*F* Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Hei. Pleier ofte kjøpe disse "BEST PRIS" svære pakkene med kyllingfillet på rema, men siden jeg er alene tar det jo litt tid å spise dem opp, greier dog å få dem i meg før siste forbruksdag. Men pakken kan jo være åpen lenge, og dem starter jo å ikke lukte like godt etterhvert, men har nå forholdt meg til "Siste forbruksdag" likevel. Har dog fått med meg at det kanskje ikke er så lurt, men hvorfor? Er det noen kosekvenser av å spise dårlig kylling? Og hvordan kan man få den til å vare helt til "siste forbruksdag"? Fryse ned blir for stress for det tar lang tid å tine. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Siste forbruksdag er berre veiledande, og forutsetter korrekt lagring og håndtering. Kylling har det med å lukte litt ekkelt av kjøttsafta, men sjølv om det lukter litt av den væska så treng ikkje det å bety at kjøttet har blitt dårlig. Det beste tipset er derfor å tørke av kjøttsafta og deretter lukter på kjøttet, siste forbruksdag skal du ikkje sjå deg heilt blind på. Har kyllingen stått for lenge på lageret i butikken før den kom til kjøledisken så kan kjøttet være øydelagt lenge før datoen som er påstempla. Og imotsatt fall så vil mat som er oppbevart kaldt kunne holde seg lenge etter siste forbruksdag. Konsekvensen av å ete bederva mat er matforgiftning, som i beste fall gir dårlig mage, og i verste fall død og slikt. Men er kyllingkjøttet så dårlig så vil det også merkast godt på smaken. Beste måten å oppbevare slik fersk mat på er å oppbevare det så kaldt som mulig. Om du ikkje vil fryse ned kjøttet så kan du vurdere å stille kjøleskapet ned mot 0 grader. Dette er ikkje så bra for dei andre matvarene som grønsaker og frukt, men det vil gi betre holdbarheit på kjøtt og melk og slikt. Ellers så er tipset å pakke maten godt inn med minst mulig lufttilgang. Har du muligheit til å vakumpakke kjøttet så er det veldig bra, men det vil også fungere å pakke kjøttet inn i tett plast. Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Siste forbruksdag er ikke veiledende. Det er siste forbruksdag. Og den gjelder kun for uåpnede varer. Åpnede varer er relativt trygge i to-tre dager. Best før-dato er derimot veiledende. Husk, SLS (se, lukt, smak (ikke smak på rått kjøtt, vent til du har stekt/kokt det)) er den beste måten å bedømme kvaliteten på mat. Lenke til kommentar
Hvitetennposer Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Det er jo bare å fryse dem ned en og en, det tar ikke lang tid å tine dem opp igjen dersom du plutselig skulle få lyst på noe kylling. Da kan du oppbevare dem mye lenger enn i kjøleskapet uten å være redd for at de skal lukte eller smake dårlig! Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Siste forbruksdag betyr at det kan medføre helseskade etter denne datoen, men det er ikkje automatisk slik at matvarene må kastast. Men butikken har ikkje lov til å selge varer med utgått siste forbruksdag. Best før datoen betyr berre at ein ikkje kan garantere for at kvaliteten er lik etter denne datoen, men det er vanligvis ingen risiko for helseskade etter best før datoen. Siste forbruksdag er ein dato som er satt av hensyn til mikroorganismane som oppstår i maten, men dette er under forutsettning av oppbevaring på samme måte som angitt på pakken. Er maten oppbevart kaldare enn det som er satt som minimumstemperatur så vil også utviklinga av mikroorganismane gå saktare. Melk er eit eksempel på matvarer med siste forbruksdag, men det er med forutsettning om oppbevaring uåpna ved 4 grader celsius. Oppbevarer du melka kaldare, som f.eks. ved 2 grader (og melka ikkje har fått bli særlig varmare enn dette ved at den f.eks. har stått framme på kjøkkenbenken) så vil ein kunne bruke melka også etter siste forbruksdag. Lenke til kommentar
Isbilen Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Melk er da best før? Lenke til kommentar
GeneralVirus Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Konsekvensen av å ete bederva mat er matforgiftning, som i beste fall gir dårlig mage, og i verste fall død og slikt. Men er kyllingkjøttet så dårlig så vil det også merkast godt på smaken. Det er ikke helt korrekt. De bakteriene som gjør at smaken blir annerledes er ofte ufarlige, noe man ikke nødvendigvis blir syk av. Men det kan ofte fungere som ett placebo. Bakterier som gjør at man blir syk kan også være smaksløse. Det viktigste du gjør er å passe på å gjennomsteke kyllingen skikkelig over litt tid. Lenke til kommentar
TheNarsissist Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Har en pakke prior kyllinfillet som gikk ut igår, lukter litt funky men ser bra ut. Trygt? Lenke til kommentar
Kikert Skrevet 18. februar 2016 Del Skrevet 18. februar 2016 Jeg har spist mye semisur mat og det er aldri noe problem så lenge man gjennomsteker det. Jeg fikk salmonella en gang på en sydentur (det var jævlig det) og den kyllingen var ikke dårlig eller semisur på noen måte, bare litt dårlig stekt.... Siste forbruksdag er som Avatar sier, satt utifra gitte forhold. Det er dog ikke 100% korrekt da ting utvikler seg i forskjellig hastighet også. Disse datoene er satt med relativt god margin. En annen ting er at hvis man har hatt kjøtt i en pose/ beholder så vil det lukte surt nesten uansett, ta ut kjøttet og la det stå og "lufte seg" litt før man lukter. Angående melk så er de datoene ekstremt teite, det er stort sett 3-4 dager til utgang når man kjøper dem, men her hjemme så holder melka brått 14 dager over tiden Jeg har det dog ganske kaldt i kjøleskapet. Jeg har vel vært med på at melk har blitt sur på ca datoen det står 2-3 ganger, alltid deilig å få seg en god klump surmelk som overraskelse Folk nå til dags ser seg nesten blinde på datostemplingen. Hvis jeg har pålegg som er uåpnet for eksempel så står det noen ganger 2-3 uker over tiden og er like fine. Passer selvfølgelig på å mofse i meg alt i løpet av en dag eller noe. Spiste en halv pakke sure grillpølser en gang, ustekte. Jeg synes det var noe rart og måtte bare ta en bit til frem til jeg hadde spist 5 stykk Gikk så bra så. Lenke til kommentar
skrekk Skrevet 19. februar 2016 Del Skrevet 19. februar 2016 Frys kyllingfiletene enkeltvis i en plastpose som du knyter igjen. Tines (i posen) på en liten halvtime kaldt/smålunkent vann i oppvaskkummen eller en bolle. Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 2. mars 2016 Del Skrevet 2. mars 2016 Hei. Pleier ofte kjøpe disse "BEST PRIS" svære pakkene med kyllingfillet på rema, men siden jeg er alene tar det jo litt tid å spise dem opp, greier dog å få dem i meg før siste forbruksdag. Men pakken kan jo være åpen lenge, og dem starter jo å ikke lukte like godt etterhvert, men har nå forholdt meg til "Siste forbruksdag" likevel. Har dog fått med meg at det kanskje ikke er så lurt, men hvorfor? Er det noen kosekvenser av å spise dårlig kylling? Og hvordan kan man få den til å vare helt til "siste forbruksdag"? Fryse ned blir for stress for det tar lang tid å tine. Siste forbruksdag er for uåpnet mat. Det tar ikke noe lenger tid å steke en frossen kyllingfilet enn en fra kjøleskapet om du kjører den 1 minutt i mikroen først. Jeg fryser ned alt som ikke brukes direkte fra pakninger. Null stress, ofte legger jeg bare hele ytterpakningen direkte i fryseren, uten pose på. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå