Gå til innhold

Har sett seg lei på energisløsing – nå skal staten sjekke haugevis av elektriske artikler


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"NVE har et mål om å gjennomføre mellom 50-300 tilsyn, i form av dokumentkontroller, og 30-50 tilsyn direkte i butikk i 2017."

 

Ja, det er egentlig bra at de som jukser blir tatt, men jeg setter et stort spørsmålstegn ved om fokus er på rett plass.

Vi skal ta vare på den verdifulle fornybare energien, men samtidig er det slik at varmepumper og LED-lys gjør at vi sparer mye strøm i forhold til tidligere.

Det er også slik at vi forbrukere sparer fordi strøm koster penger, og hvorfor sløse dersom vi kan unngå det?

Etter min mening settes fokus på et helt marginalt problem, og hva koster ikke byråkratiet i denne sammenheng?

Statkraft og NVE burde heller fokusere på mer utbygging av fornybar energi og satse på eksport til Tyskland for å fase ut flere kullkraftverk.

Så lange energien kommer fra fornybar energikilder er det heller ikke noe poeng i marginal energisparing, da energien kommer fra solen og enorme mengder går tapt hver eneste dag.

Tenk om vi kunne tatt vare på noe av energien i vinden og bølgene langs den lange kysten vår?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er ikke kun ensidig positivt heller, selv om det monner på energiforbruket.

 

Hva om du behøver den blenderen med 1400 Watt, for de på 600 Watt går bare hele tiden i stykker?

Eller at for noen så bidrar lyspærerene til oppvarmingsbehovet..

 

Kan sikkert kommer på flere argumenter, men poenget om konsekvenser er gitt. Ellers vil det jo være positivt for apparater hvor det kan være teknisk mulig å gjøre dem kraftigere uten at de behøver ekstra strømforbruk. Ser det nevnes støvsugere, og det er sikkert en sannhet med modifikasjoner. For det er sikkert også en fysisk barriere for hvor mye man kan forbedre et produkt uten også å legge til kraftige motorer. Alle forstår jo at en støvsuger på 1600 Watt har potensiale til å suge bedre, enn den på 1100 Watt.

Endret av G
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Watthysteriet på elektriske motorer kan med fordel begrenses, effektforbruket er (ofte) ikke noe som beskriver hvilket arbeid de kan gjøre i hjemmet.

Trenger vi støvsugere med motorer som skal klare å løfte mer enn 75 kg to meter høyere i løpet av et sekund?

Støv og sandkorn veier en brøkdel av dette. Vi skal jo ikke suge spiker ut av planker.

Det er like lett å øke motoreffekten som å forbedre sugepumpen, men det er kun økt effekt som kundene vil kjøpe...

 

Jeg håper staten også ser på egne kilder til strømsløsing, og går foran som et godt eksempel både når det gjelder anbud, kjøp og bruk av energieffektivt utstyr.

Endret av Frobe
Lenke til kommentar

Trenger vi støvsugere med motorer som skal klare å løfte mer enn 75 kg to meter høyere i løpet av et sekund? Støv og sandkorn veier en brøkdel av dette.

Forsåvidt enig i logikken, men du forutsetter at man kun støvsuger sand og støv. Men det hender man støvsuger glasskår, grus/småstein, skruer, småspiker, perler (til jentungene i huset), etc, og DA er det greit med høy effekt. :)

Lenke til kommentar

Trenger vi støvsugere med motorer som skal klare å løfte mer enn 75 kg to meter høyere i løpet av et sekund? Støv og sandkorn veier en brøkdel av dette. Det er like lett å øke motoreffekten som å forbedre sugepumpen, men det er kun økt effekt som kundene vil kjøpe...

Du kan jo prøve å støvsuge bort dyrehår som har festet seg i stoff. "Ingen" støvsuger er sterk nok.

Endret av Emancipate
Lenke til kommentar

70-80 % av energien i norske hjem går til oppvarming av luft og varmtvann. Hvorfor ikke fokusere der hvor gevinsten er stor? Sørg for ekstremt nøye testing og god informasjon rundt varmepumper (luft-luft og luft-vann). Mange hjem idag varmer opp med elektriske varmeovner som brenner av energien rett i motstander.

Lenke til kommentar

70-80 % av energien i norske hjem går til oppvarming av luft og varmtvann. Hvorfor ikke fokusere der hvor gevinsten er stor? Sørg for ekstremt nøye testing og god informasjon rundt varmepumper (luft-luft og luft-vann). Mange hjem idag varmer opp med elektriske varmeovner som brenner av energien rett i motstander.

 

Er enig i tankegangen om at det bør være et viktig prioriteringsområde.

 

For hva hjelper det å senke wattstyrken på en vannkoker !!

Alle som har tatt fysikk vet at 1 liter vann krever et visst antall Joule pr. oppvarmet grader Celsius. Det eneste man oppnår for vannkokere når man senker wattstyrken, er at det tar mye lengre tid å få vannet til å koke.

Endret av G
Lenke til kommentar

Men det hender man støvsuger glasskår, grus/småstein, skruer, småspiker, perler (til jentungene i huset), etc, og DA er det greit med høy effekt. :)

 

Høy effekt er ingen garanti for at støvsugeren suger bra. Som tidligere skrevet er det mye enklere og billigere å bare sette i større motor uten å designe bedre. Nå er det i ferd med å bli begrensninger på hvor kraftig motorene kan være så kan bli interessant å se hvordan de skal klare å markedsføre sugeevne.

Lenke til kommentar
Nå starter jakten på forhandlere av ulovlige produkter i Norge

Når skal vi begynne å tenke selv igjen? EU-direktiver er ikke nødvendigvis relevante for norske forhold. Her går det meste av "spillvarme" til direkte nytte i form av oppvarming.

 

 

70-80 % av energien i norske hjem går til oppvarming av luft og varmtvann.

At det er en relativt stor del er jeg med på, men 70-80%? Tror ikke vi skal kimse av matlaging og klesvask heller.

Det varme vaskevannet går som regel rett i avløpet, men mye av energien som brukes til matlaging brukes ikke opp der, men gjør like mye nytte for seg som for eksempel varmekablene på badet etter at matlagings-nytten er regnet med.

 

 

 

Lysreklame tar av nesten uten grenser.

Hvor mye strøm kunne en spare om lysreklame ble redusert til det en kan anse som nødvendig informasjon om hvem som finnes i bygget?

Godt poeng! Ta også med butikkvinduer og butikklokaler generelt, der høy lysintensitet brukes som virkemiddel for å gi et godt inntrykk, trekke kunder og selge varer, samt at de samme lokalene ofte må ha massiv aircontition med et effektbehov i størrelseorden 2-3 ganger effektforbruket til belysningen for å kjøle ned lokalet straks temperaturen ute stiger over -10 'C.

 

Det har riktignok bedret seg litt med LED, men det er ikke uvanlig med 2000 lux i utstillingsvinduet og 1000 ellers i lokalet (samme som man har under leselampa på skrivebordet). For et tiår siden når halogen var vanlig kunne varmestrålingen i et 4 meter langt utstillingsvindu være i størrelseorden 1-2 kW.

Lenke til kommentar

 

 

70-80 % av energien i norske hjem går til oppvarming av luft og varmtvann.

At det er en relativt stor del er jeg med på, men 70-80%? Tror ikke vi skal kimse av matlaging og klesvask heller.

 

SINTEF Energi sier 79 %...

 

https://www.sintef.no/globalassets/upload/energi/nyhetsbrev/ny-kunnskap-om-fordeling-av-stromforbruket.pdf

 

Ja...

 

 

Romoppvarming + div.

... hva nå det skal bety.

 

... og det er mulig det har skjedd litt siden 2006.

 

Samt:

 

 

I Norge er undersøkelsen gjennomført i omtrent 100 husstander. Ved hjelp av spørre¬undersøkelser, måleutstyr og erfaring fra tidligere prosjekter, har SINTEF Energiforskning hentet inn kunnskap som har gitt et bilde av hvordan forbruket arter seg i husholdningenes apparater.

Med 100 husstander skulle jeg gjerne likt å sett standardavvikene til beregningene. Her i huset er vi ikke i nærheten av å bruke 80% av strømmen på oppvarming.

 

Men så finnes det jo kaldere steder enn min del av landet. ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...