Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

KRONIKK: IT-mål for utflagging eller utvikling?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Om Norge skal være en IT-nasjon i verdensklasse må vi slutte med konsulenter og utsetting av tjenester. Bedrifter, stat og kommune må satse på lokale IT-avdelinger og spesielt stat og kommune kan bruke milliardene de sparer på konsulenttjenester til å utvikle gode verktøy på tvers av sektorene basert på åpen kildekode.

 

Lokale IT-avdelinger er bedre egnet til å finne løsninger som passer for bedriften/etaten enn en konsulent som også må tenke på mersalg og melking.

 

IT er en essensiell del av enhver bedrift eller etat som ikke ønsker å dø ut og det å fjerne all lokal kompetanse og tro at man kan kjøpe IT-tjenester av andre og samtidig innovere er ren idioti.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Mitt inntrykk er at politikerne ikke anser IT-næringen som spesielt viktig sammenlignet med en ganske mange andre næringer. Her er det to vesentlige ting som manger: forståelse og kunnskap. De forstår ikke har ikke kunnskap om hva vi egentlig holder på med. I beste fall ser de på problemene IT-næringen blir satt til å løse, samt resultatene av dette arbeidet. Hvordan man når disse resultatene er underordnet, om det er en god løsning, og hvor "future proof" den er. Det man ser på er kostnadene, og dernest hva man i teorien og kanskje i praksis kan og/eller vil spare.

 

Og når politikerne selv ikke har kunnskaper nok, så må de i det minste sørge for at resten av befolkningen får den kunnskapen de trenger om de selv ønsker det. Her må det gjøres mange, smarte og store grep når det gjelder utdanning. Det finnes allerede noen gode initiativ der ute, men de er for få og for spede. Dessuten baserer de seg stort sett på frivillighet og idealisme. Flott det, men her må det offentlige på banen. Og apropos det offentlige, så må man verdsette det private næringslivet i mye større grad enn i dag. Ikke ha hovedfokuset på beskatning, reguleringer, byråkrati osv., men på å motivere folk til å nå den suksessen de har potensialet til.

 

En annen viktig ting IT-næringen selv må ordne opp i/bestemme seg for, er hvilken holdning og strategi man skal ha ift. outsourcing. Vinglingen de 10-20 siste årene kan vi ikke fortsette med om vi skal ha en fremtid som IT-nasjon. Godt mulig det er riktig å satse på outsourcing, men da må man gjøre det skikkelig, se på hva man bør/ikke bør outsource, og satse skikkelig på det alternativet man har valgt og stå inne for det. Man gjør de samme feilene om igjen og om igjen, og lederne som har ansvar for rotet går fri hver gang. Igjen sitter de "vanlige" arbeidstakerne med en svært uforutsigbar hverdag og fremtid. Hva skal man jobbe med, hvor skal man jobbe, har man en jobb? Skal man faktisk gjøre noe (f.eks. lage kode), eller skal man kun sitte å kontrollere at en gjeng med indere eller øst-europeere gjør den jobben de er blitt bedt om å gjøre. Man må gjøre skikkelige analyser på kostnader og besparelser. Er det nødvendigvis slik at lav timelønn er det samme som lavere totalkostnad? Er det slik at tiden fra ide til ferdig produkt blir kortere? Er kvaliteten på sluttproduktet som forventet? Hva med sikkerheten, både når det gjelder persondata, industrispionasje og plagiering, i tillegg til den tekniske?

 

En ting vi dessuten bare må innse, er at vi er en liten nasjon. Dersom vi gjør noe bra og lykkes, og en utenlandsk aktør ønsker å foreta et oppkjøp, hvem skal egentlig kunne stoppe dem utenom eierne selv eller staten? Hvem sier nei om prisen er høy nok, og hvorfor skal man egentlig si nei?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...