zeebra Skrevet 5. oktober 2016 Del Skrevet 5. oktober 2016 (endret) Heisann, Jeg tenker en hel del folk her kan gi gode tips om råvarer de bruker i matlaging, eller en toppliste over råvarer folk bruker hele tiden, rett og slett favorittene. Hvorfor de er favoritter er ikke så veldig viktig, men det kan jo inkludere ting som alsidighet, sunnhet, basisvarer eller ting du rett og slett ikke klarer seg uten når du lager mat. Helst sunne ting da, jeg leter i bunn og grunn etter "superfoods". Her er det snakk om ubehandlede råvarer, men utover det kan det være hva som helst, men de må være viktige i ditt kjøkken, noe som selvsagt forutsetter at du lager mat og bruker råvarer. F.eks er ikke "salat" godt nok som råvare, da må du spesifisere hvilken type salat. Unntak gjelder selvsagt, det går an å si salat generelt, eller også nevne ting som er prosesserte varer hvis de former utgangspunktet for hjemmelaget mat og er for viktige til å ikke nevne. Her er noen av min absolutte favoritter og basisvarer:- Perfekte tomater (passe balanse mellom syrlighet og sødme) - så gode at de kan spises som snacks- Paprika- Quinoa (MYE bedre enn ris, mer alsidig og langt sunnere)- Spinat- "Vanlig" løk (finnes det noe deiligere å spise enn stekt løk?) - Chia frø - "nyre"bønner (heter det det på Norsk - jeg foretrekker glassvariant som man slipper å vannbade) - Shitake sopp (mmm, nybesatt av shitake sopp) - Egg (kun økologiske eller bedre) - Økologisk lettmelk (ok, den er jo behandlet, men jeg kan ikke klare meg uten) - Chili (lange rød varianten) - Økologisk storfekjøtt (dyreplageri, lavkvalitetkjøtt, gris, nei takk) - Svarte pepperfrukt (ferdig malt, nei takk) - Ceylon kanel (ekte kanel!!) - Steinsalt (havsalt, nei takk) - Arame ("tang og tare" ) Kan sikkert nevne flere senere, men dette er noen av de viktigste. Verdt å nevne: - OST (ikke råvare, men hva hadde verden vært uten ost!!!??) Endret 5. oktober 2016 av zeebra Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 6. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 6. oktober 2016 Glemte en ting: - Brunt sukker (hvitt rafinert sukker, nei takk) Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 6. oktober 2016 Del Skrevet 6. oktober 2016 Agurk. Kjøl den godt ned, del i biter og strå på litt grovsalt. Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 6. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 6. oktober 2016 Ok. Noen andre her som har råvarer de vil legge til? Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 6. oktober 2016 Del Skrevet 6. oktober 2016 "Perfekte tomater" får man tak i gjennom ca 2 måneder i året så det er ikke akkurat en ingrediens man kan lene seg mye på. Utenom juli og august smaker tomater ingenting. Lenke til kommentar
Eriksendrul Skrevet 6. oktober 2016 Del Skrevet 6. oktober 2016 Pomodorino Vesuviano syntes jeg er gode, de er ganske mye tørrere en andre tomater. 1 Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 6. oktober 2016 Del Skrevet 6. oktober 2016 (endret) Moderatormelding Sukkersnakket er splittet ut til Brunt og hvitt sukker, en diskusjon. Tilbakemeldinger på moderering tas på PM. Endret 6. oktober 2016 av Dragen Lenke til kommentar
Jann - Ove Skrevet 6. oktober 2016 Del Skrevet 6. oktober 2016 (endret) Emmer, svedjerug og nakenbygg. Det er noe eget med relativt grovt surdeigsbrød bakt med nykvernet mel fra gamle kornsorter. Endret 6. oktober 2016 av Jann - Ove 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 6. oktober 2016 Del Skrevet 6. oktober 2016 - Egg (kun økologiske eller bedre) - Økologisk lettmelk (ok, den er jo behandlet, men jeg kan ikke klare meg uten) - Økologisk storfekjøtt (dyreplageri, lavkvalitetkjøtt, gris, nei takk) https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50009315/sesong-3/episode-5 2 Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 6. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 6. oktober 2016 (endret) - Egg (kun økologiske eller bedre) - Økologisk lettmelk (ok, den er jo behandlet, men jeg kan ikke klare meg uten) - Økologisk storfekjøtt (dyreplageri, lavkvalitetkjøtt, gris, nei takk) https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50009315/sesong-3/episode-5 Jeg er i utlandet på mobilt nett, så kan ikke se den. Jeg kjøper uansett min økologiske melk i andre land, uten at jeg vet hva den videoen handler om. Men jeg antar det er diskreditering av Norsk økologisk melk, rettferdig eller uredelig. Uansett.. Svenskene har god økologisk melk! Reis over grensen og kjøpt Arla økologisk melk, eller krev at Norske butikker selger den. Men er vel vanskelig å ikke ha kyrne inne store deler av året så langt i nord, også i Sverige. Endret 6. oktober 2016 av zeebra Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 6. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 6. oktober 2016 Emmer, svedjerug og nakenbygg. Det er noe eget med relativt grovt surdeigsbrød bakt med nykvernet mel fra gamle kornsorter. Høres bra ut! Kjenner ikke til disse selv, men jeg liker ikke butikkbrød og baker oftest brød selv. Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 6. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 6. oktober 2016 (endret) "Perfekte tomater" får man tak i gjennom ca 2 måneder i året så det er ikke akkurat en ingrediens man kan lene seg mye på. Utenom juli og august smaker tomater ingenting. Hehe, i Norge. Da er det butikkene som ikke gjør jobben sin! Krev bedre tomater! Stå med protestbanner utenfor butikken. Noen som vet om det er mulig å få tak i gode tomater året rundt fra andre kilder enn dagligvarebutikkene? I Tyskland får jeg gode (og økologiske) tomater nesten hele året, så det skal være mulig i Norge også, hvis butikkene gjør jobben. Endret 6. oktober 2016 av zeebra Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 6. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 6. oktober 2016 (endret) Pomodorino Vesuviano syntes jeg er gode, de er ganske mye tørrere en andre tomater. Er det en variant "roma" tomater på layman? Endret 6. oktober 2016 av zeebra Lenke til kommentar
Bladkiosken Skrevet 7. oktober 2016 Del Skrevet 7. oktober 2016 Avokado må man ha i smoothie! Lenke til kommentar
madammim Skrevet 7. oktober 2016 Del Skrevet 7. oktober 2016 (endret) - Egg (kun økologiske eller bedre) - Økologisk lettmelk (ok, den er jo behandlet, men jeg kan ikke klare meg uten) - Økologisk storfekjøtt (dyreplageri, lavkvalitetkjøtt, gris, nei takk) https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50009315/sesong-3/episode-5 Man burde skrote økologisk som fenomen, og heller satse på bærekraftig. I Norge er jo det tradisjonelle, vanlige jordbruket stort sett så bærekraftig at DET burde bli bli det nye motebegrepet for hippibevegelsen. Dessverre er sjansen stor for at den nye moten bare ville resultere i prisøkning, så for oss vanlige forbrukere er det kanskje en fordel at dette forblir en "hemmelighet". Kanskje jeg tar feil på det siste punktet, og rett bruk av statsstøtten faktisk ville føre til reduserte matpriser -Jasminris må jeg ha, flere ganger i uka Endret 7. oktober 2016 av madammim 1 Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 7. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 7. oktober 2016 Avokado må man ha i smoothie! Avocado er en av mine favoritt råvarer. Yey for Avocado. 1 Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 7. oktober 2016 Del Skrevet 7. oktober 2016 "Perfekte tomater" får man tak i gjennom ca 2 måneder i året så det er ikke akkurat en ingrediens man kan lene seg mye på. Utenom juli og august smaker tomater ingenting. Hehe, i Norge. Da er det butikkene som ikke gjør jobben sin! Krev bedre tomater! Stå med protestbanner utenfor butikken. Noen som vet om det er mulig å få tak i gode tomater året rundt fra andre kilder enn dagligvarebutikkene? I Tyskland får jeg gode (og økologiske) tomater nesten hele året, så det skal være mulig i Norge også, hvis butikkene gjør jobben. Tomat er sommermat. De som gror i drivhus i Nederland i november er aldri like gode som de du får midt på sommern. Jeg bor i London og det er ikke akkurat dårlig butikkvalg her. Lenke til kommentar
Kikert Skrevet 7. oktober 2016 Del Skrevet 7. oktober 2016 Økologisk og organisk er reklameord som bare tullinger biter på. En annen artig ting er "frittgående" høner 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 7. oktober 2016 Del Skrevet 7. oktober 2016 Eller frittgående egg som det også reklameres mye for. 1 Lenke til kommentar
zeebra Skrevet 7. oktober 2016 Forfatter Del Skrevet 7. oktober 2016 (endret) Økologisk og organisk er reklameord som bare tullinger biter på. En annen artig ting er "frittgående" høner Ja spesielt. Du vil vel helst spise burhøns som går rundt i sin egen drit, lider hele livet og har altslags sykdom. Bedre mat, ja takk, bedre dyrevelferd, ja takk. Økologisk er å unngå et steg i feil retning, eller i forhold til dagens "normal", et steg i riktig retning. Tomat er sommermat. De som gror i drivhus i Nederland i november er aldri like gode som de du får midt på sommern. Jeg bor i London og det er ikke akkurat dårlig butikkvalg her. Ja, de er best på sommmerhalvåret, men det går an å få bra tomater ellers på året også, men kanskje ikke perfekte. I London bør det gå an. Endret 7. oktober 2016 av zeebra Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå