Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Samboerkontraktens gyldighet ved arveoppgjør


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg holder for tiden på med å ordne dokumenter, forsikringer osv for å sikre samboerforholdet best mulig juridisk ved evt brudd eller i verste fall opphør ved dødsfall.

 

Vi er altså samboere med ett felles barn. Har forstått det slik at arveretten begrenser seg til 4g, om man ikke velger uskifte da. Så kom jeg til å tenke på bankinnskudd. Vi har felles regningskonto og felles sparekonto. Hva skjer med disse midlene hvis den ene i verste fall skulle falle fra? Går det inn i boet? Har hørt skrekkhistorier om at kontoer sperres osv ved dødsfall. Vi har skrevet i samboerkontrakten at innskuddene som står i begges navn (kun en kan være kontoinnehaver, andre som disponent) skal eies med en halvpart hver.

 

Hvis man feks har 500 000,- på felleskontoen, og innehaver går bort. Vil da de pengene gå inn i boet, selv om de har tjent til felles formål hele tiden? Risikerer man da å havne i en situasjon hvor man må kjøpe ut sitt felles barn?

 

Det bringer meg litt over på neste spm. Hvordan regnes dette med arv ut i et slikt tilfelle? Vil boet bestå av nettoformue delt på 2 (med takst osv på huset)? Så hvis man har lån på 1,5m, hus verdt 2m og bankinnskudd+bil verdt 700k. Da blir dødsboet 600k? Ergo må man kjøpe ut fellesbarn for 600k-4g. Han/hun får vel eventuelt verge?

 

Hvordan er det mest vanlig at slike oppgjør gjøres? Vi er som sagt opptatt av å sikre oss best mulig, selv om det aldri blir like godt som gifte.

 

Vi gifter oss nok etterhvert, men har ikke vært tema helt enda :) tusen hjertelig takk for svar!

 

PS! Føler meg veldig usikker på dette her; kjempesnilt om noen kan opplyse meg litt!

 

Anonymous poster hash: 7da41...c79

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei

 

 

Som hovedregel har samboere ingen rett til arv. Det er imidlertid to unntak fra denne hovedregelen:

Hvis dere har, har hatt eller venter felles barn vil du ha rett til arv og å sitte i uskifte. Din rett til arv vil være fire ganger folketrygdens grunnbeløp (4 G tilsvarer, pr. 1.5.2015, kr 360 272). Dette beløpet følger direkte av loven. Retten til slik arv trenger derfor ikke å fastsettes i testament. Skulle verdiene etter avdøde utgjør et beløp mindre enn 4 G vil du arve de verdier din samboer har etterlat seg.

Hvis dere ikke har felles barn men har vært samboere i fem år eller mer vil en rett til arv på 4 G (se ovenfor) kunne fastsettes i testament. En slik disposisjon vil, i motsetning til andre testamentariske disposisjoner, stå i første rekke og dermed gå foran eventuelle særkullsbarns pliktdels arv.

For samboerskap i mindre enn fem år, uten felles barn gjelder følgende:

Selv om dere har en samboeravtale så er den dessverre uten verdi når det gjelder selve arveretten. Det er i dag bare ved testament at samboere kan gi hverandre arverett.
 
Samboeravtalen kan imidlertid ha stor betydning som bevis på hva du eier.

Hvis dere har ordnet dere med livsforsikringer hvor dere gjensidig har begunstiget hverandre, så vil det kunne avhjelpe din manglende arverett. Poenget er at du da kan benytte forsikringsoppgjøret til å kjøpe ut samboerens arvinger, og på den måten beholde felles bolig etc. mest mulig inntakt.

Hvis du ikke har noe testament eller livsforsikring å falle tilbake på, så vil reglene i lov om husstandsfellesskap likevel kunne være til noe hjelp for deg hvis du ønsker å overta boligen og/eller innbo. Problemet er at denne loven kun kan gi deg en rett til løse ut (les: kjøpe ut) din samboers arvinger. Den er derfor til liten nytte hvis du, på grunn av din samboers bortgang, sliter økonomisk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...