en 80A sikring foran den 63A du pratet om, da den i teorien skal gå etter 63A. Eller for den saks skyld en tregere 63A sikring, da den også i teorien skal gå sist av de to. For å sette det på spissen. Maks forbruk og samtidighetsfaktor må man ha med i bildet er egentlig poenget mitt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har ikke sagt at selektivitet er et krav.
Selektivitet på overbelastning krever mer beregninger enn ved kortslutning, en eldre leilighet har kanskje byttet ut en det sikringsmateriell gjennom tidene.
Tror det er lettest å svare på TS's spørsmål hvis hun legger ut et bilde av sikringsskapet og evt effektbryter som er montert i kjeller og om det er flere koblet på samme bryter.
Kan jo være jordfeilstrømmer som er årsak...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...