Gå til innhold

Samfunnsøkonomi vs. økonomi og administrasjon


jeeee

Anbefalte innlegg

Hva er best å ha av en bachelor i samfunnsøkonomi og en bachelor i økonomi og administrasjon med tanke på jobbmuligheter etterpå? (Ser for meg at økonomi og administrasjon er en mer generell utdanning som kan brukes til mere, stemner dette?) (det blir ikke aktuelt med master i noen av de, værtfall ikke med det første).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Den mest praktisk rettede økonomiutdanningen er nok Bachelor i Regnskap og Revisjon. I forhold til jobbmuligheter med Bachelorgrad tror jeg de rangeres slik:

1. Regnskap og revisjon

2. Økonomi og administrasjon

3. Samfunnsøkonomi

Dette er dog basert på hva jeg har erfart og er ikke basert på noen undersøkelse. Tenker heller ikke på hvor interessante jobbene er, men mer på hvor enkelt det er å få jobb i etterkant.

 

Økonomer finnes det mange av og er nok blant de utdanningene som nyter best av gode karakterer for å bedre jobbmuligheter. Det kan være greit å være klar over.

Lenke til kommentar

Jeg kan ikke si hva som gir deg best jobbmuligheter, men det er riktig at økonomi og administrasjon er en bredere utdannelse. Mens du i øk.ad. vil ha noe samfunnsøkonomi, noe bedriftsøkonomi, noe ledelse, noe markedsføring, osv., vil du i samf.øk. gå mer i dybden i nettopp samfunnsøkonomi.

Lenke til kommentar

Er samfunnsøkonomi et mer krevende studie? Mer matematiske analyser osv?

 

Nja, hvor har du tenkt å gå i så fall? Det kommer litt an på hva du velger. Det er ikke vanskelig å gjøre en øk.adm.-bachelor matematisk vanskeligere enn samf.øk. med å velge "riktige" fag.

Lenke til kommentar

Hvordan er regnskap og revisjon i vanskelighetsgrad i forhold til økonomi og administasjon? Det er vel mye mer matte og regning?

Det kan godt være det er mer matte, men regnskap og revisjon er enkelt matte. Det er stort sett å pluss, minus, gange, dele. Det er ikke før du beveger deg inn i finans/samfunnsøkonomi at matten blir verre.
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Dersom du tar en rendyrket bachelor i samfunnsøkonomi så vil du kun ta emner innen økonomi, hovedsaklig mikro, makro, statistikk og finans. Matten er krevende, og det anbefales at du har S1+S2 eller R1 med god karakter. De aller samfunnsøkonomi-studiene har S2 eller R1 som et krav. Matematikknivået ligger nok på et mye høyere nivå på samf.øk. sammenlignet med øk. ad.

 

Går du for en bachelor i økonomi og administrasjon vil graden inneholde ca. 50% økonomi og 50% administasjon (myke lesefag). Her vil du ha mulighet til å hovedsakelig ta emner innen bedriftsøkonomi og regnskap, samt noe mikro, makro og finans.

 

Ved studiene innen øk. ad. så er bedriften det primære studieobjekt. Studerer du samfunnsøkonomi så studerer du hvordan hele økonomien fungerer (inkl. bedrifter og samspillet mellom disse). Som samfunnsøkonomistudent vil du riktignok ikke ha mulighet til å ta rene loggføringsfag (som f.eks. regnskap). Regnskapsbransjen sysselsetter vært mange, men om det er en attraktiv jobb må man nesten bedømme selv.

Endret av samba123
Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...

Stryktprosenten ved samfunnsøkonomi ved NTNU/UiO ligger rundt 10-20%. Ved høyskolene (økonomi og administrasjon) ligger den rundt 0%...

 

Ja, samfunnsøkonomi er et langt hardere studie relativt sett, men det skal det også være. Samfunnsøkonomi er ren og skjær økonomi (mikro, makro, statistikk og finans). Tradisjonelt er mikro, makro, statistikk og finans fag som studentene ved økonomi og administrasjon har slitt veldig med, og mange velger de bort til tross for at det bare gies en liten innføring i rene økonomiske fag.

 

Til gjengjeld lærer samfunnsøkonomistudentene nesten ikke regnskap, noe som gjør de mindre attraktive på jobbmarkedet (færre stillinger å søke på). Samfunnsøkonomer er for godt kvalifiserte til å jobbe i en liten eller mellomstor bedrift hvor de fleste arbeidsplassene er.

Lenke til kommentar

Hvor fant du at strykprosenten er null? Det er vanskelig å se det her. Du kan heller ikke ta alle høyskolene i en bøtte og sammenligne med et enkelt universitet - det er store sprik også mellom høyskolene. For BI og NHH, som er de to mest kjente høyskolene, kan man også nevne at de har strammet inn karaktersettingen sin i 2015/2016 etter at næringslivet mente det gikk inflasjon i toppkarakterer.

 

Samfunnsøkonomer er for godt kvalifiserte til å jobbe i en liten eller mellomstor bedrift hvor de fleste arbeidsplassene er.

Ja, det er jo en kjent problemstilling at det er de aller, aller flinkeste som har problemer med å få seg jobb... eller?

Lenke til kommentar

Her er det også relevant at strykprosenten var ulik mellom NHH og BI før de strammet inn karaktersettingen (uten at det nødvendigvis er en indikasjon på hvor krevende et studium er), samt at forskjeller i karaktersettingen mellom ulike institusjoner ble enda større da studentene fikk nasjonal sensur. SØF har også sett på karaktersettingspraksisen.

 

https://e24.no/jobb/handelshoeyskolen-bi/bi-studentleder-vi-er-ikke-pappagutter/20300515

https://www.dn.no/talent/2015/06/18/2152/Utdannelse/karakterene-kollapset

https://www.regjeringen.no/no/dokument/dep/kd/rapporter_planer/aktuelle-analyser/aktuelle-analyser-om-hoyere-utdanning/stor-variasjon-i-karaktersetting/id736724/

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...