Gå til innhold

Mistet lappen "for alltid" - mulig å få den tilbake etter 5 år?


salah

Anbefalte innlegg

Jeg har skjønt at hvis man har mistet lappen "for alltid", kan man fortsatt søke om å få den tilbake etter 5 år. I dette tilfellet ble personen tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand og har fra før to trafikksaker på seg (tatt for å kjøre alt for fort, deretter kjøring uten førerbevis.)

 

Personen kan vise at livssituasjonen har forandret seg betraktelig til det bedre, kan vise til minst 6 måneders rene urinprøver og ikke har gjort noe straffbart siden den gang. Hvor stor sannsynlighet er det for å få førerbeviset tilbake?

 

Må man søke? Evt hvor "god" må denne søknaden være?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husker ikke helt hvordan man søker men man må søke. Sjansen for å få den tilbake er stor hvis livssituasjonen har blitt så bra som det kreves at den er for at man skal kunne ha førerkort, og at den har vært det over lang tid. Man må ha dokumentasjon på at man ikke lenger har et rusproblem og man må ikke ha vært borte i politiet på lang tid.

Lenke til kommentar

Er litt usikker på korleis praksisen er, men du kan uansett søke om få lov til å ta lappen igjen etter 5 år.

 

Slik som eg har forstått det så skal det mykje til for at den søknaden blir avslått så, så det er meir regelen enn unntaket at alle får ein ny sjangse etter 5 år.

Lenke til kommentar

Forsåvidt stemmer ikke det at man må ha minst et års dokumentert rusfrihet, Fylkesmannen skriver:

 

Observasjonstid for alkohol-, rus- og medikamentlidelser er etter nytt regelverk endret til 6 måneder. Du kan da søke om tilbakelevering av førerkortet dersom alkohol-, rus- eller medikamentfrihet er dokumentert over en periode på 6 måneder.

 

Kilde: https://www.fylkesmannen.no/Oppland/Helse-omsorg-og-sosialtjenester/Forerkort/Nytt-regelverk-forerkort-fra-1-oktober-2016/

 

Men beklager dårlig formulering, jeg er klar over at man må søke på nytt og ta teorien og oppkjøring på nytt. Men kreves det fullstendig oppkjøring, dvs med trafikalt grunnkurs, glattkjøring, langkjøring (osv)? Eller holder det med teori og oppkjøring?

Lenke til kommentar

Alt obligatorisk må tas på nytt.

Og det kan du selvsagt vise til en pålitelig kilde på?

 

Jeg finner i alle fall ingenting i vegtrafikkloven, førerkortforskriften eller føreropplæringsforskriften som tilsier det... Selv om man tolker det dithen at kravet i førerkortforskriftens §5-2  om obligatorisk opplæring før utstedelse av førerkort også gjelder for utstedelse ved gjenerverv etter inndragelse (og det er ikke en unaturlig tolkning), så skriver Statens Vegvesen i alle fall selv her at obligatorisk opplæring etter 2005 (når omtrent hele systemet ble endret, nye mer omfattende læreplaner, og førerkort i klasse B ikke lenger ga førerrett for traktor, motorredskap, moped og snøscooter) fortsatt er gyldig, mens obligatorisk opplæring fra før 2005 ikke er det. Så i "verste fall", ut fra de kildene jeg har klart å finne, så er det kun de som opprinnelig tok førerkort før 2005 (etter gammel læreplan og forskrift) som må ta "full" opplæring på nytt, ellers er det kun førerprøve (teori og praksis) som må tas på nytt.

Lenke til kommentar

Det er viktig å skille mellom tre regler i vegtrafikkloven:

  • § 33 Tap av retten til å føre førerkortpliktig motorvogn mv.
  • § 24 Sperrefrist for retten til å føre førerkortpliktig motorvogn på grunn av straffbart forhold m.m.
  • § 34 Tilbakekall av retten til å føre motorvogn mv. på grunn av særlige forhold

§ 33 Tap av retten... er regelen som brukes når en person dømmes til å miste førerkortet fordi han har gjort noe ulovlig i trafikken. Det ulovlige kan f.eks være å kjøre for fort eller kjøre i påvirket tilstand. Dvs. man dømmes til å "miste lappen" for en gitt periode eller for alltid, på samme måte som man kan dømmes til å betale en bot eller dømmes til fengsel.

§ 24 Sperrefrist... er den tilsvarende regelen hvis man kjører uten førekort (og ev. i tillegg gjør noe annet ulovlig i trafikken samtidig, f.eks kjører for fort eller kjører i påvirket tilstand). Dvs. man kan dømmes til å "miste lappen man ikke har" for en gitt periode eller for alltid, på samme måte som man kan dømmes til å betale en bot eller dømmes til fengsel.

§ 34 Tilbakekall... er en reglen som gjør det mulig å tilbakekalle ("ta lappen fra noen") som ikke lenger fyller kravene til å ha en førerett (helse, edruelighet og kjøreferdigheter). Et førekort kan tilbakekalles hvis man ikke ser eller hører godt nok, hvis man plutselig mister bevisstheten (epilepsi, diabetes, etc) eller hvis man misbruker alkohol og andre rusmidler. En slik tilbakekallelse er ikke en straff man dømmes til, og man må ikke ha gjort noe ulovlig i trafikken for at det skal skje. Man kan altså bli fratatt lappen pga denne regelen uten at man har mistet bevissthet under selve kjøringen (epilepsi, diabetes, etc). Tilsvarende kan man også bli fratatt lappen pga denne bestemmelsen selv om man aldri har kjørt i ruspåvirket tilstand, det holder at man har et alkohol- eller rusmisbruk. Hvis man blir fratatt lappen pga slike medisinske eller misbruk forhold, så vil man kunne få lappen tilbake når/hvis man igjen oppfyller kravene (ikke lenger mister bevisstheten, ikke lenger har et alkohol- eller rusmisbruk). Det er i slike tilfeller en dokumentasjon på at man i x måneder ikke lenger mister bevisstheten eller ikke lenger har et alkohol- eller rusmisbruk vil kunne gi en person lappen tilbake. I slike tilfeller vil en ny førerprøve ikke være nødvendig (så lenge det ikke var kjøreferdighetene det var noe i veien med).

 

***

Slik jeg leser trådstarter er det de to første reglene som gjelder i trådstarters tilfelle, man er dømt til å miste lappen for alltid fordi man har gjort noe ulovlig i trafikken (kjøring i rus, kjøring alt for fort og kjøring uten førerkort).

 

Da er det Tapsforskriften § 9-1 som gir en mulighet for å søke om forkortning av tapstiden. En slik forkortning kan man søke om både hvis man har tapt førekortet for et gitt periode eller for alltid. Det krever i alle tilfeller "særlige grunner", og "meget tungtveiende grunner" hvis minstetiden ikke er utløpt.

 

Har man mistet førerkortet for alltid så regnes minstetiden som 5 år. Har man mistet førekortet etter en regel som sier at tapstiden skal være f.eks mellom 30 og 36 mnd, er minstetiden 30 mnd uavhengig om hvilken tapstid man er dømt til.

 

***

"§ 9-1.Forkorting på grunn av etterfølgende forhold, jf. vegtrafikkloven § 40

 

Dersom særlige grunner taler for det, kan politimesteren eller den han gir myndighet, forkorte den perioden for tap av retten til å føre førerkortpliktig motorvogn mv. som er fastsatt ved dom eller forelegg. Dersom meget tungtveiende grunner taler for det, kan perioden forkortes selv om minstetiden etter lov eller forskrift ikke er utløpt.

 

Bestemmelsen gjelder tilsvarende for sperrefrist etter § 24a annet ledd og kjøreforbud etter § 35 første ledd."

 

Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1965-06-18-4 for hele vegtrafikkloven.
Se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-12-19-1660 for hele tapsforskriften.

 

Endret av what_no2000
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...