Gå til innhold

Har kjøpt "serverskap". What's next...?


Anbefalte innlegg

Har kjøpt meg rackskap 19" 48U. Mål h/b/d: 213x59x83.

Jeg er total grønn på dette, men har en venn her som skal hjelpe meg. Men noen som kan hjelpe meg på vei med å lære litt om dette? Må jo ha "hyller/fester" til HDD'er etc til å begynne med.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva er planene? Noe spesielt du ønsker å lære om?

 

Ønsker du å lære om ruting og switching trenger du rutere og switcher. Brukte finnes på e-bay til forskjellige priser.

Tenker du på servere finnes det masse brukte servere på E-bay også. Selv handlet en Dell 1950 for en god del år siden. Byttet ut med en HP DL380 G7 i fjor.

Lenke til kommentar

Du trenger et eller annet slags SAS-kabinett, antallet disker du skal ha avgjør størrelsen (i U).

 

Deretter må du avgjøre om du skal ha raid, jbod (just a bunch of disks) eller noe annet, å kjøpe kontrollere for diskene dine.

Strøm må man også ha.

 

Når lagring er på plass, trenger du kabinetter for servere, utvalget er forholdsvis stort, å prisene her hjemme er forholdsvis stive.

 

Lykke til.

Lenke til kommentar

Hva er målet ditt egentlig?

Mye datakraft og harddisker, kun harddisker, mye alt?

Racket er jo ikke mer enn ett skap du kan skru inn alt mulig rart, jeg har alt fra vanlige PC'r til radioer og telefonsentraler inni slike skap på jobb.

 

Virker litt som at du ikke selv vet hva du skal?

Lenke til kommentar

For hjemmebruk så er nok NAS server eller en vanlig Storage server i for eksempel 2U til 4U et godt valg. Det å gå for SAN, DAS eller JBOD er tull for hjemmebruk. Du er ute etter et system som kan kjøre uavhengig (eget operativsystem), og som du kan enkelt få adgang til, for eksempel over nettverket fra en vanlig datamaskin.

Lenke til kommentar

For hjemmebruk så er nok NAS server eller en vanlig Storage server i for eksempel 2U til 4U et godt valg. Det å gå for SAN, DAS eller JBOD er tull for hjemmebruk. Du er ute etter et system som kan kjøre uavhengig (eget operativsystem), og som du kan enkelt få adgang til, for eksempel over nettverket fra en vanlig datamaskin.

 

Hvorvidt man velger JBOD eller diverse RAID løsninger kommer jo an på hva man trenger av redundans. Begge har fordeler og ulemper. Generelt sett så taper man mer lagringsplass desto større redundans man har.

 

Trenger man ikke redundans, å har backup av alle data, slik man alltid uansett bør ha, kan JBOD være en fullgod løsning.

Dog, med hundre disker, så er det nok helt uaktuelt med noe annet enn minst RAID 6.

 

Skal man ha servere som styrer tilgangen til lagringsmediene, er SAN helt klart den beste løsningen, mens skal man ha nettverkslagring som er direkte tilgjengelig over nettverk, så er det jo NAS som gjelder.

 

Med så mange disker er sannsynligvis et ZFS filsystem med RAID-Z3 eller noe lignende å foretrekke, altså at tre disker kan feile uten at alt går ned. RAID-10 er en mulighet, men da forsvinner halvparten av lagringsplassen.

 

Nå kommer det jo litt an på størrelsen på diskene også, men dersom det er standard SATA disker så bør man ikke ha 100 disker i ett array, det bør deles opp. Hvor mange disker per array kommer an på løsningen som velges, men noe særlig over 10 er uansett ikke å anbefale, annet enn i RAID-10.

 

Problemet med RAID-5 er at kun én disk kan feile. Det som ofte skjer når en disk feiler, er at du setter inn en ny disk, å starter gjenoppretting av tapte data, og i den prosessen så kjøres diskene forholdsvis hardt over tid, å så feiler gjerne en disk til midt i gjenopprettingen, å alt er plutselig tapt.

 

Skal du først ha noen som helst form for redundans, så må det minimum være mulig for to av ti disker å feile, optimalt sett bør det tallet lengre ned, kanskje ned mot tre av åtte disker eller deromkring.

Lenke til kommentar

Med 100 disker så begynner Ceph å bli interessant. Det er bare det at Ceph er eit beist å konfigurere og ytelsen mot 1 klient vil vere treigare enn ein standard ZFS. Derimot får du skikkeleg redundans og utnytta lagringsplassen din best mogleg. Ceph krever minimum 10G nettverk for å få ok ytelse, helst 40G eller bedre.

Lenke til kommentar

Ser for meg 100 hdd`s a 8TB=320 000 ca om en tar priser fra komplett.no :)

 

I tillegg kommer kabinetter, kontrollere og strøm. 13 stk LSI kontrollere kommer på rundt 35 000,-, pluss femten til tjue lapper for kabinetter, samt ti lapper for strøm og ti lapper for diverse kabler og annet, så blir det fort vekk 400k.

Endret av adeneo
Lenke til kommentar

LSI kontrollere finner en da for 500kr på Ebay. En kan også kombinere dette med expandere fra IBM som koster og ca 800kr.

 

Du kan sikkert få det enda billigere med no-name greier fra Kina.

 

Skal man derimot ha noe som er forholdsvis pålitelig, slik som nye originale LSI kort, for eksempel LSI SAS9211, så koster det en del mer.

Lenke til kommentar

Avago kjøpte LSI så en unngår misforståelser.

Har selv begynt med innkjøp hos meg, dog mangler da et likedan oppsett på andre server (har hovedkortet)

Men skal heller kjøre VMWare i bunn og så legge til virtuelle hoster.

 

Men det har og vil helt klart koste selv om jeg har sikkert 30-40 disker av forskjellige størrelser.

 

Ble ikke direkte imponert over transcoding av 2 stykk 4K da noe hakking oppstod og 61% load på CPU`s

 

GUI.PNG

Endret av Lindsay
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...