Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan arbeidsgiver trekke fra ferie?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

En kan åpenbart ikke trekke deg en hel dag for en time hos legen

Kommer an på hvor pasienten og legen bor, det! Ikke alle legebesøk er til nærmeste fastlege, og er en avhengig av kollektivtransport, kan det for mange fort gå med en heil dag til legebesøket.

 

 

Såklart, er det en dag så er det en dag. Poenget var bare at en ikke kan trekke en hel dag om det ikke var det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

At ein kan trekkjast i løn om ein er borte frå arbeidet utan å ha fått permisjon eller har sjukemelding, er greitt.

Men kan nokon svare på trådstartars spørsmål: kan arbeidsgjevar i staden for å trekkje i løn, trekkje i feriedagane ein har til gode?

 

(Lagt til: dette forutset sjølvsagt at legebesøket gjer at ein misser ein heil arbeidsdag)

Endret av Vox_populi
Lenke til kommentar

Det virker urimelig at arbeidsgiver skal kunne trekke heile feriedagar i situasjonar der det ikkje er anledning til å foreta lønnstrekk (forutsetter her at unntaket i arbeidsmiljølova om trekk av lønn ved forsettelig eller grovt uaktsomheit frå arbeidstakaren sin side som påfører arbeidsgiver eit tap ikkje kjem til anvendelse, då også dette krever skriftlig anerkjennelse frå arbeidstakaren om skuld eller dom).

 

Det kan også være at det gjennom arbeidsavtale eller tariffavtale er gjort avtale om slike ting, så det kan være lurt å sjekke kva arbeidsavtale du har.

 

Uansett, i slike tilfeller er det vell nærliggande å tenke at det er ferielova som kjem til anvendelse.

I § 6 i ferielova så står det blant anna at arbeidsgivar skal i god tid før ferien drøfte fastsetting av feriefritid og oppsetting av ferielister med den enkelte arbeidstakar eller tillitsvalgt. Og at arbeidstakaren kan kreve å få beskjed om når ferien skal være så tidleg som mulig og seinast 2 måneder før ferien starter.

 

Her har eg vanskeligheiter med å sjå korleis arbeidsgiver kan trekke ein feriedag på kort varsel utan å kome i konflikt med ferielova.

 

 

 

Merk også at dersom det ikkje er gjort avtalar som sikrer at dei ansatte har rett til fri med lønn når dei forlater arbeidsplassen, for f.eks. å besøke legen, så er hovedprinsippet at den ansatte stempler ut og ikkje får betalt for den tida den ansatte ikkje jobber.

Arbeidsgiver kan nok vanskelig nekte den ansatte å besøke legen, men arbeidsgiver kan kreve at legebesøk ikkje skal inkluderast i den betalte arbeidstida.

Så at arbeidsgiver ikkje betalar lønn for den tida arbeidstakaren ikkje er på jobb vil være heilt innanfor, men det er klart urimelig at den ansatte skal miste ein heil feriedag også når arbeidstakaren er på jobb delar av arbeidsdagen.

Lenke til kommentar

The Avatar: For det første må du skille mellom arbeidsgivers rett til trekke i lønn, altså å gjøre opp krav ved å motregne i arbeidstakers lønnskrav, og arbeidsgivers krav om at arbeidstaker betaler noe. 

 

For det andre har arbeidsgiver rett til å redusere lønnsutbetalingen som en direkte følge av prinsippet om ytelse mot ytelse, uavhengig av de begrensninger som gjelder for trekk i lønn. Hvis du etter avtalen skal jobbe 150 timer en måned, men du bare jobber 145 timer, så kan arbeidsgiver redusere lønnen din tilsvarende fem timers lønn. 

 

For øvrig er jeg enig med deg i at det ikke er grunnlag for trekk i feriedager. Dette må løses med trekk i lønn, ikke feriedager. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...