Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Dugnad eller trekk i lønn


Metaloman

Anbefalte innlegg

Fikk nettopp mail fra arbeidsgiver om dugnad i slutten av måneden.
Det jeg stusset mest på i den mailen var følgende: "Ved manglende oppmøte vil 1500.- bli trukket fra lønnen."

 

Etter som jeg hørte på radioen for en tid siden da det var en del diskusjoner rundt det med dugnader og folk som fikk "bøter" ved manglende oppmøte, så var det ikke lov å kreve penger av folk for å ikke møte opp til dugnad.

Kan virkelig en arbeidsgiver da trekke deg i lønn for å ikke komme på dugnad?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mye av det du nevner med bøter ved manglende oppmøte er i forhold til borettslag, ikke arbeidsgiver. (Dog betyr ikke det at dette er lov for det).

 

Her må du nok gi mer info. Står det noe i arbeidskontrakten din om dette? Har du fastlønn? Er dugnaden utenfor vanlig arbeidstid?

Står absolutt ingenting om det i arbeidskontrakten, og har fastlønn.

Dugnaden foregår på en fredag de aller fleste har fri, da det sjeldent er noe arbeid på fredager på det anlegget de fleste jobber på.

 

Var dugnad i fjor også, men da var det aldri snakk om å trekke i lønn ved manglende oppmøte.

Lenke til kommentar

Har dere timer til gode pga at det ikke jobbes på fredager? Altså full lønn men slipper å jobbe til vanlig på fredager. I så fall er det vel en fredag alle egentlig skal jobbe, men arbeidsgiver er grei.

Mulig det var lite oppmøte sist og de vil nå stramme grepet litt og kreve at man må jobbe(dugnaden) for lønnen

Vi jobber 12 timer hver dag. En og annen sjelden gang er det såpass press at må jobbe både fredag og lørdag også. Så det er i alle fall ikke mangel på timer.

Det var heller ikke dårlig oppmøte i fjor heller. De aller fleste møtte opp, med unntak av de som bor langt borte fra arbeidsstedet.

Lenke til kommentar

Sikkert ikke til hjelp for trådstarter, men synes det er ok av arbeidsgiver å trekke penger uten oppmøte som ikke er meldt i fra.

 

Litt avhengig av hva slags dugnad eller jobb det er, men spesielt dugnader på arrangementer og andre steder hvor man henter inn idrettslag, russ etc er det mye plutselig fravær og folk som ikke møter opp. Synes arbeidsgiver her skal ha rett til å kunne trekke lønn, da det går utover mange dersom man ikke møter, og det gjør noe med holdningen til de som skal møte. 

Lenke til kommentar

Det høres ut som om du jobber på anlegg. I så tilfelle er ikke dette dugnad, men overtid. Om du ellers jobber det du skal iht. kontrakt, kan dette eventuelt sees på som pålagt overtid dersom kontrakten åpner for det. Det eneste jeg kan komme på som skulle utløse trekk i lønn for manglende oppmøte ville være om du mangler timer for å oppfylle kontrakt, men da heter det ikke dugnad. Alternativt kan det hende at en stor del av de ansatte nærmer seg maksgrensen for overtid (200 eller 400 timer), og arbeidsgiver prøver seg på en meget spansk en for å slippe at eventuelt tilsyn finner avvik i arbeidstidsbestemmelsene.

 

Litt mer detaljer om arbeidet og kontrakten vil gjøre det lettere å gi et konkret svar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du skriver at du har fastlønn og at du jobber 12 timers dager og har fredag fri. Regner da med at du jobber Mandag til og med Torsdag.

 

Stemmer det at du jobber 48 timer pr. uke uten å få overtidsbetalt? Har du en leder stilling?

 

Hvis det stemmer og du ikke er i en ledene stilling hvor du kan styre deler av din egen arbeidstid er det ulovlig og arbeidsgiver faktisk er en lov bryter.

 

Arbeidsgiver kan ikke trekke noe av lønnen uten dit samtykke, gjør han det gå til namsmannen og krev arbeidsgiver konkurs og rett lønnskrav mot lønnsgarantifondet, som lønnsmottaker koster det ikke noe.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...