Gå til innhold

Salg av litt datautstyr til 100% selveid AS


Anbefalte innlegg

Skal starte for meg selv som IT-konsulent innen drift og utvikling, og er i gang med stiftelsesprosessen. Har (selvfølgelig) valgt å spytte inn 30k direkte, med attestering fra banken, for å holde kostnadene nede. Har relativt små ambisjoner totalt sett - forventer å ligge på mellom 20 og 40 tusen i året i omsetning og satser i første omgang på å få det til å gå rundt med maks tilsvarende 10-20% stilling, og da er det nødvendig å kutte de kostnader som kan kuttes for at det skal være noen vits.

 

Men nå som jeg har satt meg litt ekstra inn i relevant regelverk, så ser jeg at det kan være gunstig å selge noe privat datautstyr til bedriften.

 

Jeg har naturlig nok litt behov for datautstyr. En laptop jeg kan ta med meg ut til kunder. En server og en stasjonær pc med stor skjerm for utviklingsarbeid.

 

1. Det er snakk om en laptop som ble kjøpt til bruk under utdannelse, januar 2015 til en pris av 11700,- som siden har vært *veldig* lite brukt. (Foretrekker stasjonær med stor skjerm...) Nå som jeg er ferdig med studiene er denne overflødig når det gjelder privat bruk, og "perfekt" som jobbpc. Jeg vil verdsette den til ca. 6000,- og det stemmer jo ganske godt overens med standard 30% årlig avskrivning for kontorutstyr. Er dette "nok" - eller er jeg nødt til å få den verdivurdert av noen som er uavhengig? Har jeg forstått det rett om jeg forstår det slik at jeg blir rammet av aksjeloven §3-8 andre ledd om jeg vil selge laptopen til selskapet?

 

2. Server blir kjøpt ny. Helt uproblematisk, eller? (Er det noe her jeg må tenke på?) Er jo snakk om minimalt av privat bruk, og i all hovedsak vil den kun bli brukt til utviklingsarbeid og hosting av bedriftens egen hjemmeside + epost + fjernhjelp + vpn. Aktuell privat bruk er privat epostaddresse, bildehosting og backup.

 

3. Jeg velger å bruke privat stasjonær pc og skjerm til utviklingsarbeidet, siden hovedvekten av bruken av disse vil være av privat art, og det er sabla snedig med normale forbrukerrettigheter. Men den dyre ergonomiske skjermarmen, den må det vel gå an å selge til firmaet, utgiftsføre og la inngå som en del av jobbpc-tilbudet? Nypris 2900,- og kjøpt i fjor, forsiktig estimert nåverdi på 2000,- Sliter litt med nakkeplager, og er helt avhengig av god ergonomi når jeg skal jobbe med utvikling, og generell administrasjon av selskapet.

 

Går en slik skjermarm som "uselvstendig tilleggsutstyr?" Den må vel uansett være greit innenfor når det gjelder "tjenstlig bruk"? Kan jeg uten videre estimere verdien forsiktig når det er snakk om såpass liten verdi?

 

4. Vil det være forsvarlig å la den inngå som en del av "Arbeidsgivers utplassering av datautstyr hos arbeidstaker", når den inngår som en helhetlig pakke med nødvendig datautstyr for det jeg skal drive med?

 

(Ser det nevnes noe relatert i denne artikkelen på e24: http://e24.no/privat/skatt/faa-skattefri-stoette-til-hjemmekontoret/21384706 - "Kan også gjelde møbler. De samme reglene som for PC-er vil også gjelde for møbler. Det vil si at du kan låne med en arbeidspult og en stol fra arbeidsgiver for å ha hjemme til en hjemmekontorplass.")



Anonymous poster hash: 4d612...55b
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Verdsetting av en pent brukt laptop, to og et halvt år gammelt, til ca. 50 % av nypris er nok innafor. Det er ikke krav om redegjørelse etter asl § 3-8 annet ledd, men du må styrebehandle saken etter asl § 3-8 første ledd nr. 5. For skattemessige formål bør du utarbeide en kort redegjørelse for hvordan du har verdsatt laptopen samtidig som salget skjer (ikke i etterkant når Skatteetaten spør).

 

2) Uproblematisk.

 

3) Ja. Firmaet har plikt til å sørge for et godt fysisk arbeidsmiljø etter reglene i arbeidsmiljøloven - også ved hjemmekontorløsninger (så lenge hjemmekontoret er en fast ordning).

 

4) Ja.

Endret av krikkert
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...