torest Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 I løpet av en time kan 150 tonn laks få fjernet lakselusen ved hjelp av en ny metode,Dreper lakselus i ombygd dykkerskip Lenke til kommentar
Lurum Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 Så det som kjem til å skje er følgjande: - Ein del lus er genetisk betinga til å tåla dei 30 C i 90 sekund. - Denne "stammen" av lus vil verta den dominerande. - Metoden vil slutta å virka. Enkel utviklingslære-teori. 2 Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 (endret) Så det som kjem til å skje er følgjande: - Ein del lus er genetisk betinga til å tåla dei 30 C i 90 sekund. - Denne "stammen" av lus vil verta den dominerande. - Metoden vil slutta å virka. Enkel utviklingslære-teori. Det skal mye til for at en organisme skal få økt toleranse for høyere temperaturer. Det er for mange ledd det kan svikte i til at samtlige evolverer til en mer motstandsdyktig variant i løpet av 90 sekunder. Enkel utviklingslære-teori. Endret 26. februar 2016 av Han Far 1 Lenke til kommentar
Krinken Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 Så det som kjem til å skje er følgjande: - Ein del lus er genetisk betinga til å tåla dei 30 C i 90 sekund. - Denne "stammen" av lus vil verta den dominerande. - Metoden vil slutta å virka. Enkel utviklingslære-teori. Det skal mye til for at en organisme skal få økt toleranse for høyere temperaturer. Det er for mange ledd det kan svikte i til at samtlige evolverer til en mer motstandsdyktig variant i løpet av 90 sekunder. Enkel utviklingslære-teori. Det trengs bare at noen fåtall lus overlever behandlingen hver gang vips så har du avlet fram lus resistent for varmebehandlingen etter svært få generasjoner. Og dette går mye kjappere enn resistens vil oppstå med kjemiske midler. Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 Det trengs bare at noen fåtall lus overlever behandlingen hver gang vips så har du avlet fram lus resistent for varmebehandlingen etter svært få generasjoner. Og dette går mye kjappere enn resistens vil oppstå med kjemiske midler. Nei, så lett er det faktisk ikke. Død ved overoppheting skjer typisk fordi en del proteiner ikke tåler den forhøyede temperaturen og ødelegges, evt fordi de er livsnødvendige og ikke kan gjøre jobben sin på den temperaturen. Det finnes en hel haug med slike proteiner som kan gå til helvete ved oppheting, og samtlige må finnes i en mer robust variant i den samme lakselusen for at den skal overleve. Det kan sikkert skje at et par lus overlever, men det handler i så fall mer om flaks enn om noe annet. Lenke til kommentar
Krinken Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 Det trengs bare at noen fåtall lus overlever behandlingen hver gang vips så har du avlet fram lus resistent for varmebehandlingen etter svært få generasjoner. Og dette går mye kjappere enn resistens vil oppstå med kjemiske midler. Nei, så lett er det faktisk ikke. Død ved overoppheting skjer typisk fordi en del proteiner ikke tåler den forhøyede temperaturen og ødelegges, evt fordi de er livsnødvendige og ikke kan gjøre jobben sin på den temperaturen. Det finnes en hel haug med slike proteiner som kan gå til helvete ved oppheting, og samtlige må finnes i en mer robust variant i den samme lakselusen for at den skal overleve. Det kan sikkert skje at et par lus overlever, men det handler i så fall mer om flaks enn om noe annet. Neida lett det er ikke, men noen lus vil alltid ha "flaks". Antar at man ikke opererer med koketemp her heller. Laksen skal vel også overleve denne prosessen. Å tro at ikke evolusjon også virker her er å tro på julenissen! Lenke til kommentar
ATWindsor Skrevet 26. februar 2016 Del Skrevet 26. februar 2016 Ingen har vel sagt at de tror evolusjonen ikke virker, men det har blitt sagt at det ikke tar kort tid å evolusjonere fram andre temperaturtoleranser, det virker naturlig, se på bakterier feks, de har enormt mange genrasjoner, men en type virker til å død ved omtrent samme varme som de "alltid" har gjort. AtW Lenke til kommentar
Krinken Skrevet 27. februar 2016 Del Skrevet 27. februar 2016 Problemet er at termisk avlusning liten grad dreper lusen, og særlig de fastsittende stadiene synes lite berørt. Så kan en sjøl tenke hva det vil ha å si for resistensutvikling. Sammenligningen med bakterier blir noe søkt. En er langt unna temperaturer som dreper slikt liv (55C°) siden dødeligheten på den stakkars laksen må holdes nede. Lenke til kommentar
ATWindsor Skrevet 27. februar 2016 Del Skrevet 27. februar 2016 Problemet er at termisk avlusning liten grad dreper lusen, og særlig de fastsittende stadiene synes lite berørt. Så kan en sjøl tenke hva det vil ha å si for resistensutvikling. Sammenligningen med bakterier blir noe søkt. En er langt unna temperaturer som dreper slikt liv (55C°) siden dødeligheten på den stakkars laksen må holdes nede. Det er mulig, det vet jeg ikke så mye om. Det er slett ikke sånn at alle bakterier tåler 55 grader. Forøvrig er jo noe av grunnen til at slikt virker at større organismer har mye større termisk masse, så det er lettere for de å overleve for høy temperatur i kortere perioder. AtW Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 27. februar 2016 Del Skrevet 27. februar 2016 Neida lett det er ikke, men noen lus vil alltid ha "flaks". Antar at man ikke opererer med koketemp her heller. Laksen skal vel også overleve denne prosessen. Å tro at ikke evolusjon også virker her er å tro på julenissen! Evolusjon går ekstremt mye raskere i bakterier enn i dyr. En årsak er den kortere generasjonstiden, som nevnt over. Det samme antall generasjoner mennesker har hatt siden Homo Erectus vandret rundt kan en e.coli-stamme gå gjennom på et par tiår. En annen årsak er at bakterier har horisontal genoverføring, dvs at plasmider som inneholder nyttige gener kan overføres fra en bakterie til en annen. Slik blir nyttige gener spredt raskt, og blir fort dominerende på grunn av den korte generasjonstiden. Det er slik antibiotikaresistens oppstår. Ingenting av dette skjer i lakselus. Lenke til kommentar
Krinken Skrevet 27. februar 2016 Del Skrevet 27. februar 2016 Det stemmer sikkert at det er forskjeller mellom lus og bakterier. Bestrider ikke det. Men hvordan forklarer du at lakselus har blitt resistent mot kjemisk behandling og i kombinasjon med to midler? Her kreves det mange flere mutasjoner nå frem til resistens. Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 28. februar 2016 Del Skrevet 28. februar 2016 Det stemmer sikkert at det er forskjeller mellom lus og bakterier. Bestrider ikke det. Men hvordan forklarer du at lakselus har blitt resistent mot kjemisk behandling og i kombinasjon med to midler? Her kreves det mange flere mutasjoner nå frem til resistens. Det kan være vesentlig enklere å bli resistent mot spesifikke kjemikalier enn man skulle tro. Denaturering av proteiner er verre så lenge oppvarmingen faktisk dreper dem. Lenke til kommentar
Krinken Skrevet 28. februar 2016 Del Skrevet 28. februar 2016 For håpe du har rett i all lusa dør av denaturering i denne prosessen. Da kan jo dette bli en kjempesuksess. Hvis ikke... Lenke til kommentar
Trond Helge Skogland Skrevet 28. mars 2016 Del Skrevet 28. mars 2016 Det er jeg som oppdaget metoden med termisk avlusning, som Thermolicer bygger på, og det er jeg som har fått undersøkt og kartlagt metoden via flere prosjekter på Gildeskål Forsøksstasjon på midten/slutten av 1990-tallet. Dette kan dokumenteres! Ocea/Steinsvik har bare rappet metoden med forskningsresultatene uten å ta kontakt med meg (eller prosjektlederne Per S. Brunsvik og Christel Solberg). Fra Ocea/Steinsvik sin side er dette en historie om åpenbar løgn gitt til media, uredelighet og feighet. Verken Simon Nesse Økland eller Geir Magne Knudsen har noe å være stolt over. Det er andre som står bak og har drevet fram metoden. Og det vet både Økland og Knudsen! Frekkheten synes ikke å ha noen grenser! Lenke til kommentar
fjes5452bok Skrevet 24. september 2016 Del Skrevet 24. september 2016 Hva skjer med den døde massen av lakselus etter destruksjonen v/Thermolicer 30 gr eller v/spyling i rør 35 gr.? Kan ikke dette være et brukbart tilskudd i foret til laks og ørret ? Lakselus er egentlig et krepsdyr (hoppekrepsfamilien), og kan vel, som de fleste krepsdyr, inneholde karotenoidet astraxantin, et stoff som gir delikat rødfarget kjøtt hos laksefisk? Mange spørsmål, venter svar ! Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå