Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Lavkarbo vs. Høykarbo


Anbefalte innlegg

Jeg leser her på forumet at noen hevder at LCHF, og spesielt kjøtt, fører til hjerte- og karsykdommer og kreft.  


 


Andre igjen hevder at LCHF er den beste dietten. 


 


Er alt bare myter og spekulasjoner, eller har vitenskapen faktisk kommet til bunns i dette med kosthold?


 


 


Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ernæringsforskning er meget kompleks og kan ikke sammenlignes med eksempel medisinsk farmakologisk forskning. Det er svært vanskelig om ikke umulig å isolere single næringstoffer og å følge nok individer over nok tid med god nok metodikk. I tillegg er ikke alle aspekter kartlagt, leverens fettmetabolisme er ikke helt forstått og etologien bak flere kreftformer er også kompleks. I tillegg lar dette seg påvirke av genetikk og miljø. Det lar seg ikke gjøre å følge slike utviklinger over så lang tid for kontrollerte studier å fange opp. Derfor tar en ofte utgangspunkt også i ernæringsepidemiologi hvor en basert på en god del verktøy og statistiske metoder ser på befolkningstudier og følger disse opp Slike kan vise korrelasjoner, men ikke om det er kausalt. I befolkningsstudier ser en at personer som bytter ut mettet mot en/fler har en redusert risiko for å utvikle hjertekar-sykdom. Dette sees også i mekaniske studier i animalske modeller som samlet gir grunnlag for å gi råd. Lenken mellom mettet fett som fortsatt er en hypotese, hvorav kolesterol og utviklingen av hjertekar er sterkere enn mettet fett i seg selv. Kort fortalt er det noen individuelle fettsyrer som påvirker leveres omsetning negativt, hvor noen øker risikoen, andre er nøytrale og noen kan være litt positive. Individuelt ser enn dette men vi spiser jo alle disse sammen og hvordan totalen slår seg ut over tid lar seg ikke undersøke. En vet ikke hvordan flerumettete fettsyrer senker risikoen når det byttes ut mot mettet. Bytter ut en mettet fett mot raske karbohydrater er risikoen det samme. Basert på dagens kunnskapsgrunnlag rådes det å fokusere på fettkvalitet som gjenspeiles av de siste generelle retningslinjene (Energiprosent fett = 25-40 E%). Røyke, alkohol og inaktiv livsstil har nok mye mer å si enn om du spiser smør kontra margarin.

 

Fordi dette er så kompleks er meningene mange og ofte sterke. Fordi vi ikke vet alt så betyr ikke det at vi ikke vet noe.I tillegg kan kvaliteten på studiene variere hvor media bryr seg om spekulære titler som ofte er dratt ut v kontekst. Sleng på en god del kosthold-guruer er det forståelig at flere er forvirret.

Lenker deg en fin artikkel om kreftforskningen på rødt kjøtt :

http://www.ntfe.no/utgaver/25-nr-4-2015/224-kjottkonsum-og-kreftrisiko-hva-sier-forskningen

 

Generelle retningslinjer : https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/neringsstoffanbefalinger-energi-karbohydrater-fett-protein-vitaminer-mineraler

Endret av Dukien
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Godt skrevet innlegg. Jeg tenker slik at ernæring konsulterer mens farmakologi dikterer. Det å overkjøre kroppen med farmakologi har unektelig sine bivirkninger, og ernæring og kroppsterapi er nok den beste veien å gå. Maten du finner i butikken er litt for mye fremdyrkede rusmiddel i et hardt konkurranseklima for produsentene. Dag Viljen Poleszynski er jo en stor tilhenger av fett basert på studier. Foreningen Kostreform har også en ganske liberal holdningen til fett. Der er det Erik Hexeberg som er leder.

Lenke til kommentar

Det spørs vell også kva ein legg i at noke er "den beste" dietten.

 

Om du sverger til feks lavkarbo fordi den dietten hjelper deg å få kontroll på din sykelige overvekt som truer med å ta livet av deg innan 10 år, ja då er det kanskje ikkje ei så stor bekymring at dietten kanskje også aukar kreftfaren om 20 år.

 

Om valget av diett kun er eit spørsmål om lengst mulig forventa levetid, så blir det også noke anna. Men også der er det tydelig at det er fleire faktorar enn berre maten som påvirker levetida. Enkelte slekter får feks nesten aldri kreft uansett kor mykje bacon, tobakk og alkohol dei trykker i seg, så livsstilen er berre ein del av pusslespelet.

Lenke til kommentar

Godt skrevet innlegg. Jeg tenker slik at ernæring konsulterer mens farmakologi dikterer. Det å overkjøre kroppen med farmakologi har unektelig sine bivirkninger, og ernæring og kroppsterapi er nok den beste veien å gå. Maten du finner i butikken er litt for mye fremdyrkede rusmiddel i et hardt konkurranseklima for produsentene. Dag Viljen Poleszynski er jo en stor tilhenger av fett basert på studier. Foreningen Kostreform har også en ganske liberal holdningen til fett. Der er det Erik Hexeberg som er leder.

Takk. :) Har for øvrig vært i jevnlige diskusjoner med Poleszynski som ofte kirsebærplukker og namedropper forfattere Spesielt i hvor det viser seg at mye av det han hevder mangler holdepunkter. Det har vært en del diskusjoner i det siste og en bekjent av meg som tar sin doktorgradstipendiat innen ernæring skrev en kort innlegg som kan leses her : https://www.facebook.com/spisnok1/photos/a.1643819692503178.1073741828.1643768915841589/1697206383831175/?type=3&theater

 

hva kan du si om lavkarbo da Dukien?

Lavkarbo er et vagt begrep. Eks media og VG sin lavkarbo variant er egg og bacon. Du kan eksempel spise lavkarbo med innslag av en del grønt og samtidig være innenfor de nordiske retningslinjene. Ved overvekt/inaktivitet er det nok flere som kan øke på gode kilder til fett og redusere raffinerte karbohydrater. Ved diabetes type 2 så kan modifiserte lavkarbo-dietter være et like godt alternativ til mer konvensjonelle dietter. Det er også logisk i og med at insulin er dårlig regulert, ved type 1 er det mangel på insulin som er problemet. Riktige versjoner av lavkarbo er i min bok bra og ekstreme ensidige varianter av noen dietter er det ikke.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...