flink_gutt Skrevet 19. januar 2016 Del Skrevet 19. januar 2016 Jeg er en gutt som gikk i 10. klasse i Norge frem til jul, men nå er vi flyttet til utlandet. Da jeg var ca ti år gammel lærte jeg å bake kjeks med havregryn og masse deilige rosiner i. Etter det har jeg bakt noen porsjoner av dem siden jeg minst like flink til å passe på at de ikke blir så gamle at mor bruker dem til fuglemat som jeg er til å bake dem Bare nyter å sitte med en god bok, et tekrus ordentlig te (Assam-te med melk og uten sukker, Darjeeling-te uten noe, grønn kinesisk Gunpowder-te uten noe og iste av den siste + bittelitt sukker er favorittene), og noen gode kjeks. Liker speiderliv og tilsvarende turer også, og ingen ordentlig tur i skog og mark uten noen kjeks med Nå etter at vil flyttet har jeg imidlertid et problem, butikken vår har nemlig ikke havregryn. (Slikt må man her til butikker som "Coop Mega", "Ultra" og "Meny" for å finne. Ikke alle av dem har visst havregryn heller og butikker som "Coop Prix", "Bunnpris" og "Kiwi" har dem i hvert fall ikke.) Alså lurer jeg nå på om noen har en god oppskrift på kjeks (av den typen som spises alene og ikke slikt som "crakers" som skal spises sammen med f eks ost), hvor jeg verken trenger havregryn eller margarin (også litt vanskelig å finne her, olje er ikke problem, men fast margarin er heller ikke noe alle butikker har). Utover havrekjeks vet jeg at jeg liker "cookies" av USA-typen (slike store og ofte litt bløte kjekser) og at jeg ikke er særlig glad i slike butikkkjekser med kremfyll som ofte er søtt og vemmelig, og hvor "vanilje" og "sitron" smaker presis likt dagen etter at en pakke er åpnet. Noen som kan hjelpe med en god oppskrift slik at stekeovnen på kjøkkenet vårt her også får prøvd seg på å steke kjeks? Kjeksen må passe samme med te og passe å ha med på tur (altså også ikke veldig tynne og lett knuselige, slik som "pleskner" som mor alltid baker til jul). Den må heller ikke være altfor vanskelig, for jeg er altså ikke noen TV-kokk, bare en gutt som ville gått i 10. klasse om vi fortsatt bodde i Norge. 1 Lenke til kommentar
flink_gutt Skrevet 25. januar 2016 Forfatter Del Skrevet 25. januar 2016 Ingen som baker kjeks her? Eller er oppskriftene deres hemmelige? Kan forresten oppdatere litt: 1. Vi har funnet ut hvor vi kan få tak i både havremel og bakemargarin, men begge deler er en del dyrere enn i Norge, så olje er å foretrekke fremfor margarin. 2. Havregryn er enda litt vanskeligere å få tak i vi først trodde og det må vi temmelig langt for å få tak i. Lenke til kommentar
flink_gutt Skrevet 6. juli 2016 Forfatter Del Skrevet 6. juli 2016 Ingen som hadde noen oppskrifter på kjeks de ville dele? Tråden min har jo vært lest 331 ganger når jeg skriver dette, men ingen av disse som har lest som hadde en oppskrift som passet? Da er det kanskje jeg som skal dele nå? Jeg spurte nemlig ikke om dette bare på diskusjon, men også på et forum her vi bor nå og der fikk jeg a) vite at havremel fantes i en del butikker og b) fem kjeksoppskrifter. Nå har jeg fått oversatt to jeg har prøvd til norsk. Begge oppskriftene er store og beregnet for 100 kjeks +/- 10 %. "Kopp" i den første oppskriften betyr "stor tekopp" eller ca 0,25 liter. Grove kjeks med kokos/sjokolade/rosiner 2 kopper helt inntørket og finrevet helkornbrød (finsmulet grovt knekkebrød kan også brukes, men ikke så grovt som "Husman"). 1 kopp brunt sukker 1 kopp hvetemel 1,5 spiseskje bakepulver 0,25 liten teskje salt 3 kopper Viking-melk 2-3 spiseskjeer melk En kopp solsikkeolje Tre kopper kokosrasp En kopp grovhakket lys kokesjokolade En kopp store lyse rosiner En kopp finhakkede ferske dadler, gjerne blandet med litt apsikat/syltet appelsinskall (man får dadler også andre tider enn til jul om man prøver en innvandrerbutikk) En kopp finhakkede nøtter, helst valnøtter (noen som har igjen fra jul de kan bruke?) Varm ovnen til 185-190 grader. Bland brunt sukker, mel, bakepulver og salt Bland inn det revne kneippbrødet. Finn en ny bolle og bland Viking-melk, melk og olje godt. Ha i mel-/bakepulver-/kneippbrødblandingen og bland akkurat nok til at alt er blandet. Bland kokosrasp, lys kokesjokolade, lyse rosiner og ferske dadler og vend alt dette forsiktig inn. Sett med to store spiseskjeer/små "potetskjeer" på godt smurt bakebrett, og ryk litt flate Stek ca ni minutter og Avkjøl 2-2,5 minutt Legg på rist for å bli helt kalde før de legges i kakeboksen. Og OBS! Gjem kakeboksen godt etterpå om du ikke vil bake nye neste uke . Banankjeks 0,25 liter solsikkeolje 0,5 liter hardpakket brunt sukker "Babygrøt" av 4-5 middels store veldig modne bananer 2 store egg 1 liten spisesskje vaniljesukker 0,5-1 teskje gul konditorfarge 1 liter havremel 1 liter hvetemel 1 stor teskje bakepulver 1 liten teskje salt 7-8 store spiseskjeer grovhakket mørk kokesjokolade Varm ovnen til 185-190 grader. Bland olje og brunt sukker godt med mikser. Tilsett banangrøten, eggene, vaniljesukkeret og konditorfargen. Bland godt. Bland havremel/hveteel/bakepulver/salt godt i en egen bolle, Bland med det andre og rør grundig. Bland inn kokesjokoladen. Del deigen i fire like store deler. Ha 1/4 i en brødpose på minst 2,5 liter. Skjær et hjørne på en cm (heller litt mindre enn litt mer). Trykk ut deig i bananform på godt smurt bakeplate, ca 10 cm lange "bananer" med ca 4 cm mellom hver "banan" sidelengs og ca 2,5 cm mellom hver rekke. Stek 8-9 minutter, Avkjøl 1-1,5 minutt Legg over på rist for bli helt kalde Legg lufttett kakeboks. Og OBS igjen: Gjem kakeboksen godt etterpå om du ikke vil bake nye neste uke . 1 Lenke til kommentar
Hjemlengsel Skrevet 9. juli 2016 Del Skrevet 9. juli 2016 Noterer meg den banankjeksen. Bananer er gode au naturell, men trolig enda bedre i kjeksform. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå