Gå til innhold

Tirsdag samlet norske IT-toppledere seg for et viktig møte. I kveld stiller de en rekke krav til Erna Solberg


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Offentlig sektor stjeler kompetanse, og utkonkurrerer næringen. De bygger opp store IT-avdelinger internt"

 

Sikkert, snakk om å mele sin egen kake. Det eneste de vil er å selge overprisede tjenester til en stat uten kunnskap.

 

Og der er ingen mangel på it-utviklere i Norge. Dnb lyste feks. ut en masse "it-jobber" nylig. INGEN var utviklerstillinger, men "rådgivere", oppfølgere mot India etc.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

– Det offentlige må slutte å konkurrere med næringen og bruke markedet. De må kjøpe løsninger, ikke utvikle selv som de gjør i dag. Det er ikke god næringspolitikk, mener Austlid.

Sikkert, snakk om å mele sin egen kake. Det eneste de vil er å selge overprisede tjenester til en stat uten kunnskap.

Jepp.

 

Det er ikke noe selvsagt at eksterne tjenester er bedre i ethvert tilfelle. Litt småskummelt om en gjeng indere brått sitter med support og driftasansvar på systemer med personsensitive opplysninger når ledelsen i selskapet (som solgte løsningen til staten) brått velger å "spare penger" ved å "outsource".

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

Hva med å utvikle programvare som er laget for offentlig sektor som fri programvare?

 

Ha en intern IT-avdeling med høyt kompetente utviklere som har et overordnet ansvar for koden. Disse trenger ikke å utvikle alt selv, de må bare godkjenne alt som kommer inn i koden. Da kan små og store bedrifter få i oppdrag å utvikle funksjoner og få betalt når det er godkjent (pull-request'en er godkjent). Ved å gjøre oppdragene små nok så unngår man for det meste anbudsregimet. Dette åpner for næringlivet uten å favorisere (for mye) store aktører.

 

Det er lurt av å ha en egen grunnstamme av utviklere internt, som kan suppleres av konsulenter etter behov. Da beholder man oversikten og kontrollen, og kan si noe vettugt om hvilke verdi konsulenter tilfører. Konsulentselskapers interesse er å få flere konsulenttimer, internt ansattes interesse er å ha et vedlikeholdbart system det er gøy å jobbe med. En miks av internt ansatte og konsulenter balanserer disse interessene på en god måte.

 

Det IKT-Norge ønsker seg er bare det alle sektorer i næringlivet ønsker seg. Nemlig mest mulig næringsliv og færrest mulig reguleringer. Dette, tenker jeg, har lite å si for digitaliseringen av offentlig sektor i Norge.

 

Ønsker om at flere utdanner seg innen IKT kan tolkes som et ønske om mer konkurranse mellom arbeidstakere, og dermed lavere lønn. Er enig i at det trengs flere utviklere i Norge, men det hjelper ikke å ha flere studieplasser hvis det ikke er fler som søker til dem. Da er det viktigere med gode vilkår for arbeidstakere og trygget for at det vil være mulig å være i jobb gjennom en hel yrkeskarriere.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Forstår ærlig talt ikke hvorfor Telenor deltar her. De er jo kun interesserte i outsource alt av tekniske oppgaver, og har jo uttalt at IT ikke er en del av kjernevirksomheten deres. Når det gjelder Accenture har de vel såpass mange konsulenter i Norge at de kan forsvare sin deltakelse, men de har samtidig også et massivt outsourcingapparat.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Mange nye arbeidsplasser skapes også gjennom mindre selskaper og oppstartsbedrifter. Savner at de blir invitert. Også bør Innovasjon Norge sette krav om viss andel arbeidsplasser i Norge for selskaper som får støtte. Forøvrig er lønnsnivået generelt i it-bransjen bedre enn de fleste andre bransjer om vi ser bort ifra support og drift.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Skal flere studere og jobbe med IT er det kun en ting som hjelper. Høyere lønninger. Sånn, problemet løst

 

Tror du på det du selv skriver? At det faktisk er det _eneste_ som hjelper. At _ingenting_ annet betyr noe som helst?

 

Halp.

Absolutt, når har vi holdt med jenter og data, data og voksne, mere data for alle, IT er gøy kampanjer i titalls av år og ingenting skjer.

 

Skal flere studere IT så er det bare å øke lønningene, som medfører økt prestisje. Jeg lover at folk vil strømme til studiene og vi kan høste fruktene av dette fremover.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Skal flere studere IT så er det bare å øke lønningene, som medfører økt prestisje. Jeg lover at folk vil strømme til studiene og vi kan høste fruktene av dette fremover.

Så greit da. Må være enkelt å være deg.

Jeg tar gjerne imot andre forslag. Men så langt har ikke noe fungert. Dette er det velkjente tilbud og etterspørsel prinsippet, er etterspørselen stor stiger prisene til markedet er mettet og er i balanse. Veldig enkelt, opp med lønningene og folk vil strømme til studiene.

 

Et annet alternativ med samme prinsipp er å åpne dørene til sørøst-asia, vi ville hatt 100.000 Indiske it ingeniører her før året er omme og etterspørselen er dekket.

Lenke til kommentar

Hvor mye utvikling/skreddersøm som skal gjøres i norsk offentlig forvaltning kan diskuteres, men det er helt nødvendig at både kommunal og statlig sektor tar sentralt ansvar for å forvalte teknologi og løsnings-arkitektur. Den næringen IKT-Norge representerer har i årevis opptrådt på en avskyelig måte og tatt seg betalt utallige ganger for samme jobb. De metodene bransjen bruker for å tappe offentlige midler, i mange tilfeller uten å levere noe av verdi tilbake, mangler sidestykke i norsk næringsliv. Austlid og resten av den motbydelige IKT-banden burde skamme seg. Fysj.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...