Gå til innhold

Heve kjøp gjort gjennom enkeltmannsforetak?


fins

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg var så dum at jeg i November 2016 bestemte meg for å kjøpe en ny pc gjennom et enkeltmannsforetak. Jeg er i utgangspunktet ikke spesielt naiv, men selger var veldig på at "det var akkurat det samme som å kjøpe gjennom komplett.no". Jeg fullførte dermed kjøpet og tenkte ikke noe mer over saken. 

 

Med en gang jeg skrur på PCen er Windows full av feil og jeg returnerer PCen til selger for at han skal ordne problemet. Først prøvde han seg på å ta betalt, men det gikk heldigvis i orden da han til slutt forsto situasjonen. Løsningen jeg ble presentert var å oppgradere fra det nåværende operativsystemet Windows 7 til Windows 10 da dette var "den eneste og beste løsningen".

 

Jeg fullførte oppgraderingen med en gang jeg kunne. Igjen prøvde selger å legge ansvaret over på meg, men da jeg enda en gang hadde forklart at produktet han solgte meg ikke er fullstendig, fikk jeg overtalt han til å påta seg ansvaret for lisensen.

 

I dag, 9. februar, har jeg enda ikke mottatt lisensen for W10 som jeg ble lovet over nyttår.  Det vil si at jeg har gått cirka 70 dager med et produkt som ikke er fullstendig. Jeg vil nå heve kjøpet og bare få tilbake pengene mine. Har jeg mulighet til dette? Jeg kan selvfølgelig bevise alt jeg sier da jeg har alt skriftlig gjennom mails.

 

Hvordan er mine sjanser til å få hevet kjøpet her? Har jeg noen mulighet i det hele tatt, eller må jeg bare smøre meg enda mer med tålmodighet da alle mine rettigheter bortfaller?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fungerer den ok hvis du får lisensen i orden?

Ja, det gjør den. Poenget er at varen ikke er komplett. Han nektet å kompensere meg for det, men det må da være lov å heve kjøpet dersom han ikke klarer å levere en avtalt vare 70 dager etter at kjøpet ble gjennomført?

Lenke til kommentar

Hvordan er ikke varen komplett?

Hva ble ikke levert?

 

Om det bare er lisensen så kan du jo informere han om at du tar det til forbrukerrådet ettersom han var lovet deg en lisens.

Så tar du det til forbrukerrådet om du ikke går lisensen.

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Når du kjøper som firma så er det Kjøpsloven som gjelder, ikke forbrukerkjøpsloven.

 

Du har selvsagt også mulighet til å heve kjøp gjort som firma, men dette reguleres jo da ofte av avtalen mellom deg og selger (avtalefrihet) så det er den du må se på.

 

Jeg skjønner ikke helt dette med at maskinen måtte oppgraderes til W10 for å virke f.eks - problemet her virker mer å være hvem du har kjøpt fra, og ikke hvem du har kjøpt som?

 

De generelle bestemmelsene i kjøpsloven som du må se i forhold til kontrakt/salsbetingelser ser slik ut. Du må bla.a gi selger en definert frist til å oppfylle salget, og det er begrensninger hvis det er en byggepc (tilvirkningsskjøp)

 

 


§ 22.Innledende bestemmelse.
(1) Dersom tingen ikke blir levert eller blir levert for seint, og dette ikke skyldes kjøperen eller forhold på hans side, kan han etter §§ 23 til 29 kreve oppfyllelse, heving og erstatning samt holde kjøpesummen tilbake etter § 42. Hans rett til erstatning faller ikke bort ved at han gjør gjeldende andre krav eller ved at disse ikke kan gjøres gjeldende.

 


§ 23.Rett til oppfyllelse.
(1) Kjøperen kan fastholde kjøpet og kreve oppfyllelse. Dette gjelder ikke om det foreligger en hindring som selgeren ikke kan overvinne, eller for så vidt oppfyllelse vil medføre så stor ulempe eller kostnad for selgeren at det står i vesentlig misforhold til kjøperens interesse i at selgeren oppfyller.

 


§ 25.Heving.
(1) Kjøperen kan heve kjøpet når forsinkelsen medfører vesentlig kontraktbrudd.
(2) Kjøpet kan også heves dersom selgeren ikke leverer innen en rimelig tilleggsfrist for oppfyllelse som kjøperen har fastsatt.
(3) Mens tilleggsfristen løper kan ikke kjøperen heve, med mindre selgeren har sagt at han ikke vil oppfylle innen fristen.

 

§ 26.Heving av tilvirkingskjøp.

Gjelder kjøpet en ting som skal tilvirkes særskilt for kjøperen etter hans oppgaver eller ønsker, og kan selgeren derfor ikke uten vesentlig tap disponere tingen på annen måte, kan kjøperen bare heve dersom forsinkelsen medfører at hans formål med kjøpet blir vesentlig forfeilet.

Lenke til kommentar

 

 

Når du kjøper som firma så er det Kjøpsloven som gjelder, ikke forbrukerkjøpsloven.

 

 

Jeg tolker "gjennom et enkeltmannsforetak" som "fra et enkeltmannsforetak", og da gjelder selvsagt forbrukerkjøpsloven.

 

Tok litt tid før jeg forstod det også, trodde først han hadde kjøpt som ett ENK, men ser ut som det er fra ett ENK ja :)

Lenke til kommentar

Her er det vel viktig at du presiserer at du har kjøpt pc-en av et enkeltsmannsforetak eller om du har kjøpt pc-en gjennom ett enkeltmannsforetak. Førstnevnte betyr at du handlet pc-en privat, mens sistnevnte impliserer at du har ditt eget enkeltmannsforetak, som du da brukte til å kjøpe pc-en.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...