Høyttalernoob Skrevet 21. mars 2017 Del Skrevet 21. mars 2017 Hei, Jeg har kjøpt et vinsett fra Europris, og er vel stort sett ferdig å lage vinen nå. Men, helt mot slutten av prosessen står det at man gjerne skal la vinen stå på ballongen i 1-2 uker, for å forsikre seg om at all kullsyren er ute. Mitt spørsmål i den forbindelse er, Gjør det noe om vinen står på ballongen lengre enn dette? Har vel gått 2 og en halv uke nå, og har fortsatt ikke hatt tid til å få tak i flasker å helle den over i.. Med vennlig hilsen Uviten student 1 Lenke til kommentar
Krozmar Skrevet 21. mars 2017 Del Skrevet 21. mars 2017 Nei, det skader ikke så lenge det ikke kommer noe oksygen inn.. 1 Lenke til kommentar
Høyttalernoob Skrevet 22. mars 2017 Forfatter Del Skrevet 22. mars 2017 Hei. Takk for raskt svar! Altså, ballongen er jo ikke heeelt full. Er typ 20 liter, men fortsatt litt rom med luft.. men lokket er på, og skal i utgangspunktet ikke komme mere luft til Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 23. mars 2017 Del Skrevet 23. mars 2017 Husk at du må sleppe til luft for at gjæringsprosessen skal gå ut. Dersom vinen står heilt tett så stoppar gjæringa fordi alt oksygenet er gjort om til CO2, og ikkje fordi gjæra er ferdig å jobbe. Her kan du risikere at gjæringa startar oppigjen når du fyller over til flasker slik at vinen får tilgang til litt oksygen igjen. Det vil også kunne være ein liten fare for at vinen tek smak av gjær dersom den blir ståande lenge med gjærrester i botnen. Lys vin er meir utsatt enn vin med meir smak som overdøyver. Uansett så er ikkje dette eit stort problem, det verste som skjer er at vinen ikkje blir like god som den kunne blitt dersom den hadde blitt behandla rett. Samt at dersom vinen startar å ettergjære etter flaskefylling så kan du risikere at vinen blir karbonisert og sprenger av korka slik at det blir søl. 1 Lenke til kommentar
Høyttalernoob Skrevet 24. mars 2017 Forfatter Del Skrevet 24. mars 2017 (endret) Husk at du må sleppe til luft for at gjæringsprosessen skal gå ut. Dersom vinen står heilt tett så stoppar gjæringa fordi alt oksygenet er gjort om til CO2, og ikkje fordi gjæra er ferdig å jobbe. Her kan du risikere at gjæringa startar oppigjen når du fyller over til flasker slik at vinen får tilgang til litt oksygen igjen. Det vil også kunne være ein liten fare for at vinen tek smak av gjær dersom den blir ståande lenge med gjærrester i botnen. Lys vin er meir utsatt enn vin med meir smak som overdøyver. Uansett så er ikkje dette eit stort problem, det verste som skjer er at vinen ikkje blir like god som den kunne blitt dersom den hadde blitt behandla rett. Samt at dersom vinen startar å ettergjære etter flaskefylling så kan du risikere at vinen blir karbonisert og sprenger av korka slik at det blir søl. Takk for opplysningene! Jeg har jo tillsatt alt av jærstopp osv, og kullsyren er ristet ut. Så håper jo ikke at dette skal bli noe problem! Endret 24. mars 2017 av Høyttalernoob Lenke til kommentar
MailMan13 Skrevet 15. april 2017 Del Skrevet 15. april 2017 Husk at du må sleppe til luft for at gjæringsprosessen skal gå ut. Dersom vinen står heilt tett så stoppar gjæringa fordi alt oksygenet er gjort om til CO2, og ikkje fordi gjæra er ferdig å jobbe. Her kan du risikere at gjæringa startar oppigjen når du fyller over til flasker slik at vinen får tilgang til litt oksygen igjen. Gjæren trenger ikke oksygen for å forbrenne sukker til alkohol. Den prosessen er anaerob og krever bare glykose. (C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2) Gjør kan forbrenne oksygen sammen med sukker, og det gjør den når det er tilgjengelig, som den gjør i begynnelsen av gjæringen. Men da lager den faktisk ikke alkohol heller. Er gjæren i god helse vil vinen gjære helt ut uten mer oksygen enn det er løst opp i vannet man bruker i utgangspunktet. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå