Gå til innhold

Da robotene overtok produksjonen av Stabburets leverpostei, ble produksjonen nesten doblet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Å arbeide med automatasjon må være utrolig givende; - også fordi det øker samfunnets produksjon,  kan bedre arbeidsmiljøet, og sparer årsverk. ( Ledige arbeidskrefter kan brukes til mye fornuftig i et godt organisert/ledet samfunn.)

At det er utfordrende er nok et ekstra pre.

De som arbeider i dette faget burde få en prosent av arbeidstiden automatasjonen har spart, resten av livet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Den filosofien forutsetter at det alltid finnes andre yrker å bytte til og at byttet ikke tar tid eller krever kostbar utdannelse. Historisk har utviklingen gått mye tregere enn nå så overgangene har vært mindre hyppige og lettere å håndtere. Selvkjørende biler, matlagingsoboter, støvsuging, gulvvask, kassadamer, lagerarbeidere og mange flere ser nå ut til å bli automatisert bort i et tempo historien ikke har vært i nærheten av før. Automatiseringspotensialet for de neste 20 årene er på hele 50% av verdens arbeidere. Det gir nye utfordringer med å re-utdanne og sysselsette de som blir overflødige. Mange av de som jobber i "enkle" yrker har valgt disse nettopp fordi de ikke egner seg i "krevende" yrker. Disse blir vanskelig om ikke umulig å re-utdanne til noe samfunnet har bruk for. De få "enkle" yrkene som overlever vil få alt for mange søkere, noe som vil presse lønningene ned i dass. Tilbud - etterspørsel - pris.

 

På sikt vil vi rett og slett opprettholde dagens levestandard med bare 50% så mange arbeidere i verden. Hvordan vil arbeidsfordelingen bli da? Ikke bare innad i land, men hvilke regioner vil få størst andel av arbeidet og velstanden? Eventuelt, går det an å refordele arbeidet for eksempel ved å halvere arbeidstida per liv. Kortere arbeidsdager eller lavere pensjonsalder. Eller borgerlønn, en slags livsvarig minstepensjon, for de som velger å ikke arbeide.

 

For å dra dette tilbake til artikkelen, lurer jeg på om Stabburet kan bidra med noen tall fra deres omstilling. Hvor mange av de som var ansatt før omstillingen er der fortsatt? Hvor mange måtte slutte? Hvor mange av de gikk rett over i ny jobb og hvor mange har ennå ikke funnet ny jobb?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...