Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Spiste en dårlig stekt hamburger. Hva er sannsynligheten for å bli syk i Norge?


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg spiste en relativt dårlig stekt hamburger for 24 timer siden og jeg er litt bekymret for sykdom.

Hamburgeren ble kjøpt på kiwi, var av 99% storfe og ble produsert i Norge.

 

Hvordan er det med kontroller i Norge av kjøtt for bakterier og parasitter?

Er det vanlig med parasitter i norsk storfe?

 

Siden inkubasjonstiden varierer fra noen timer til flere døgn må jeg bare vente å se om jeg får symptomer.

Salmonella: 6-72 timer

Campylobacter: 1-10 døgn

E-coli: 3-10 døgn



Anonymous poster hash: b06de...bc5
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, jeg har spist biff tartar ved et par anledninger og jeg lever fint enda. Er nok ikke det tryggeste å spise ikke skikkelig stekt kjøtt, men har et inntrykk  av at du tar dette litt for alvorlig? Hvis du føler deg uvel så er det bare å gå til lege/legevakten og få hjelpen du trenger istedenfor å bruke google...

Endret av camxer
Lenke til kommentar

 

Hei

 

Jeg spiste en relativt dårlig stekt hamburger for 24 timer siden og jeg er litt bekymret for sykdom.

Hamburgeren ble kjøpt på kiwi, var av 99% storfe og ble produsert i Norge.

 

Hvordan er det med kontroller i Norge av kjøtt for bakterier og parasitter?

Er det vanlig med parasitter i norsk storfe?

 

Siden inkubasjonstiden varierer fra noen timer til flere døgn må jeg bare vente å se om jeg får symptomer.

Salmonella: 6-72 timer

Campylobacter: 1-10 døgn

E-coli: 3-10 døgn

 

Anonymous poster hash: b06de...bc5

 

Snakk om å ta bekymringer på forhånd :p Visst du føler deg frisk og fin, så har det nok gått bra :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Hei

 

Jeg spiste en relativt dårlig stekt hamburger for 24 timer siden og jeg er litt bekymret for sykdom.

Hamburgeren ble kjøpt på kiwi, var av 99% storfe og ble produsert i Norge.

 

Hvordan er det med kontroller i Norge av kjøtt for bakterier og parasitter?

Er det vanlig med parasitter i norsk storfe?

 

Siden inkubasjonstiden varierer fra noen timer til flere døgn må jeg bare vente å se om jeg får symptomer.

Salmonella: 6-72 timer

Campylobacter: 1-10 døgn

E-coli: 3-10 døgn

 

Anonymous poster hash: b06de...bc5

 

Snakk om å ta bekymringer på forhånd :p Visst du føler deg frisk og fin, så har det nok gått bra :)

 

 

 

Hehe, ja det kan du si. Sannheten er vel at jeg er interessert i medisin som fag. Men jeg jeg bekymret meg vel litt unødig siden jeg sjelden spiser slikt ;-)

 

Anonymous poster hash: b06de...bc5

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Alt kjøtt gjør deg syk. Men det anses som normalt, så det er få som sier noe. Blodårene svekkes og stivner bare minutter etter at man inntar kjøtt og svekker kroppens immunsystem og enzymer som blandt annet hindrer kreftceller i å feste seg til årevegger. Usunne bakterier tar over mer av magesekken mens kjøttet råtner og brytes ned. Over tid får du vesentlig høyere risiko for nesten alle de vanligste sykdommene som tar livet av folk og tar ifra dem livskvaliteten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du kan spise rått kjøtt i Norge helt fint. Det går helt fint å aldri steke burgeren 100%. Den er bedre når den er rå på innsiden. Og hvor mange steker en stek 100%? Det er sikkert noen problemer som kan oppstå om du inntar hundrevis av gram daglig i en måned, men hvem gjør det? Og da er det ikke sykdom. Folk spiser fint rått storfe hele tiden uten at de blir syke. Der er 0.0000001% grunn til å være bekymret.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Du kan spise rått kjøtt i Norge helt fint. Det går helt fint å aldri steke burgeren 100%. Den er bedre når den er rå på innsiden. Og hvor mange steker en stek 100%? Det er sikkert noen problemer som kan oppstå om du inntar hundrevis av gram daglig i en måned, men hvem gjør det? Og da er det ikke sykdom. Folk spiser fint rått storfe hele tiden uten at de blir syke. Der er 0.0000001% grunn til å være bekymret.

Er litt forskjell på kjøttdeig og steik eller stek. Men uansett er sjangsen liten for å bli syk her til lands.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sant det, men jeg spiser rå kjøttdeig hele tiden også, aldri hatt noen problemer. Kan ikke si jeg kan huske noe fra nyhetene om det heller. Synes det smaker bedre, så kommer ikke til å stoppe heller. Og har 0 tro på at jeg noen gang kommer til å bli syk av det heller. Sikkert farligere å spise vanlig mat de fleste andre land enn rått storfe i Norge. Vi har utrolig mye kontroll og slikt. Jeg har også hatt ganger der jeg har spist kylling som har vist seg å ikke være helt stekt, men ikke blitt syk av det heller. Ikke at jeg anbefaler det da.

 

EDIT: La meg legge til at jeg også har gjort dette på felleskjøkken der jeg vet at hygiene og renhet generelt var veldig dårlig (hadde ikke passert noen kontroll for å si det slik).

 

Bare husk at selv om den kan være 100% fri for bakterier ut av pakken, er det lett at du tilfører etterpå. Jeg har laget fra pakke som har vært åpnet i et døgn allerede derimot på nevne felleskjøkken så du trenger ikke være helt bakteriefrik med det heller akkurat. Generelt tror jeg folk blir sykere av å bekymre seg for rått kjøtt enn å spise det. Og det å lese om det på internet hjelper hvertfall ikke. Det er som folk som har et symptom og så prøver de å lese på nett hva det er.  Etter 1 time lesning så finner du ut at du har potensielt 10 dødelige sykdommer. Så går du til legen og han sier bare kvil ut i helga. 

 

 

Derfor folk kommer med vitterlige kommentarer, fordi du åpenbart bekymrer deg alt for mye, for noe som er helt ufarlig.

Endret av Lunaris
Lenke til kommentar

Hadde biff i dag, snop. Er ts redd for det som han tar opp så varmer du det opp til att det ts tar opp er død.

Så skjønner ikke problemet :)

Varmer opp til alt smaken er død også :p

 

Ser for meg godt stekt biff tartar :) :)

Endret av Lunaris
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg lager og sushi av rå fisk fra butikk uten å fryse først eller noe. Så om jeg leser nok nettsider på nettet så burde jeg vel allerede vært innom sykehus et par ganger for alt det "farlige" jeg har spist. Ting er ikke så farlig som noen nettsider vil ha det til, eller noen overbekymrede folk vil ha det til. 

 

Norge har matpolitikk der vi bekjemper alle sykdommer hos dyr i utgangspunktet. Mer kostbart enn andre land, men matsikkerheten vår er potensielt den beste i verden, og i alle tilfeller helt i toppen. Folk dør ikke engang av kebabsjapper Mattilsynet stenger hver gang de er på besøk. Sjansen for å bli syk uansett hva du spiser her til lands er veldig lav. Og storfe er noe av det tryggeste kjøttet du kan få generelt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Hadde biff i dag, snop. Er ts redd for det som han tar opp så varmer du det opp til att det ts tar opp er død.

Så skjønner ikke problemet :)

Varmer opp til alt smaken er død også :p

 

Ser for meg godt stekt biff tartar :) :)

 

Biff tartar er jo rå kjøttdeig. Liker biffen min gyllen rosa jeg da.

Lenke til kommentar

Jeg lager og sushi av rå fisk fra butikk uten å fryse først eller noe. Så om jeg leser nok nettsider på nettet så burde jeg vel allerede vært innom sykehus et par ganger for alt det "farlige" jeg har spist. Ting er ikke så farlig som noen nettsider vil ha det til, eller noen overbekymrede folk vil ha det til. 

 

Norge har matpolitikk der vi bekjemper alle sykdommer hos dyr i utgangspunktet. Mer kostbart enn andre land, men matsikkerheten vår er potensielt den beste i verden, og i alle tilfeller helt i toppen. Folk dør ikke engang av kebabsjapper Mattilsynet stenger hver gang de er på besøk. Sjansen for å bli syk uansett hva du spiser her til lands er veldig lav. Og storfe er noe av det tryggeste kjøttet du kan få generelt.

 

Fint å lese innlegg fra folk som har mye mer peiling enn meg! Takker

 

Anonymous poster hash: b06de...bc5

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...