Gå til innhold

- Oppdrettsnæringen må lære sikkerhet fra offshore, romfart og flyindustrien


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"De er i gang med å bygge sin havmerd i Kina til en antatt kostnad på 690 millioner kroner."

 

Dersom oppdrettsnæringen kan forsvare en investering på 690 millioner for en merd på 190 000 qm(forutsetter at merden er 20m dyp), er det like mye som jeg har kalkulert at et kombinert flytende bølge- og vindkraftverk vil koste.

Konseptet som er vist på www.owwe.net er et 400m langt bølgekraftverk, med 2 vindturbiner.

Da bunnen er åpen mot sjøen vil en not strukket over bunnen danne 2 merder på 100 000 qm hver.

Selve bølgekraftverket beskytter merdene mot bølgene.

Det er dette EU kaller "Multi-use" og dersom Norge ikke tenker Multi-use tror jeg EU eller andre som ser kombinasjonsløsninger vinner dette kappløpet.

EU sitt konsept kombinerer fiskeoppdrett, energi- og algeproduksjon.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Tildelinga av utviklingslisensar er eit tveegga sverd. Kan fort føre til mange prosjekt som ikkje nødvendigvis er optimale då oppdrettarane først og fremst er ute etter lisensane. Dessutan er allereie ei svært god løysing på plass som svarar på dei utfordringane næringa har. Den må berre takast i bruk i stor skala. Sjå meir på: http://aquafarm.no/

Lenke til kommentar

Journalisten fra NTB sauser det litt sammen her og får det til å se ut som om denne gigamerden fra Salmar skal bekjempe lakselusa. Det er ikke tilfelle. Merden vil være av konvensjonell, åpen type, og luselarver vil gå rett i havet og bli et problem for villaks og sjøørret. Det eneste som er nytt, er dimensjonene. Betegnelsen "havmerd" er også litt pussig, ettersom den har fått lokalitetsgodkjennelse av fylkeskommunen til å ligge innaskjærs. Vel skal den ligge i "Frohavet", men dette fjordstykket ligger rett utenfor Agdenes og dermed rett i utvandringsleia for all smolt fra elvene rundt Trondheimsfjorden. Her vil en eventuell rømming også kunne gi katastrofale følger for villaksen i området. De helt lukkede løsningene som Marine Harvest og Hauge Aqua utvikler, er utvilsomt en bedre patent, om de lykkes.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...