Gå til innhold

Regjeringen og NHO skal forhandle om CO2-fond


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det burde vært nedfelt i grunnloven at Staten ikke kan inntekter fra forurensning. Avgifter på forurensning burde heller gå inn i ulike fond og midlene brukes på tiltak for å redusere forurensningene. Slik NOx-fondet fungerer. Når Staten har store inntekter fra forurensning, kan det medføre at Staten ikke ønsker å sette i gang tiltak for å redusere forurensningene. Slike konflikter bør Staten ikke sette seg i. Avgifter i seg selv, fører ikke til vesentlig reduksjon av forurensning uten andre virkemiddel som samspiller med avgiftene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"Planen er at fondet skal belønne næringsliv som kutter utslippene."

 

Problemet er at det ønsker ikke oljelandet Norge.

"Follow the money" er et begrep og dersom Norge bidrar effektivt i klimakampen med f. eks. å lage en pilot for å høste energi fra vind og bølger på havet, er konsekvensen at fornybar energi på sikt danker ut olje og gass i transportsektoren.

Oljeprisen blir så lav at bare landene i Midt Østen klarer konkurransen.

En effektiv pilot koster 1,5 mrd. og den høye prisen gjør at private selskaper ikke vil være først ut og ta risiko.

Vi har samme problematikken i oljevirksomhet, ved at staten tar 90% av leteutgiftene.

Dersom ikke staten tar risikoen i letefasen, ville vi trolig ikke funnet så mye olje.

Også innen fornybar energi er det et paradoks at energiverkene utsteder "Opprinnelsesgarantibeviser", men bruker ikke pengene på mer fornybar energi.

Grunnen er selvsagt at mer fornybar energi senker prisene på strøm ytterligere, noe de ikke er interessert i.

Lenke til kommentar

aanundo: Må igjen minne deg på det enkle faktum, som du aldri syntes å akseptere, at oljen driver våre transportmidler, mens elkraft fra sol og vind går inn på nettet. Den ene form for energi påvirkes fint lite av den andre. Verdens årlige oljeforbruk stiger jevnt og trutt med om lag 1,5 mill fat/dag, mens våre miljøfantaster i sin fantasiverden snakker om et grønt skifte hvor oljen snart er verdiløs. I virkelighetens verden vil det aldri skje. Hva i tilfelle skal erstatte oljen? Eksempelvis utgjør verdens samlede produksjon av bio-oljer (palme, raps, soya, oliven etc) om lag 1,5 mrd fat pr år, som tilsvarer 15 dagers oljeproduksjon. Det er veldig lenge til skips- og luftfart kan drives med annet enn petroleum, vindmøllekraft er neppe en aktuell erstatning - og staten dekker 78 % av letekostnadene (som betales tilbake ved funn. Frem til nå har ordningen vært svært lønnsom for statskassen)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...