Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

er det lov å diskriminere på grunn av familiesituasjon?


kanweas

Anbefalte innlegg

kort oppsummert:.. sjefen har bestemt seg for å at de eldste skal slippe å være med på vaktordning.... så langt alt vell... men, har bestemt seg for at en, som som har mindre ansiennitet, og mindre en halvparten så mange vakter  som meg, skal ut av vaktordning først, "siden han har kjerring og unger"... så mitt spørsmål er... er dette lovlig? nei, jeg har ikke unger, av div grunner, men mener det ikke er grunnlag i norsk lov for å påføre meg en ulempe, som å være pålagt vakt hver uke, inkludert helg, på grunn av at jeg ikke har unger, mens han går fri......  at han har fått familie, er frivillig, og bør behandles slik, og de som har lengst ansiennitet, bør være de første til å bli fritatt vakt....  har jeg grunnlag for å protestere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Arbeidstakere med barn er gitt en rekke fordeler med tanke på arbeidstidsordninger, som f.eks. rett til redusert arbeidstid (arbeidsmiljøloven § 10-2 fjerde ledd), rett til fritak for overtidsarbeid (arbeidsmiljøloven § 10-6 tiende ledd), samt diverse permisjonsrettigheter (arbeidsmiljøloven kapittel 12). Rett til fritak fra arbeidstidsordning er ikke en slik rettighet. Arbeidsgiver er ikke forpliktet til å gi det.

 

Familiesituasjon er ikke en generelt vernet kategori etter diskrimineringslovgivningen (men likestillingsloven § 13 forbyr arbeidsgiver å innhente opplysninger om familieplanlegging og familiesituasjon under ansettelsesprosessen). Arbeidsgiver er derfor heller ikke forbudt å gi fritak.

 

Arbeidsgiver er derimot antagelig forbudt å gi fritak for "de eldste" hvis dette er en ren aldersmessig vurdering (eller hvis kriteriene som brukes har som reell effekt at resultatet blir aldersbetinget), fordi arbeidsmiljøloven § 13-1 forbyr diskriminering på bakgrunn av alder. Det gjelder et unntak for positiv særbehandling (arbeidsmiljøloven § 13-6, forutsetter at særbehandlingen "bidrar til å fremme likebehandling").

 

Da står man igjen med den mer ulne normen saklighet. Det gjelder en ulovfestet saklighetsnorm for arbeidsgivers utøvelse av arbeidsgivermyndighet ("arbeidsgivers styringsrett"). Å pålegge vaktordning utenfor vanlig arbeidstid er et pålegg som har store likheter med et pålegg om overtid, hvor man kan bli fritatt under hensyn til familiesituasjon. Det er derfor generelt sett ikke usaklig å ta hensyn til familiesituasjon når vaktordninger utenfor vanlig arbeidstid planlegges.

 

Grunnlaget ditt for en eventuell protest er svakt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...