Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Temperatursenking varmekabler


Anbefalte innlegg

Vil jeg spare strøm på å senke temperaturen på varmekablene på badet 5-6 grader i 3-4 timer på natten, eller går vinninga opp i spinninga pga økt energibruk ved oppvarming igjen?

 

Jeg regulerer kablene med regulatorfunksjonen, om det har noen betydning.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-fsaSP0zV

Hvor mye du sparer, kommer an på hvor stort bad du har. Dersom kablene er svake/gamle/trege, og/eller ligger langt nede i støpen, vil det ta lang tid fra kaldt -> normalt gir noen effekt. 

Lenke til kommentar

Du sparer nok noe, men jeg tviler på at det monner noe særlig. Det du sparer er deler av varmetapet som ellers ville gått til utenfor huset. Med lavere innetemperatur (mot yttervegg eller yttertak) reduseres varmetapet litt.

 

Et eksempel. La oss si varmekablene på badet ditt har en topp-effekt på 1000W og termostaten gjør at de står på maks i gjennomsnitt 1/4 av tida. Da forbruker kablene 6 kWh i døgnet. Har badet ditt ingen yttervegg/tak så kommer all varmen til nytte når den lekker til andre deler av huset, men la oss si badet har 1 av 4 vegger som yttervegg og at 2/3 av varmen (4 kWh/døgn) lekker ut den veien. På årsbasis har man normalt behov for litt oppvarming av boligen 9 av 12 måneder. Det er stedsavhengig, men la oss bruke det i eksemplet. Da kablene på årsbasis trekke totalt 6kWh*365 = 2190 kWh, der 1/3*3/4 = 1/4 kommer til nytte i boligen og 3/4 = 1642 kWh går tapt enten ut via veggen eller som overskuddsvarme til huset. La oss fortsette eksemplet og anta at du innfører 4 timer nattsenking med termostaten såpass lavt at den ikke slår på kablene før de 4 timene er brukt opp. Da er det lett å tenke at man sparer 1/6 av døgnet i utgifter, men det stemmer ikke siden man må varme opp gulvet igjen. Det man sparer er at varmetapet synker når innetemperaturen synker. Siden 3/4 av årets forbruk, i gjennomsnitt 4,5 kWh/døgn er tap og tapet er proporsjonalt med differansen mellom innetemperatur og utetemperatur så kan vi regne videre på det. La oss si innetemperaturen på badet synker jevnt fra 26 til 22 grader i løpet av de 4 timene. Da vil gjennomsnittstemperaturen de 4 timene være 24 grader, i motsetning til stabilt 26 grader ellers på døgnet. La oss si gjennomsnittstemperaturen ute er +4 grader de 9 månedene i året med behov for oppvarming. Da vil altså differansen mellom inne og ute synke fra 22 til 20 grader. Noe som skulle tilsi omtrent 10% reduksjon i varmetap de 4 timene hver dag de 9 månedene i året. Det vil igjen si at du potensielt kan spare 4,5 kWh * 10% * 4t/24t = 0,075 kWh per døgn i gjennomsnitt, eller rundt 27 kWh på årsbasis. Med dagens kraftpriser på rundt 0,8 kr/kWh inkludert alt av avgifter og ledd så kan du altså spare i størrelseorden 22 kroner i året eller rett under 2 kroner i måneden på dette.

 

Du må gjerne tilpasse eksemplet til dine forhold så du får et mer realistisk anslag, men selv med relativt store justeringer snakker vi fortsatt om ganske lite sparepotensiale. Med andre ord, at det kan være lurt å tenke i andre baner om du vil spare penger eller av idealistiske grunner gjøre deg mindre avhengig av ren norsk vannkraft.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...