Gå til innhold

Er søtpoteter sunnere enn poteter?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-1432

 

Lavkarbo har ingen risiko ved seg.

 

Du har sikkert hørt om f.eks hjertesykdom og kreft :p

. Ja. Utrolig mange på høykarbo som får de sykdommene.
Lenke til kommentar
Ja. Utrolig mange på høykarbo som får de sykdommene.

 

Nesten all ikke-genetisk hjerte og kar- sykdom stammer ifra kjøtt, egg og melk. Animalsk protein lager sår og inflammerer epitelievev, og kolesterol fester og levrer seg på skadene.

 

Likeså skaper alt som er kjøtt fler mutasjoner og når mutasjoner hoper seg opp blir det som regel til kreft. Folk som spiser en vanlig amerikansk diett har mangfoldige ganger større risiko for kreft, særlig de dødeligste formene, enn folk som spiser hovedsakelig planter.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432

Enig i noe av det du sier. Mye som tyder på at melk og melkeprodukter ikke er bra, og er brensel for kreftceller. Et stort inntak av kjøtt er også forbundet med en del sykdommer. Men ett normalt inntak av rent kjøtt er ikke forbundet med noen helserisiko. Og mange som har kjøtt i sitt kosthold er friske, og har ett helt normalt kolesterol. Også veganere får hjerteinfarkt og kreft. PS vet du hvor mye sprøytemidler som er i planter? Hvor høye nivåer det kan være? Og hvilke negative effekter dette kan ha for oss som spiser det?

Lenke til kommentar

 

Ja. Utrolig mange på høykarbo som får de sykdommene.

 

Nesten all ikke-genetisk hjerte og kar- sykdom stammer ifra kjøtt, egg og melk. Animalsk protein lager sår og inflammerer epitelievev, og kolesterol fester og levrer seg på skadene.

 

Likeså skaper alt som er kjøtt fler mutasjoner og når mutasjoner hoper seg opp blir det som regel til kreft. Folk som spiser en vanlig amerikansk diett har mangfoldige ganger større risiko for kreft, særlig de dødeligste formene, enn folk som spiser hovedsakelig planter.

 

 

Hvilke argumenter har lavkarbofolket mot dette?

Lenke til kommentar

Alle er private organisasjoner. Offentlige organisasjoner som har med ernæring å gjøre anbefaler det samme.

 

Det vitenskapelig bevist beste kostholdet er såkalt "whole foods plant based". I bunn og grunn det samme som såkalt HCLF (på mange måter det motsatte av lavkarbo). Altså unngå kjøtt, egg, melk, tilsatt fett, tilsatt sukker og siktet hvetemel. Så kan du lure på hva som står igjen, men da er det bare å google HCLF. Det er en god del man kan spise, men mesteparten skal være frukt og grønnsaker. Samt noe nøtter, bønner og legumer og gjerne noe frø også.

 

https://www.google.no/search?q=hclf+food&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUguSa-tzLAhXkCpoKHQ7xAFsQ_AUIBygB&biw=1877&bih=866

 

Både egg, og melk kan anses som et delt av et større sunt kosthold, det samme gjelder innslag av kjøtt. Ellers er det som du sier, spis hovedsakelig plantebasert, ikke for mye.

Jeg mener det å utelukke grønnsaker fra dietten en en generelt dårlig ide. De har en veldig positiv effekt samtidig som de bidrar lite til det som utgjør den reelle glykemiske belastningen. Det å mer eller mindre drukne kroppen i protein er ikke noe god ide i forhold til f.eks nitrogen-metabolismen. Har skrevet ganske omgående om min egen erfaring før på forumet.

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1211582&p=15394705

Vil fort nevne at det har nå den siste tiden kommet godt nok grunnlag for å gå bort fra at høyt (realistisk) inntak av proteiner hos frisk er negativt for nyre-metabolismen. Det er det ikke. Samtidig er det noe data på dyr som viser at høyt inntak av proteiner kan være assosiert med utvikling av noen former for kreft, ved en samtidig kalorirestriksjon og protein er det uheldig effekt. Reduser inntaket og det sees en positiv effekt. Ta gjerne en titt på denne: http://www.friskogfunksjonell.no/kalorirestriksjon-kreft/

 

 

Så til spørsmålet: Hvorfor skal jeg ikke høres på lavkarbohysteriet?

Lavkarbo tapper deg for energi, er dyrt, dårlig for miljøet, øker risiko for sykdom i det ekstreme og fungerer etter lengre tid svært dårlig. Det vil si, du går ned mindre i vekt, enn f.eks på en høy-karbo diett (HCLF).

 

Bare i USA alene er det slik at National Academy of Nutrition and Dietetics, American Medical Association, American Heart Association, og the American Cancer Society advarer mot lav-karbo dietter.

 

Lavkarbo tapper en ikke for energi og systematiske oversiktartikler viser ingen forskjell mellom lavkarbo og høykarbo etter 1-2 år, slike viser også samtidig høyere dropout hos lavkarbo-gruppen som indikerer at dette som en livstildiett er kanskje verre for noen å følge. I praksis så betyr det egentlig at det er flere veier til Roma, som er bra.Du har rett at aspektet bærekraftighet er sentralt, for hva er alternativet til bærekraftige kosthold? Plantebasert kost er både best for miljøet og helsen og vår avdeling i samarbeid med landbruks universitetet har nå kommet med de første konkrete forslagene  : https://blogg.hioa.no/dinegroennematvalg/rapport/ 

 

LCHF vet overhodet ikke hva de snakker om. De ser fullstendig bort ifra alle de negative konsekvensene av kostholdet. Mennesker har stort behov for fytokjemikalier som er frukt og grønnsaker. Jo mer, jo bedre. Det er også verdt å merke seg at nesten alle som driver med lavkarbo har noe de vil selge. De VET at de fleste vil gå ned mye i vekt i begynnelsen, deretter vil føle seg svake og trenge karbohydrater, og så sprekker de, og så skylder på seg selv. Kroppen vil ha, og trenger, karbohydrater. Den trenger også planter. Vitamin-C, fiber og mange andre ting får man kun ifra planteriket.

 

De fleste veganere spiser masse mel, sukker og plantefett. Du må kutte ut disse i tillegg. Så det er ikke noen enkel diett. Men den er enklere å følge enn f.eks lavkarbo eller mange andre, og uendelig mye sunnere. Kutter du ut alt kjøtt, egg og melk bør du supplementere med B12 da maten vi spiser ikke lenger inneholder den bakterielle avføringen kobalamin (B12) er ;)

 

I tillegg vil jeg anbefale å ta et blodpanel før du starter så du er sikker på at du ikke allerede har mangler. Veldig mange ender opp med å skylde på kostholdet sitt.

I min masteroppgave kartlegger jeg disse bioaktive stoffene. Det er usikkert i hvilken grad disse eksogene (eksterne) fytokjemikaliene er essensiele de defineres ikke som essensielt. Men det er en hypotese om at den totale summen av alle disse bioaktive stoffene over tid har beskyttende funksjoner utover basic næringstoffer. Hvordan dette fungerer vet vi ikke helt, annet at gode matvaregrupper innen plantemat er beskyttende. Se gjerne min presentasjon om dette her : https://docs.google.com/presentation/d/1T2AlfUMYIFuS8mSQxuzjRdIJTlmBVzpTnfVm46PgpY8/edit?usp=sharing

 

Enig i noe av det du sier. Mye som tyder på at melk og melkeprodukter ikke er bra, og er brensel for kreftceller. Et stort inntak av kjøtt er også forbundet med en del sykdommer. Men ett normalt inntak av rent kjøtt er ikke forbundet med noen helserisiko. Og mange som har kjøtt i sitt kosthold er friske, og har ett helt normalt kolesterol. Også veganere får hjerteinfarkt og kreft. PS vet du hvor mye sprøytemidler som er i planter? Hvor høye nivåer det kan være? Og hvilke negative effekter dette kat n ha for oss som spiser det?

Melk og melkeprodukter generelt kommer positivt ut og er et viktig matvaregruppe, samtidig kan en fint klare seg uten. Da må man ha i bakhånd for hva en bytter ut melk med. Det bør være andre matvaregrupper som kan tilby en del av de samme næringstoffene. Kreftceller er helt utrolige på å adaptere seg og får tak i energi uansett, både fra sukker, fett og kroppens proteiner. Rune Blomhoff er en av de mest anerkjente forskere i verden innen kreftmekanismer og forskning på bioaktive stoffer og dens rolle for kreft. Ta en titt på denne : 

http://www.nrk.no/ytring/kreftleger-bor-ikke-frarade-sukker-1.11270427

 

Nivået av plantevern-restene i Norge er mikroskopiske og maten er helt trygg å spise. Se gjerne mitt kronikk innlegg i TA-avisa : 

https://drive.google.com/file/d/0BywFLwtjOqIhSnZEUGZZQkZRX00/view?usp=

 

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...