Gå til innhold

Beste olivenolje?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Skal du steke på lav varme, bruke i gryter og salater så er eldorado sin extra Virgin et godt valg ifølge siste test. Skal du steke i på høyere varme tåler kaldpressa olivenolje det også, men vil da heller anbefale raffinert rapsolje. Billigere og faktisk litt sunnere mtp redusert kolesterol enn vanlig olivenolje :)

Lenke til kommentar

Vil gjerne copy/paste et svar fra et annet forum angående oljer, hit:

 

"En god kaldpresset olivenolje har positiv innvirkning på helsa, så sant vi ikke varmebehandler den!
 
Olivenolje har bl.a anti-inflammatoriske egenskaper og motvirker frie radikaler om den inntas kald.
 
Fett er en viktig del av kostholdet vårt, men det du må huske på er at fett ikke er vannløselig. Det kan derfor ikke sendes rett ut i blodet fra tynntarmen slik som de andre næringsstoffene kan. 
Fettet ville da øyeblikkelig ha tettet igjen de små blodårene i tarmtottene.
 
Opptaket av fett foregår derfor gjennom lymfesystemet vårt. 
Kort fortalt går alle lymfekarene sammen til én stor samleåre som tar opp alt det fornøyde fettet, og denne samleåren går i en bue fra bukhulen, gjennom mellomgulvet og direkte til hjertet.
Så uansett hva slags fett man velger å spise, tømmes alt rett i hjertet!!
 
Fettet går altså ingen omvei rundt leveren slik de andre næringsstoffene gjør. 
Så utrensingen av farlig og usunt fett skjer først etter at hjertet har pumpet det kraftig rundt, og de små fettdråpene tilfeldigvis på et eller annet tidspunkt lander i et blodkar i leveren.
 
Derfor er sammensetningen av fettet vi spiser av stor betydning for helsen vår. 
Gode planteoljer er som balsam for hjertet og blodårene våre, og beskytter mot åreforkalkning og oksidativt stress m.m.
 
Olivenolje har anti-inflammatoriske egenskaper.
Dette skyldes innholdet av et stoff som heter oleocanthal 
Dette stoffet er mye likt alfalinolensyre.
Ved jevnlig inntak virker dette fettet litt på samme måte som Ibux. 
 
De snille tarmbakteriene våre nyttiggjør seg også av olivenolje, så det er fint i kampen mot overvekst av candida.
 
Det er som sagt ingen god idé å varme den opp, Varmen ødelegger oljen og gjør den "giftig". Olivenolje blir kjemisk forandret av varme. 
Edle oljer er ikke bare varmefølsomme, de fanger også opp frie radikaler fra luften.
Frie radikaler forårsaker mye skade i kroppen, og det vil vi jo helst unngå. Derfor er det viktig å skru korken godt igjen på flasken.
 
Kroppen vår er et fantastisk maskineri som fortjener kun det beste drivstoffet.
Og maten vi spiser kan være vår beste medisin, eller vår største fiende.
Forskning har også vist at høyere inntak av olivenolje reduserer faren for visse typer kreft. Så ved å inkludere en god økologisk extra virgin kaldpresset olivenolje i kostholdet hver dag, kan du gjøre noe godt for deg selv på en meget enkle måte.
 
Husk å velge en mørk flaske."
Lenke til kommentar

Det var fra en person som hadde en del helseproblemer og har visstnok brukt veldig mye tid på å sette seg inn i dette med oljer og varmebehandling av dem .. så jeg hadde ingen grunn til å tro at det var løgn. Og ville jo høre om andre så noe galt i informasjonen.

Lenke til kommentar

Man finner veldig mye forskjellig om man begynner å Google ulike oljer.

 

En grei huskeregel er at om du skal steke på høy varme unngå flerumettede oljer og at mettet fett tåler varme best. Hvis man får tak i det er kokosolje ypperlig til f. eks. fritering, kan brukes flere ganger uten problemer. Jeg er usikker på om Delfia er bra å bruke siden den er herdet? Har lekt med tanken om å fritere i klarnet smør, ser for meg at det kan gi poteten en ekstra dimensjon.

 

Hvis man liker smaken er det jo bare å kjøre på med olivenolje og bare passe på at det ikke blir for varmt og kanskje viktigst av alt om man skal bruke en kaldpresset olje til steking, legg litt penger i det.

 

Jeg liker smør til steking, smak og behag. Smør er fantastisk, for mange som er redd smør.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...