Gå til innhold

DIN og PMPO til RMS?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tenkte å skrive litt, men quoter heller audiovideo101.com sitt svar på et lignende spørsmål:

 

"The RMS power is the only power rating you really need to be concerned about. If you are looking at an amplifier''s specs, look for the dynamic headroom figure. It should be in dB. If the dynamic headroom is 3dB then the maximum output power of the amplifier is twice the RMS power. So if the RMS power is 200 watts at 8 ohms the maximum power (PMPO) will be 400 watts at 8 ohms. Lots of amps do not have a dynamic headroom of 3dB, and in fact a lower dynamic headroom is generally better meaning that the amp has a stronger power supply and can put out higher RMS power, which is what is important. PMPO comes only in short bursts while RMS power can be sustained."

 

Kan legge til at "dynamic headroom" som regnes i dB gir en fordobling i PMPO kontra RMS for hver 3db økning. For å bruke tallene som nevnt over: 200 watt RMS 8ohm og dynamic headroom 6db gir 800 watt PMPO 8ohm. Arrester meg om dette skulle være feil...

 

For litt mer tekniske detaljer se Wikipedia

 

PMPO har ingenting å si, og kan stort sett ses på som et salgstriks. Håper du ble noe klokere nå.. :>

Endret av -JallaMann-
Lenke til kommentar

Du kan kalle meg en krakk som utaler meg om noe jeg ikke har greie på ,men PMPO verdier kan bli manipulert til og være omtrent alt sammen man vil at de skal være. Det er iallefall tilfellet når man snakker om Datahøytalere ,men snakker man om Peak verdier på feks bilhøytalere så har jeg ikke noen kalkulator.

 

Har sett på endel forsterker på 1600watt peak og de klarer og levere 700watt RMS.. Vet ikke om dette sa så mye ,men det er iallefall den typen forsterkere jeg har sett..

Lenke til kommentar

DU kan somregel regne at halvparten av Energien ifra nettet ikke kommer ut i høytalerne. Det kommer selvfølgelig ann på hva slags strømforsyning som blir brukt i den forsterkeren. Blir det brukt en Switsjmode PSU så har man omtrent 10% varmetap og dette er meget bra. Disse har ofte Mindre Areal enn de tradisjonelle strømforsyningene ,men kvaliteten er så som så sier ekspertene.. Selv så sitter de Datamaskiner ,TVaparater osv..

 

En pekepinn er og ta omtrent halvparten av det den trekker ifra nettet (står bakpå) og dele det på 2. Faktisk er dette en veldig god pekepinn i de fleste tilfeller.

Lenke til kommentar

Mine datahøyttalere er oppgitt til 480W PMPO og 53 W RMS, men jeg tror ikke det kan regnes om på noen måte, det varierer nok fra høyttaler til høyttaler, mange datahøyttalere som er oppgitt til 1000W eller mer har strømforsyning som i praksis ikke kan takle mer enn 10-15W.

Lenke til kommentar

Egentlig ingen vits å gå så mye inn i detalj på dette. Enkelt og greit, ikke bry deg noe som helst om tallene så lenge det er snakk om PMPO. Skal du bare ha noen helt ok høyttalere kun til pc-bruk så vil de fleste 2.1/4.1/5.1 (X satelitter, 1 sub) gi grei lyd. Finnes selvsagt unntak, men bruker man hodet så skjønner man dette :p

 

At PMPO oppgis er nok størst problem innen pc-høyttalere. En ting som er grei å ha i bakhode.. ingen av de mer seriøse aktørene innen audio opererer med PMPO.

Lenke til kommentar

http://www.proson.se/proson/proson.php?men...prosonrv1800dts

 

 

 

Se på den...... Den veier 11 kg, trekker opptil 800W fra nett, og har en ut effekt oppgitt til 5+100w.

GIR denne forsterkeren virklelig 100w på hver kanal, dersom specsene stemmer? Eller hvor stor effekt kan man isåfall regne med den gir, specsene tatt i betrakting?

Sånn som jeg ser det, utifra det mange har har sagt, så stemmer denne effekten. enig? Det går vel ikke mer enn 300w bort i varme og annen dritt? :no:

Lenke til kommentar
Nei! Den klarer ikke 5*100 watt RMS. De har oppgitt med 2*100 watt. Så lenge det ikke står RMS så drit i hva de skriver får da kan det manipuleres på alle måter. F eks kanskje de måler på et lite frekvens område. RMS skal være 20-20 så vidt jeg husker.

Okey, greit nok det....

Men jeg har sett den selv, og det står 800w bak på den.... regner med at det stemmer, så hvor blir det da av all futten den trekker fra nettet? er klar over at den sikker ikke yter 500w, men det kan da ikke være langt ifra? 300-400w tap, er vel nok?

Noen her sa at man skulle dele maks effekten fra strømnettet på 2, altså ender jeg opp med 400w. Eller stemmer ikke det produsentene skriver på strømforsyningen sin lenger heller? Hvem søren kan man stole på?

Lenke til kommentar

Du kan ikke stole på det som det står at den trekker fra strømnettet. Produsentene blir oppmerksomme på at folk bruker dette som målefaktor og setter på en noen høyere tall. Det du kan stole på 100% er objektive målinger.. dvs. RMS

 

En skikkelig rå forsterker klarer å levere det dobbelte i 4 Ohm som i 8 Ohm, men de er det ikke mange av!!

Lenke til kommentar

hmmm...... så igrunn kan jeg ikke stole på noen når det gjelder dette? de som oppgir effekten sin i RMS kan jo fortsatt skryte på deg noen ekstra tall!?! Så for å være sikker på om jeg får det jeg kjøper, så må jeg ta med meg oscilloskop til butikken, koble opp en motstand og måle? Må da være fryktelig tungvint!

Siden det tydeligvis ikke er noen mal for hvordan man regner om fra den ene betegnelsen til den andre, og siden de lyver om det uansett, så hva skal man da gjøre? Finnes det noen som i det hele tatt sier det som det er? tenker da på billige merker som f.eks Proson?

Lenke til kommentar

For å lage litt mer forviring kan jeg fortelle at 2 forsterkere som levere samme RMS effekt i f.eks. 8 ohm kan oppleves som forskjellen mellom Lada og Ferrari.

Grunnen er at en høyttaler aldri har samme impedansen (motstand)over hele frekvens området den spiller.

Jeg har en Rotel forsterker på 2x40 RMS Watt og Kirksaeter høyttalere har prøvd diverse surrond recivere (pioneer,Yamaha,Sony) som har hatt oppgitt effekt på opptil 5x100 Watt RMS og ingen av de klarer å dra bassene i høyttalerene.

Har lånt en HK på 5x45 Watt og den dro høyttalerene uten problem.

Så jeg vill anbefale deg lån og prøv/lytt selv.

Merker som stort sett er bra på oppgitt effekt er:

Nad

Rotel

ElectroCompaniet

og helt sikkert mange andre dyre forsterkere.

Lenke til kommentar
hmmm...... så igrunn kan jeg ikke stole på noen når det gjelder dette? de som oppgir effekten sin i RMS kan jo fortsatt skryte på deg noen ekstra tall!?! Så for å være sikker på om jeg får det jeg kjøper, så må jeg ta med meg oscilloskop til butikken, koble opp en motstand og måle? Må da være fryktelig tungvint!

ja ditt forslag er jo tungvindt.. men derimot å lese et par tester av FAGFOLK kan nok gjøre susen... heh

Lenke til kommentar

RMS watt kan ikke manipuleres på noen måte da det er en rekke parametere man må oppfylle når det gjeler frekvensområde og forvrengning. Disse tallen lyver ikke. Men de forteller ingen ting om hvor bra forsterkeren driver høytallerne. Det kan fortsatt være en pinglete strømforsyning men tallene gir en bra pekepin sammen med vekt på forsterkeren osv. Har du tallene på målinger i 4 ohm også.. jo nærmer de er det dobbelte i effekt jo bedre er forsterkeren.

Lenke til kommentar

Selvfølgelig kan man jukse så det griner også på oppgitt effekt i RMS. Du kan ta maks RMS effekt, eller minimum RMS effekt (slik som nad, hk og rotel). De som oppgir maks RMS effekt kan jo i teorien ha kjølt ned forsterkeren med flytende hydrogen eller andre spennende saker. Det hjelper godt skal du se.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...