Gå til innhold

1000 kroner spørsmålet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er litt "høna eller egget", men velstand og penger er en spiral der de forårsaker hverandre. Et snevert eksempel er at du har penger til å lære, som du kan bruke på å bli flinkere til å tjene penger.

 

Rikdom går i arv fordi man vokser opp i en velstand som oppmuntrer til å skape verdier som kan overføres til penger. Vokser du opp i en familie med ufaglærte så blir du mest sannsynligvis ufaglært selv, og om dine foreldre er grundere så blir du mest sannsynligvis en grunder selv.

 

I den helt ekstreme enden av eksempelet så har vi folk som er så fattige at de ikke har mulighet til å skape velstand for seg selv fordi de må bruke all sin tid på å dekke basisbehov, så du blir på mange måter fanget i fattigdommen.

Endret av Gavekort
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

 

Er det penger som skaper velstand eller er det velstand som skaper penger?

Ingen av de skaper noen av delene, velstand skapes av vår verdiskapning, og penger brukes til å representere verdiene vi har skapt.

 

AtW

Så det nytter lite å vinne i lotto?

Lenke til kommentar

Noen sier disse to går hånd i hånd. Da er det alltid sånn at jo mer effektiv en arbeidsplass er jo mer tjener arbeiderene?

 

Eller sagt på en annen måte jo mer lønn en arbeider får jo hardere jobber han?

 

Vil en dobling av timelønnen føre til at arbeiderne jobber dobbelt så fort?

 

Burde vi jobbe saktere litt saktere dersom reallønnsveksten er negativ?

Endret av Anatman
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Er det penger som skaper velstand eller er det velstand som skaper penger?

Interessant spørsmål.

 

La oss tenke litt logisk og helt tilbake til menneskenes start.

 

I førsten var mat det samme som penger. Den som klarte å få tak i mest mat, og kontrollerte land med mest mat på, var rikest. Mynt som valuta (https://no.wikipedia.org/wiki/Mynt) er registrert tilbake til ca år 600 f.kr.

 

Selv frem til i dag, så er eiendom dét som avgjør hvem som har mest makt, og kan påvirke ganske mye. Men også produksjonsmidler, fabrikker, oppfinnelser/patenter.

 

Penger er kun et verktøy som, etter min mening, skal kun ha den hensikt at alle skal lettere kunne bruke hverandres talenter og ferdigheter, og sørge for en sosialøkonomisk stabilitet. Den skal fungerer som et insentiv for å ta del i samfunnet. Ikke være et maktmiddel for å holde folk i sjakk og for at en øvre makt skal kunne trekke i trådene. I dag har dette kanskje sklidd litt ut, men det skaper mye velstand også.

 

I begynnelsen var det jo ikke penger. Jeg vil si at velstand skaper penger. Det er det kreative mennesket som står i sentrum og skaper ting. Penger er en ytre faktor, nok en oppfinnelse, igjen - et verktøy.

 

Man kan kanskje tenke at penger skaper "falsk" velstand, og at mennesket kanskje har gått litt fort frem med bruken av penger. At vi ikke helt forstår konsekvensene av pengebruk. Jeg er en sterk forkjemper for fagene psykologi og økonomi, og mener de burde vært innført i barne- og ungdomsskolene.

 

Man ser mange steder i verden, hvor valutaene er ekstremt devaluerte. Dét er på grunn av sanksjoner på grunn av krig, og manglende vilje til samarbeid med land hvor teknologi, forskning og vitenskap har fått bestemme, og alt blir dermed mer effektivt.

 

http://www.countrydetail.com/top-10-least-valued-cheapest-currencies-in-the-world/

 

 

Jeg mener at velstand skaper penger. Pengene følger velstand, velstand følger ikke penger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...