Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Empirisme, antikk, middelalder og opplysningstid


Anbefalte innlegg

Jeg lurer litt på hva som er skillet mellom empiri / empirisme / det empiriske?

Vi sier i dag at vi driver med empirisk forskning, altså empiri, med observasjoner og eksperimenter, men jeg lurer litt på hvordan dette skiller seg fra hvordan de gjorde det før?

Helt fra antikken med Aristoteles, Platon, Sokrates og gjennom middelalderen, fram til opplysningsfilosofene (Locke, Hobbes) osv, de snakker jo også om persepsjon og hvordan man innhenter informasjon om verden gjennom sansene, er dette empiri / empirisk, eller kalles dette empirisme? For i denne perioden manglet man jo de vitenskapelige rammene som man har i dag.

Jeg undrer også litt i hva som ligger i begrepene erkjennelse, persepsjon og forestilling fra gammelt av (antikk, middelalder), virker som litt tvetydige begrep. 

Noen som har peiling?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noe av det som kjennetegnet de greske filosofene var vel at de lekte med tanker og trodde på litt av hvert, noen trodde på en ballformet jord, noen trodde på en flat jord... og ifølge Nytestamentet hadde de til og med en gudestøtte der det stod "For en ukjent Gud". Det er nok rett å si at de var åpne for veldig mye.

 

Det kjente eksperimentet der en sitter i badekaret og sier "Eureka!" når han skjønner at vannet stiger tilsvarende som størrelsen på legemet som ble senket ned i vann.. det er vel en fullstendig empirisk observasjon.

Forøvrig er det ikke vanskelig å få anerkjennelse for noe som alle sikkert observerer i løpet av livet.

 

Ifølge en del lærere gikk man deretter inn i en mørk tidsalder der biblioteket i Alexandria ble brent ned, og den katolske kirke fikk senere mye makt og forfulgte kjettere (de som hadde en annen lære).

Men den katolske kirke skal ha godtatt innføringen av en ballformet jord på 1500-tallet, selv om den ikke kunne bekreftes av teleskoper eller romferder eller andre ting.

Før boktrykkerkunsten kunne den katolske kirke brenne opp de fleste ureglementerte bibelkopier på relativt kort tid, siden det tok så lang tid å lage kopier. Men etter at boktrykkerkunsten utbredte seg klarte de ikke lengre å brenne opp alle biblene som var på folks morsmål. Den katolske kirke foretrakk at Bibelen bare skulle være på latin og gresk.

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Empiri

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...