Gå til innhold

Moped uten lys


Twine

Anbefalte innlegg

Et par dager siden skulle jeg (bil) svinge av sideveien fra boligfeltet og ut på hovedveien. Hovedveien er en forkjørsvei så jeg har vikeplikt begge veier.

Det er helt mørkt ute og jeg ruller mot krysset, det er ikke fri sikt før du er nesten helt borte på linjen til veien. Først ser jeg ingenting, altså jeg ser ikke noe lys som kommer mot meg på veien. Så skal jeg til å kjøre ut på hovedveien, har akkurat satt bilen i bevegelse når jeg ser at veien ikke er tom alikevell. Det kommer en moped uten lys kjørende mot meg.

Litt skremt over at jeg ikke så den med en gang står jeg på bremsene og stopper bilen.

Mopeden kjører rett forbi meg og jeg kjører ut på veien og kommer meg bort til der jeg skulle. 

 

Hva hadde skjedd med meg vist jeg ikke hadde sett mopeden og kjørt rett ut i veien?

 

Jeg tenker med tanke på politiet og straff for meg, antar jo at mopeden får litt ansvar siden den kjørte uten lys på.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-fsaSP0zV

Du må regne med å måtte bevise, eller i det minste sannsynliggjøre, at mopeden kjørte uten lys. Hadde tilsvarende opplevelse en mørk og regnfull natt selv, men i mitt tilfelle var det en svart Nissan Leaf (så jeg da den kom inn i lysene fra min bil) som kom som en torpedo ut fra ingensteder, helt uten lys. Synes jeg så en skygge da jeg dobbeltsjekket om det var klart før jeg kjørte ut i veien, og hugg i bremsene da jeg var på vei ut i krysset, men det var like før. Tenkte på det etterpå, hvordan skulle jeg overbevist mitt forsikringsselskap at den kom uten lys? Og ikke minst: Hva slags idiot er det som ikke merker at h*n kjører en mørklagt bil?

Lenke til kommentar

Det klare utgangspunktet er at du skal holde din vikeplikt. I tillegg plikter du å kjøre aktsomt og varsomt slik at det ikkje kan oppstå farlige situasjonar.

Så dersom denne situasjonen hadde ført til ei ulykke så vil du uansett sitte med ansvaret.

I staden for ein mørklagt moped kunne det også ha vært andre personar, dyr eller ting i vegen som heller ikkje har lys. Så det store spørsmålet i forhold til ditt ansvar vil då være om du kjøyrde forsiktig nok.

 

Føraren av mopeden vil nok få ein reaksjon frå både politiet og forsikringsselskapet for å ha kjøyrd så uaktsomt, men det fritek ikkje deg for ditt ansvar som bilførar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mopeden kjører høyst uaktsomt og forårsaker dermed en fare, og i dette tilfellet en ulykke. Jeg hadde aldri gitt meg på at mopedføreren må ta all skyld.

 

Det er ikke alltid det hjelper å "aldri gi seg".

 

Personlig så er min erfaring at slike ting kan slå alle mulig rare veier, så jeg hadde ikke vært helt sikker på noe utfall, som det virker som endel er her.

 

AtW

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Når folk blir frikjent for å kjøre ned fotgjengere i overganger pga. manglende lys/refleks så hadde jeg ikke gitt meg hvis jeg hadde fått en så godt som usynlig moped i høy fart rett i siden.

 

http://www.dagbladet.no/2014/09/05/nyheter/innenriks/fotgjengerfelt/trafikksikkerhet/refleks/35131899/

 

Ja, det er en latterlig dom, men det har skjedd tilsvarende ting der bilføreren har fått skylda, slik avhenger av mange forhold, i tillegg til rettsvesenets iboende lotto.

 

AtW

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for mange gode svar, det ender vel opp i at jeg må kunne bevise at mopeden kjørte uten lys.

Men kan kanskje være smålig vanskelig med en totalskadet moped som det også blir nevnt, kanskje jeg burde vurdere å kjøpe et dashcam.

 

Grunnen jeg spør om dette er at det faktisk skjedde 2 ganger på samme dagen, 15 min mellom hver gang. Den andre gangen var det ikke like dramatisk, da kom det en moped kjørende mot meg i motgående kjørefelt. Men jeg så den ikke før den var i lyset av bilen min, skvatt godt til da også må jeg si...

Det kunne blitt nasty vist jeg tilfeldigvis skulle svinge av veien der den andre mopeden kom. 

Lenke til kommentar

Både dashcam og notering av registreringsnummer er problematisk på kjøyretøy utan lys.

Opptaket på kameraet vil bli ganske mørkt, og sidan kameraet peikar rett fram så er det ikkje mange sekundar at eit kryssande kjøyretøy er rett foran bilen. Opptaket er sjølvsagt bra dersom uhellet er ute for å bevise at mopeden ikkje brukte lys, men til å identifisere føraren etterpå så blir nok opptaket litt for dårlig.

Lenke til kommentar

 

Du føler ikke at det er nok overvåing i dagens samfunn?

Nei, det er for lite, bare se på UK med CCTV over alt

 

Hva er så bra med CCTV over alt?

 

Hvorfor skal ikke folk kunne bevege seg på gata uten å bli overvåket?

Jeg er av den oppfatning at vi allerede har alt for mye overvåking, det er vel umulig å gå gjennom Oslo sentrum uten å bli filmet av overvåkingskameraer.. Selv utenfor Ring1 er det vanskelig nok.

 

Jeg er glad datatilsynet også er av en litt mer restriktiv linje enn du er.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...