Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Betaling for Brannutrykkning


Fogelkillas

Anbefalte innlegg

Leide et lokale der man egentlig må være 25 år for å leie, samtidig er jeg ikke myndig (17år). Utleier brydde seg ikke noe om det, selv om jeg oppga at jeg var under 18 og hadde ingen underskrift fra verge eller andre over 18. På lokalet hadde vi fest, og under festen trykket noen på brannalarmen. Leia er på 4500kr og det koster ytterligere 5000kr for brannutrykkning. Vi har så langt ikke betalt noe, ettersom det var en del av avtalen at vi kunne betale etter festen. Spørsmålet er som følger; Hva må vi betale, og hva kan vi slippe unna? 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du er umyndig, og kan derfor som hovedregel ikke bindes til avtaler, eller stifte gjeld.

I ditt tilfelle, dersom ingen foreldre eller andre myndige har vært inne i bildet, så har utleier en dårlig sak mtp inndrivelse av pengene - dersom du nekter å betale, selvsagt.

 

(Hva du og kompisene dine /burde/ gjøre er en annen sak, jeg tror de fleste vil råde deg til å gjøre opp for deg og eventuelt sørge for kronerulling blant arrangørene/festdeltakerne)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du er umyndig, og kan derfor som hovedregel ikke bindes til avtaler, eller stifte gjeld.

I ditt tilfelle, dersom ingen foreldre eller andre myndige har vært inne i bildet, så har utleier en dårlig sak mtp inndrivelse av pengene - dersom du nekter å betale, selvsagt.

 

(Hva du og kompisene dine /burde/ gjøre er en annen sak, jeg tror de fleste vil råde deg til å gjøre opp for deg og eventuelt sørge for kronerulling blant arrangørene/festdeltakerne)

Har ingen planer om å nekte å betale. Lurte bare på om det var bindene.

Lenke til kommentar

Det er vell heller ikkje gitt at utleigaren kan lempe slike utgifter på leigetakaren, i alle fall så lenge det ikkje er avtalt.

 

Kva var årsaken til at alarmen blei slått ut?

I utgangspunktet så sender brannvesenet gebyr til huseigaren ved unødige alarmar, dette fordi huseigaren skal gjere dei nødvendige grepa for å unngå at alarmen går av med eit uhell igjen.

 

Men dersom alarmen blei slått ut med vilje så er dette ein falsk alarm, noke som er straffbart etter straffelova:

 

 

§ 187. Falsk alarm

Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som ved en uriktig melding, et ugrunnet rop om hjelp, misbruk av nødsignal eller liknende forsettlig eller grovt uaktsomt volder

a) utrykning av politi, brannvesen, ambulanse, lege eller forsvaret, b) utrykning som skjer etter anmodning fra en hovedredningssentral eller lokal redningssentral, c) sammenstimling av eller skrekk blant et større antall mennesker.

På samme måte straffes den som gir falske opplysninger som er skikket til å fremkalle frykt for noens liv eller helse eller forstyrre den alminnelige ro og orden.

 

 

Så dersom ein manuell meldar har blitt slått ut så vil brannvesenet enten akseptere at dette var eit hendig uhell som dei ikkje krever betalt for, eller så vil dei anmelde forholdet.

 

Her kan det derfor være fornuftig å sjekke med det lokale brannvesenet om dei har sendt rekning etter utrykkninga (og spør då også kor stor "bota" er).

 

 

Ein anna ting er at det heller ikkje er gitt at du/dere må stå kollektivt til ansvar for handlingane til ein person. Så ein måte du/dere kan sleppe å betale meir enn dei avtalte 4500 kronene er ved å utlevere navnet på han/ho som slo ut alarmen. Så kan utleigaren kreve sine utlegg dekt frå den personen som forårsaka alarmen, alternativt anmelde personen for brudd på § 187.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er vel ikke nødvendigvis en bot det er snakk om, men et utrykningsgebyr?

 

Det er ikke alltid brannvesenet gjør noe med slikt heller, skulle jeg betalt for en slik utrykning ville jeg bedt om å se dokumentasjon på kravet (altså faktura fra brannvesenet)

Lenke til kommentar

Vi må alltid betale for utrykning ved falsk brannalarm på fabrikken jeg jobber. Det koster ganske mye å få brannbil hit midt på natta f.eks.

Men greia er at det varierer fra sted til sted.

Et sted jeg sitter i styret for har fått beskjed fra brannvesenet om at de ikke vil ta seg betalt med mindre det er noe som gjentar seg uforholdsmessig ofte.

Det er et særskilt brannobjekt da, med overnattingskapasitet for ca 50 personer.

Lenke til kommentar

og ikke minst demente/eldre som glemmer kokeplaten..

 

Dette er strengt tatt også ein reell brannalarm der alarmen fungerer nøyaktig slik som den er designa.

Ei tørrkoking med røyk er ein reell brann, der den demente personen har behov for hjelp utanifrå til å håndtere situasjonen før det blir farlig mykje røyk eller brannspredning.

 

Ved reelle nødsituasjonar eller situasjonar der ein trur det er behov for å slå alarm så må ein aldri betale. Dette er likt for alle tre nødtjenestane, du får aldri rekning frå ambulansen sjølv om det viste seg at skadeomfanget til pasienten var mindre enn fyrst antatt.

Dersom ein bevist utløyser ei falsk utrykkning, f.eks. ved å slå ut alarmen så vil dette føre til anmeldelse og straffereaksjon frå politiet.

Dersom alarmen kjem frå eit feilaktig teknisk system så er det vanlig å ilegge gebyr slik at eigaren får finstilt alarmen slik at den ikkje går av like ofte utan at det er nødvendig. Her er brannvesenet og brannalarmar det mest vanlige eksempelet, men også politiet vil ilegge utrykkningsgebyr til f.eks. innehavar av bank eller gullsmed som gjentatte gongar får utløyst ransalarm pga teknisk feil.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Gebyret for utrykning kom vel som en reaksjon på at det var altfor mange falske alarmer, og spesielt fra automatiske alarmer som hadde feil eller for lav toleranse for å løse ut. Ingen som gidder fikse noe når utrykningen er gratis... better safe than sorry.

 

Det var ihvertfall argumentet brannvesenet her i byen brukte når gebyret ble innført.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...