Gå til innhold

Sysselsettingsraten i Norge og Europa - Trend og konsekvenser


Anbefalte innlegg

Andelen som er i arbeid har vært i nedgang siden 2000-tallet, og er svært mye ned siden 70-tallet. Ved sistnevnte årstall var omtrent 95% av menn mellom 25 og 54 i arbeid. I dag (4 kvartal 2016), er den nede i 84%. For kvinner økte sysselsettingsraten frem til ca. 2000, da den konvergerte mot omtrent 81%. Blant ungdom, 15-24 år, har nedgangen i personer sysselsatt gått kraftig ned. Jenter har større sysselsettingsrate enn gutter i denne aldersgruppen, der førstnevnte har 49% og sistnevnte 47. Dette er på tross av at mange flere kvinner enn menn er i høyere utdanning og fullfører videregående. 

 

Kilde: https://www.ssb.no/statistikkbanken/selecttable/hovedtabellHjem.asp?KortNavnWeb=aku&CMSSubjectArea=arbeid-og-lonn&checked=true

 

Som kjent kan det å ikke være i arbeid over lang tid føre til psykiske problemer og gjøre til at det blir umulig for de å finne et arbeid igjen, pga hull på CV-en. For menn særlig er arbeidsledighet/å ikke være sysselsatt ille, fordi det kan hindre dem i å finne en partner og stifte familie. 

 

Samtidig med denne økende andelen uten arbeid, har vi hatt en eksplosiv befolkningsvekst. Det er få tidspunkt i norsk historie der befolkningen har økt raskere enn i dag, utelukkende på grunn av innvandring. Den største gruppen som har kommet til Norge er ikke-vestlige. 

 

Den norske stat og fylkeskommunene har totalt feilet norske ungdommer når det kommer til å gi dem enten yrkeskompetanse eller studiekompetanse. Mange personer er fanget fordi de ikke får lærlingplass eller kommer inn på påbygg til generell studiekompetanse. Disse gir som en kan forvente litt opp alt. Mye av grunnen til at norske ungdommer ikke får lærlingplass er fordi bedrifter har nok tilsette, blant annet pga EØS avtalen. Om det er en ting som beviser at staten ikke burde ha ansvar for utdanning, så er det norsk videregående skole. Mangelen på en utdanning høyere enn grunnskolen blant nordmenn, er trolig en god del av årsaken til at sysselsettingsraten har gått så mye ned. 

 

Tidene forandrer seg rundt oss og mulighetene for å automatisere produksjon og redusere behovet for arbeidskraft blir større og større. I følge SSB vil store deler av arbeidsplassene i Norge gå tapt på grunn av denne effektiviseringen.

 

Fremtiden blir svært utfordrende for Norge.

 

I Europa kan vi se mange av de samme trendene, bare at de gjør en bedre jobb når det gjelder å utdanne ungdom. I Spania og Frankrike er problemene særlig store, arbeidsledigheten er skyhøy og ungdomsledigheten er enda høyere. Samtidig vokser befolkningen eksplosivt.

Endret av OleNord
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tidene teknologisk forandrer seg rundt oss og mulighetene for å maskinene produksjon og redusere behovet for arbeidskraft blir større og større. I følge SSB vil store deler av arbeidsplassene i Norge gå tapt på grunn av denne effektiviseringen.

Har det ikke vært slik i hundrevis av år da? At teknologien stadig minsker behovet for arbeiskraft men alikevel har de fleste jobb enda...
Lenke til kommentar

 

Tidene teknologisk forandrer seg rundt oss og mulighetene for å maskinene produksjon og redusere behovet for arbeidskraft blir større og større. I følge SSB vil store deler av arbeidsplassene i Norge gå tapt på grunn av denne effektiviseringen.

Har det ikke vært slik i hundrevis av år da? At teknologien stadig minsker behovet for arbeiskraft men alikevel har de fleste jobb enda...

 

 

Det er riktig, men vi observerer faktisk nå at effektiviseringen og automatisering faktisk fører til færre sysselsatte. 

Lenke til kommentar

Eller er det andre faktorer som også spiller inn i større eller like stor grad som effektivisering?

 

Vi har jo også outsourcing og et stort internasjonalt marked. Frihandel er nok med å redusere andelen i arbeid.

Lenke til kommentar

Jeg er nå ikke helt enige i premissene for diskusjonen, med mindre du snakker fra fremtiden.

http://www.tradingeconomics.com/country-list/employment-rate

 

I Europa er trenden på "employment rate" at denne går opp på lang sikt, uten noe endring rundt årtusenskiftet.

 

Landene som har lavest "employment rate" blant utviklede land er USA, Italia, Japan og Sør Korea. Selv Spania og har høyere andel av befolkningen i arbeid enn USA.

 

Den trenden du snakker om i åpningsinnlegget gjelder egentlig kun USA. Den langsiktige trenden i USA er dog en høyere sysselsettingsrate, og den er i ferd med å hente seg inn igjen der også.

 

Her noen utvalgte land over tid:

 

post-180111-0-82595300-1489650060_thumb.png

post-180111-0-00890700-1489650025_thumb.png

post-180111-0-38354700-1489649995_thumb.png

post-180111-0-89225200-1489650097_thumb.png

post-180111-0-98787600-1489650135_thumb.png

Endret av zeebra
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...