Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Verktøy utviklet i jobbsammenheng - kan jeg bruke det selv?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har utviklet et verktøy som arbeidsplassen benytter seg av. Det minner om google sin kalender, bare enklere funksjonalitet og mer integrert/tilpasset.

 

Det er et ganske basic verktøy, det vil si ikke noe banebrytende patent her.

 

Som jeg ser det så eier arbeidsplassen ekslusivt dette verktøyet, da det er utviklet i arbeidstid på jobb-PC.

 

Er jeg hindret i å ta denne koden med meg til senere i eventuell privat sammenheng?

Eller om jeg i fremtiden får oppgave om å lage et lignende verktøy, til en ny arbeidsgiver?

 

Om ren copy paste ikke er lovlig her, hva om jeg i fremtiden skriver ny kode som er omtrent lik, eller lager et verktøy som ligner? Hvilke hindringer har jeg her?



Anonymous poster hash: 76d20...a2b
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er i utgangspunktet arbeidsgivers eiendom når du har utviklet det i forbindelse med jobb. Ny kode som er omtrent lik er en gråsone jeg har lest flere saker om. Hvis det er mer eller mindre generell kode og dette ikke er et spesialprogram så kan du nok lage noe omtrent identisk. Så er det jo et spørsmål om salg også.

 

Jeg ville spurt arbeidsgiver og eventuellt kontaktet advokat for å se på det siden det er en gråsone. Blir vanskelig for folk å svare uten å kunne sjekke om koden er generell nok til at den ikke kan eies av noen.

Lenke til kommentar

Åndsverkloven har en egen paragraf som beskriver forholdet:

"§ 39g. Opphavsrett til datamaskinprogram som er skapt av en arbeidstaker under utførelsen av oppgaver som omfattes av arbeidsforholdet eller etter arbeidsgivers anvisninger går, med den begrensning som følger av § 3, over til arbeidsgiveren, med mindre annet er avtalt."

Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1961-05-12-2 for hele loven.

 

Legg merke til formuleringen "som omfattes av arbeidsforholdet eller etter arbeidsgivers anvisninger":

  • Er du ansatt som utvikler av datamaskinprogramer? (Nei)
  • Ble du bedt om å lage verktøyet? (Nei)
  • Var det noe du på eget initiativ brukte ledig tid på? (Ja)

Hvis svarene på spørsmålene er: "Nei", "nei" og "ja" så er det større mulighet for at du kan hevde opphavsrett. Er svarene omvendt har arbeidsgiver en klar opphavsrett.

 

Uansett er dette noe som kan avtales med arbeidsgiver. Hvis du f.eks lagde dette verktøyet for en rørleggerbedrift for å holde styr på rørleggernes avtaler med kunder, vil nok bedriften ikke gi deg lov til å få opphavsrett og selge til andre konkurrerende rørleggerbedrifter. Men de vil kanskje være langt åpnere for om din nye arbeidsgiver er f.eks et revisorkontor som ønsker å holde styr på revisorer.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Ta det opp ved neste lønnsforhandling at du vil beholde alle rettigheter til den koden du skriver. Hvis ikke du er ansatt som utvikler og/eller ett av bedriftens områder er programvareutvikling så tviler jeg på at dette blir ett stort tema. Da blir det to utfall: Man inngår en avtale som loven åpner for eller arbeidsgiver beholder rettighetene. Uansett har du en avklaring.

Lenke til kommentar

Det står nok et sted i kontrakten din at alle oppfinnelser/patenter gjort på jobb tilhører bedriften. Det gjør det hos oss.

 

Det er fordi folk ikke skal skrive kode eller lage et excel-ark og ha lov til å ta penger for at bedriften skal bruke dem.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar

Det står nok et sted i kontrakten din at alle oppfinnelser/patenter gjort på jobb tilhører bedriften. Det gjør det hos oss.

 

Det er fordi folk ikke skal skrive kode eller lage et excel-ark og ha lov til å ta penger for at bedriften skal bruke dem.

Nei, oppfinnelser/patenter er ikke det samme som datamaskinprogram åndsverk.

 

"Skrive kode eller lage et excel-ark" er ikke oppfinnelser og kan ikke patenteres. Patentloven § 1 slår det kategorisk fast "Som oppfinnelser anses ikke noe som bare utgjør [...] programmer for datamaskiner".

 

Oppfinnelser/patenter utviklet i arbeidsforhold reguleres av Arbeidstakeroppfinnelsesloven, mens datamaskinprogram åndsverk utviklet i arbeidsforhold reguleres av Åndsverkloven spesielt §39g.

 

Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1970-04-17-21 for hele Arbeidstakeroppfinnelsesloven.

 

Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1967-12-15-9 for hele Patentloven.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...