Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det går under artikkel 9. https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/spacelaw/treaties/outerspacetreaty.html

"States Parties to the Treaty shall pursue studies of outer space, including the moon and other celestial bodies, and conduct exploration of them so as to avoid their harmful contamination (...) and, where necessary, shall adopt appropriate measures for this purpose."

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fra NASA's Office of Planetary Protection:

Sitat

NASA's Planetary Protection policies and requirements ensure safe and verifiable scientific exploration for extraterrestrial life. The main objectives are to

Carefully control forward contamination of other worlds by terrestrial organisms and organic materials carried by spacecraft in order to guarantee the integrity of the search and study of extraterrestrial life, if it exists.

Rigorously preclude backward contamination of Earth by extraterrestrial life or bioactive molecules in returned samples from habitable worlds in order to prevent potentially harmful consequences for humans and the Earth’s biosphere.

To accomplish these goals, the Office of Planetary Protection assists in the construction of sterile (or low biological burden) spacecraft, the development of flight plans that protect planetary bodies of interest, the development of plans to protect the Earth from returned extraterrestrial samples, and the formulation and application of space policy as it applies to Planetary Protection.

https://sma.nasa.gov/sma-disciplines/planetary-protection

Å drive med biologisk forurensning av andre planeter, ved uhell, uforsiktighet eller fortsettelig, ville undergrave endel av hensikten med å studere dem, som bla. inkluderer å fastslå hvorvidt liv er så sjeldent at det bare oppstod på jorden, eller om det har oppstått/finnes/fantes på andre planeter, som ville bety at det neppe er unikt overhodet, og kan regnes med å finnes på et utallig mangfold av planeter.

 

Endret av xRun
  • Liker 2
Lenke til kommentar

RAW-feed fra Perseverance: https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/raw-images/

Over 5,600 bilder allerede. Det er ventet at det skal ta seg opp med bilder igjen både generelt og fra Mastcam Z fra Sol 9, etter hva jeg har forstått. Nå er roveren opptatt med en software-oppgradering for å gjøre Perseverance om fra et romfartøy på vei mellom planeter til å bli et romfartøy klar til oppgaver på overflaten av Mars.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Tror jeg greide å plukke ut noen kjennetegn i landskapet på dette panoramabildet fra Perseverance: https://mars.nasa.gov/resources/25640/mastcam-zs-first-360-degree-panorama/ ved å sammenligne fra satellittbildet her: https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/where-is-the-rover/

Før dere ser på min fasit i spoiler nedenfor så kan dere jo gi det et forsøk selv ;)

Spoiler

447437406_Jezerocrater.thumb.jpg.a7d900b93ac3e47324fec1382ec1958d.jpg

Det var litt gøy når jeg kjente meg igjen 😊

Endret av Enceladus
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Rocket Lab skal lage en større rakett:

https://www.rocketlabusa.com/about-us/updates/rocket-lab-unveils-plans-for-new-8-ton-class-reusable-rocket-for-mega-constellation-deployment/

 

Det blir spennende å se hva de får til. Rocket Lab er kanskje den aktøren utover SpaceX og Blue Origin som jeg syns gjør mest spennende på raketter.

Blue Origin har forresten også en omvising på fabrikken sin, som er verdt å få med seg:

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En oppdatering på dearMoon:

Hvis man har kunsteriske evner må man bare søke! Jeg er nok desverre ikke i den gruppen.

Det er litt kult å tenke på at om dette blir noe av, så er det altså første gang det er en flygning med 10-12 personer i rommet. Det øker også antallet personer som har fløyet rundt månen med inntil 50%, opp fra 24 personer til 36 personer.

2023 er litt tidligere enn det jeg har trodd, men Musk mener bestemt de er på plan. 2023 er også ganske samtidig som første planlagte SLS/Orion flygning rundt månen, med fire astronauter. Kanskje kan de vinke til hverandre...

Så klart, dette blir nok ikke en helt ufarlig flygning. I beste fall vil nok risikoen være på noe sånt som 0,1% sjanse for død, men 1% er heller ikke usannsynlig. Men det er ikke veldig mye verre enn f.eks Covid-19, og mye morsommere...

(Må innrømme jeg kunne ikke krysset fingrene noe hardere for at dagens planlagte flygning blir en suksess, inklusive landingen. Da vil de være ett skritt nærmere.)

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 4
Lenke til kommentar

EvaLzFzWYAkMbbJ?format=jpg&name=large

Perseverance på bakken i farger, fotografert fra HiRISE. De lyse flekkene er etter topplaget med regolitt som er blåst bort av boosterne på Sky Crane, de mørke stripene foran og bak roveren er sand og støv som har landet på overflaten igjen.

Fint lite familieportrett på roveren:

Spoiler

EvLTUyyXAAA3Y3J?format=jpg&name=large

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar

De fikk nok masse bra data å analysere. Antar de vil spesielt se på hvordan den siste nedstigningen gikk, og hvordan landingsbeina taklet kreftene. Testen var nok tilnærmet 100% suksessfull, men de hadde nok ønsket å ha hatt muligheten til å f.eks ta Raptor motorene i fra hverandre og se hvordan de taklet flygningen.

Det virker for meg som dette mest sannsynligvis var en lekkasje av metan som over noen minutter fylte området under raketten, og så ble det antent av et eller annet varmt. Med en litt mer skånsom landing ville lekkasjen kanskje ikke skjedd. En mulighet er også å dumpe oksygen i hulrommet for å forskyve metanet.

Jeg er for øvrig ganske sikker på at dette ikke ville skjedd på mars. For det første er atmosfæren mest CO2, altså om dette var atmosfærisk oksygen som reagerte med metan, slik jeg tror, så ville det ikke kunne skje på mars. I tillegg er det atmosfæriske trykket omkring 1%. Altså metan som lekker ut ville raskt spre seg i atmosfæren, og det ville maksimalt ansamles 1% av mengden metan under raketten i forhold til jorden.

Denne eksplosjonen minner for øvrig litt om SN4, som eksploderte etter at en ventil satte seg fast i åpen tilstand og masse metan lekket ut.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...