Gå til innhold

Nå er verdens første fullskala 3D-printede bru i bruk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Blir det utført styrketesting av slike konstruksjoner, eller er man for tidlig i utviklingen til å bry seg (tenker da på brua på bildet spesiellt), og ikke kontorbygget i Dubai eller hvor hen det var?

Endret av G
Lenke til kommentar

Uansett materiale (legering, plast, betong, etc) så er det KUN i produksjon av prototyper og veldig sære komponenter (oftest de som er vanskelige å maskinere) er hvor 3d printing har utmerket seg. Men absolutt ikke på kvalitet eller i å spare tid/penger.

 

Det sies også i artikkelen at man sparer støpefomer, og dermed er man "mye mer miljøvennlig". Vel, støpeform er neppe miljøsyndere i utgangspunktet, samt at de tillater masseproduksjon på nivå som er langt over den beste 3d-printeren. På toppen av dette så tillater konvensjonelle støpeformer å støpe betong med helt spesifikke, forutsigbare egenskaper mens "3d printing" legger på lag etter lag noe som betyr at betongen er demed ikke homogen og langt svakere enn en forhåndsbestemt blanding som får herde under helt optimale forhold. Samt så bør man ikke fortelle så mye om effektivitet eller besparelser av noe slag så lenge man brukte 15 år (!!!) for å utvikle en slags "proof of concept".

Og angående 15 år... en god murer kunne meisle ut steinblokker og bygge en a-la romersk bro på kortere tid av samme størrelse, og den ville fått garantert levetid på ca 1000 år +++. Slike har de forresten i Spania fra før av, og de måtte kun repareres etter skader de fikk fra kriger der nede. Bare sånn, til into.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Enig her. Det er en generelt trekk på TU, at alt som er "ingeniørpolitisk korrekt" får nær ukritisk positiv omtale, mens mer tradisjonelle løsninger blir satt under kritisk søkelys.

 

Fakta er at minst 90% av nye ideer ikke blir noe langsiktig utav, og må etter det kriterier vurderes som dårlige ideer. Tradisjonelle metoder er, uten unntak, den 10% av ideer som har tålt tidens prøve, og var derfor i utgangspunktet en god ide. Det som var en god ide, er fortsatt en god ide, med mindre forutsetningene har endret seg. Ingen vits å bruke tid på å tvile på det etablerte, med mindre noe har endret seg fundamentalt som skulle tilsi at det etablerte ikke lenge fungerer under sine tiltenkte forhold.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...