Gå til innhold

Resistor-styrt SSR-rele, strømtrekk?


Anbefalte innlegg

Hallo

 

Jeg har kjøpt et produkt med en KR2025AX Resistorstyrt SSR-rele der AC-siden er koplet til et 2kW varmeelement, og den andre siden er koplet til et 400kOhm potmeter.

 

http://www.kyotto.com/eng_KR20.htm

 

Altså, dette er ikke et "vanlig" SSR-rele der man kopler til 5V DC-spenning på ene siden, og kan styre 230V på andre siden. Her styres alt kun ved et tilkoplet - og ikke spenningssatt - potmeter.

 

 

Så tenkte jeg: Kan jeg ikke bytte ut dette potmeteret med et digitalt potmeter? Jeg kjøpte derfor to stk. MCP42100 som hver består av 100kOhm motstand, styrt av SPI. Jeg testet og målte at jeg fikk som forventet motstand gjennom disse fire motstandene.

http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?product=MCP42100

 

Problemet oppsto når jeg koplet den digitale motstanden til KR2025AX og skrudde på spenningen 230V-siden. Da slukna de digitale motstandene, noe som ga full effekt på varmeelementet.

 

Når jeg leste litt nøyere gjennom databladet til MCP-ene, så jeg at  man må være forsiktig så man ikke kjører en strøm på mer enn 1mA gjennom dem. 1mA er jo forsvinnende lite, og antar at det er dette som er årsaken til problemet.

 

Så da lurer jeg på - kan jeg på en eller annen måte kople utgangen på de digitale pot-metrene til en transistor/op-amp eller liknende som forskyner KR2025AX med nok strøm samtidig som MCP-en regulerer motstanden?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei.

 

Hvordan fungerer egentlig dette SSR releet når du endrer på verdien på det variable releet. Er det bare vanlig AV/PÅ funksjon med en gitt terskelverdi for R eller er det en dimmefunksjon slik at effekten til varmeelementet reguleres gradvis opp/ned?

 

Forsstår at du ønsker å styre verdien av R på en digital måte, men hva skal styre det digitale pådraget? Føler vi mangler litt info for å kunne se hele oppsettet og hvilke funksjoner som er ønskelig å få til. mulig det kan løses på en annen måte.

 

Dersom det er temperatur som skal styre verdien R så kan jo dette gjøres enklere med å bruke NTC eller PTC resistorer. For eksempel noe ala dette http://www.ebay.com/itm/NTC-Thermistor-100000-ohms-100K-temperature-sensitive-resistor-/121586056908?hash=item1c4f17fecc:g:KEEAAOSwZjJU9fbv

Lenke til kommentar

Det reguleres gradvis fra 0 til 100%. Jeg målte spenningsfallet over releet mens jeg regulerte potmeteret, og da gikk den gradvis fra 204V til 0V.

 

AV/PÅ funksjonen kommer av et annet potmeteret (som er koplet på en mye mer innvikla måte) der man bestemmer hvilken temperatur væsken skal ha.

 

 

 

Forsstår at du ønsker å styre verdien av R på en digital måte, men hva skal styre det digitale pådraget?

En Arduino som kommuniserer med MCP42100 v.h.a. SPI.

Planen er som du sier å ha en ny thermistor koplet til væsken som skal reguleres, men ettersom jeg altså trenger å kunne styre effekten og ikke bare av/på så tenker jeg i de baner jeg gjør.

Endret av r2d290
Lenke til kommentar

Var igrunn der jeg startet, men så kom jeg frem til at det blir en litt unødvendig indirekte måte å gjøre det på hvis man istede kan overstyre potmeteret direkte. Slet litt med å finne noen god måte å kople servoen til potmeter-pinnen.

 

Så, altså ingen måte å forsterke hovedstrømmen ved hjelp av styrestrømmen gjennom MCP42100 ved hjelp av op-amp eller liknende?

Lenke til kommentar

En vanlig måte å forsterke strømmen er jo å bruke en transistor, men da bør det jo helst være likestrøm vi snakker om. Enn om du lar Arduino legge inn R via et rele (eller en TRIAC) og så kjører du en PWR-styring på releet. Siden det er varmeelement med stor treghet som skal styres så kan du kjøre ekstremt lav frekvens på PWR-styringa. Foreksempel 10 sekund på og 10 sekund av for 50% effekt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...