Gjest Slettet-JWlLR8 Skrevet 30. januar 2016 Del Skrevet 30. januar 2016 (endret) Dette er sikkert et underlig spørsmål, men jeg er ca. like erfaren på kjøkkenet som en brødrister er på Mars. Idag laget jeg snacks til kollektivet jeg bor i. Vi spiste nachos med kjøttdeig og ost og hele pakken. Men vi laget dessverre ca 50 ton for mye, og bestemte oss for at resten kunne spares til morgendagen. Problemet er nå at når vi åpnet døren så la vi merke til at kjøleskapet var dødt. Som i; produserer ikke lenger kulde. Etter at vi hadde fått ut alt det som bare måtte kastes, var det praktisk talt temperatur der inne. Vi bestemte oss for å sette nachos'en med ost på i kjøleskapet og håpe på det beste. 2 ut av 3 av oss trodde dette gikk fint ettersom at osten var smeltet over chipsen og dermed kunne tåle en kveld i det døde kjøleskapet vårt. Hun ene som protesterte sa at alle melkeprodukter som gikk så lenge uten nedkjøling var en oppskrift på spy-helvete. Hva mener dere? Er snacksen spiselig i morgen? Om det har noe å si så var det sånn ferdig-revet pizzaost du finner i frysedisken, og den var smeltet godt i ovnen over chipsen vår. Er ingen av oss som vil spy, men det er litt surt å hive så mye snacks... På forhånd takk Endret 30. januar 2016 av Slettet-JWlLR8 Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 30. januar 2016 Del Skrevet 30. januar 2016 Er det over romtemp så går det nok dårlig. Men smeltet går fint i romtemp i et par dager. Aldri prøvd restepizza til frokost eller lunch? Lenke til kommentar
Gjest Slettet-JWlLR8 Skrevet 30. januar 2016 Del Skrevet 30. januar 2016 Er det over romtemp så går det nok dårlig. Men smeltet går fint i romtemp i et par dager. Aldri prøvd restepizza til frokost eller lunch? Heh, nei egentlig har pizza en tendens til å forsvinne før den overlever en hel dag hos oss! Men takk for tipset! Lenke til kommentar
Flying Skrevet 31. januar 2016 Del Skrevet 31. januar 2016 Denne typen mat vil være utrygg etter bare noen timer i romtemperatur. Man blir ikke garantert syk, men sjansen for å bli det er der. At smeltet ost fint kan stå i romtemperatur i noen dager er ikke riktig. Etter noen dager er sjansen veldig stor for å bli syk! Bakterier syns romtemperatur og fukt er fantastisk og etterlater seg giftstoffer som du ofte ikke kan se eller lukte, men som kan gjøre deg veldig syk. Det kan ta alt fra noen timer til nesten en måned fra man inntar noe til man får symptomer på matforgiftning. Og noen typer matforgiftning kan være dødelig. Lenke til kommentar
Musty Skrevet 31. januar 2016 Del Skrevet 31. januar 2016 men hvis du varmer det opp igjen vil du ta knekken på bakteriene i allefall. Lenke til kommentar
Flying Skrevet 31. januar 2016 Del Skrevet 31. januar 2016 men hvis du varmer det opp igjen vil du ta knekken på bakteriene i allefall. Men det vil ikke ta knekken på giftstoffene. 2 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 31. januar 2016 Del Skrevet 31. januar 2016 Det er relativt kalt utendørs i hele Norge dette halvåret, hva fikk deg til å lagre maten innendørs i romtemperatur når du har et naturlig kjøleskap rett utenfor døra? 2 Lenke til kommentar
^fmj Skrevet 1. februar 2016 Del Skrevet 1. februar 2016 (endret) Ris og pasta nevnes ofte som farlige i romtemperatur over lengre tid, det har også vært dødsfall, men da snakker vi ikke bare natten over. Det er en ekkel kar i ris som finnes der naturlig, den overlever koking og hvis den får begynne å formere seg blir det en dårlig kombo. Det er umulig å gi noen garantier, men vil tro at de fleste har spist pizza eller lignende dagen etter som har overnattet på kjøkkenbenken. Dette får meg til å tenke på en historie som Are Sende Osen fortalte, han hadde glemt noe svindyrt på lammekjøtt på kjøkkenbenken, det luktet noe suspekt kan man si. Han kokte det på vanlig måte og det gikk bare fint. Husker også at Trond Viggo sa at en gjennomskylling bare var sunt i ny og ne. Karate-sendingene med han var / er meget informative og underholdende. https://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus Endret 1. februar 2016 av ^fmj Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 1. februar 2016 Del Skrevet 1. februar 2016 Om osten er smelta eller ikkje har liten eller inga betydning for holdbarheita. Dersom osten er steik såpass at den har blitt tørr så har den noke betre holdbarheit. Det er mykje mat som kan stå framme i 12 timar utan at det er noke særlig til problem, men på generell basis så er det ikkje å anbefale. Som minimum så burde dere ha spredd maten utover slik at den blei avkjølt ned til romtemperatur så raskt som mulig. For at maten skal holde seg best mulig så er det spesielt viktig å korte ned tida der maten held omtrent kroppstemperatur sidan mesteparten av bakteriane trivest best på slike temperaturar. Det er derfor eit par pizzastykker ofte kan ligge på kjøkkenbenken over natta utan problem sidan pizzaen blir raskt nedkjølt, medan ein gryterett som står i gryta vil holde ein god lunk veldig lenge og dermed være langt meir utrygg å ete dagen etterpå. Men som Simen1 seier så burde dere ha benytta dere av utetemperaturen til å kjøle maten. Alternativt kunne dere ha fylt kjøleskapet med isbitar og fryseelement frå frysaren. Kjøleskapet er såpass godt isolert at det fungerer godt ei stund som isboks også. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå