Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Branntilsyn


Anbefalte innlegg

Hei

I anledning en brann i nabolaget, har brannvesenet sendt oss en SMS om at de vil komme på tilsyn og sjekke vårt ildsted, røykvarslere, slukkeapparat og rømningsveier.

 

Vi bor i en liten enebolig vi leier. Huset er på 2 etasjer, der andre etasje har skråtak. Totalt er det vel 40-50 m2 avhengig av hvordan man måler mtp. skråtaket. Vi har verken loft eller kjeller. Huset ble bygget rundt 1912, og er i stort sett original stand, bortsett fra et lite påbygg med bad og gang.

 

Vi har røykvarslere i alle rom, unntatt kjøkken og bad. Dette burde vel holde.

 

Brannslukningsapparat har vi også.

 

Det jeg lurer på er: Peisen er ikke i bruk, og har ikke vært i bruk på mange år, og har derfor ikke vært feiet osv. Har dette noe å si? Holder det å si at peisen ikke er i bruk?

 

Hvordan er det med tanke på rømningsveier? Vinduene var jo dimensjonert noe mindre før i tiden. Er huset nødt til å følge dagens krav til rømningsveier, eller holder det at det følger kravene fra 1912?

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Pqy3rC

Du er kun nødt til å følge dagens standard dersom du gjør endringer på bygg (tilbygg el). Det er ikke krav at gamle bygg må "oppgraderes" etterhvert som standardene endres (selv om det antagelig hadde vært noe byggebransjen skulle ønsket).

 

Var peis/pipe ok når den sist var brukt er den (mest sannsynlig) ok nå også (dersom den ikke er blitt benyttet). Oppdages det feil med pipe/ildsted vil disse måtte rettes eller så vil det bli fremsatt krav om plombering. Det er forøvrig brannvesenet selv (feiervesenet) som skal sørge for at pipe blir feiet med fornuftige intervall. De skal kontakte (gjøre avtale med) eier (evt beboer).

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

Plan og bygningsloven, samt byggeforskriftene har ikke tilbakevirkende kraft, men brannforskriftene har det. Derfor kan du risikere å få for eksempel fyringsforbud eller forbud mot å bruke enkelte soverom som soverom. Normalt er det bare å utbedre de mangler de påpeker og få en godkjenning for å få brukt det som normalt, men hvis bygget er verneverdig og man ikke får tillatelse til å pusse opp slik brannvesenet ønsker så får man praktisk talt bruksforbud eller pålagt bruksendring.

 

Ellers, ikke bekymre deg for kontrollen og eventuelle pålegg, de er der for ditt eget/beboernes beste. Vær heller takknemlig for at de pålegger deg å senke risikoen for beboerne til et akseptabelt nivå. Tenk på samvittigheten din i tilfelle det skulle oppstå en brann og noen havner i en brannfelle. Som om det ikke er tungt nok å miste noen man er glad i.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Tilbygget med bad/gang er bygget mellom 2001 og 2005, mens resten av huset er mer eller mindre originalt. Kledning og vinduer har vel sikkert vært byttet. Vinduene som er for små til å følge dagens krav til rømningsvei befinner seg i andre etasje, i den originale delen av huset.

 

Er det slik at siden det har vært bygget på et tilbygg, må hele huset da være innenfor forskriftene fra 2001-2005, når tilbygget ble bygget?

Lenke til kommentar

Feieren sjekker om det er behov for feiing, har ein ikkje fyrt så vil det heller ikkje være noke å feie. 

Bortsett frå det så er det slik at ildstedet og skorstein skal være i orden til ei kvar tid, alternativt må ildstedet plomberast. Særlig i ei utleigeleiligheit så er det viktig at alt fungerer som det skal dersom nokon finner på å fyre opp.

 

Når det gjeld rømningsveg og vindu så vil det være avhengig av kva som er definert som rømningsvegane. Minimumskravet er ein rømningsveg direkte til det fri frå ei branncelle. Sidan dei fleste boligar er ei stor branncelle så betyr det at du i teorien kun kan ha ytterdøra som rømningsveg dersom denne leder rett ut.

Frå gamalt av var det også tillatt med berre ei rømningstrapp (hovedtrappa) under forutsettning om korte avstandar og at trapperommet var fritt for brennbare gjenstandar.

 

 

Husk også at mesteparten av slike ting er det eigaren av leiligheita som er ansvarlig for. Så dersom det blir påpeikt feil ved peisen eller rømningsvegane så er dette eigaren sitt ansvar å rette opp i.

Du som leigetakar har berre ei vedlikeholdsplikt; bytte røykvarslarbatteri, kontrollere brannslukkningsapparatet, osv.

Lenke til kommentar

Huseier er forpliktet til å stille husrommet til disposisjon gjennom leiekontrakten. Gjør han ikke det kan han være ansvarlig for evt. økonomiske tap dere lider av det.

 

Gitt en noenlunde vanlige leiekotrakt skal du sørge for at det som har med vanlig vedlikeholdå gjløre er i orden. For brannsikkerhet vil det si bytte batterier i varslere og sørge for at slukkere er i orden, og sørge for at dører og vinduslåser som skal være rømningsveier blir vedlikeholdt og kan åpnes.

 

Tror du skal ta ting heeelt med ro. Brannvesenet er etter min erfaring ganske greie og pragmatisk innstilt når dem er på besøk (her i byen er det tilsyn ca hvert 4. år).

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar

Det skal mykje til at feil som brannvesenet finner gir utleiger gyldig grunn for å seie opp leigeavtalen, det måtte i såfall være om det viser seg at boligen ikkje er egna for folk og at huset derfor kun kan brukast til f.eks. lager.

Men det skal MYKJE til at boligen er så farlig å bu i.

 

Eventuelle feil som kan bli avdekka er f.eks. manglar ved fyringsanlegget. Kostnaden ved å fjerne vedovnen og tette holet i skorsteinen er så liten at det vanskelig kan danne grunnlag for saklig oppsigelsesgrunn. Merk at denne løysninga treng ikkje du som leigetakar nødvendigvis å godta sidan tilgang til vedovn nok er ein av dei tinga som du hadde grunn til å forvente å ha tilgang til når du inngikk leigeavtalen.

 

Er du i tvil så er det ikkje værre enn at du ringer brannvesenet for å spørre. Brannvesenet gjer dette fordi dei vil være sikre på at du og dei andre naboane er trygge og ikkje utsatt for det problemet som var hos naboen der det starta å brenne.

 

 

 

PS, sidan du er leigetakar så kan det være hensiktsmessig at du vidareformiddler beskjeden til utleigaren. Sidan du tydeligvis er litt usikker på kva det er brannvesenet vil sjå på, og alt som går på det bygningstekniske eller fyringsanlegget er eigarens ansvar. Så kan det være fornuftig at du inviterer utleigaren til å bli med på inspeksjonen den dagen brannvesenet kjem.

Lenke til kommentar

Kan huseier finne ut at han ikke vil utbedre feilene, og kaste oss ut i stedet?

 

Utleier kan si opp leieavtalen etter bestemmelsene i husleieloven § 9-5 hvis det er en tidsubestemt avtale eller det er en tidsbestemt avtale der det ikke er avtalt at den er uoppsigelig i leietiden.

 

Dersom det er mangler ved boligen som gjør at den ikke er egnet til beboelse, og utleier mener at det ikke er mulig eller ikke ønskelig å utbedre disse, og foretrekker å la huset stå tomt framfor å utbedre og leie ut videre, er det sannsynligvis "annen saklig grunn til å si opp leieavtalen", bokstav d.

Bokstav b, "riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes" kan også være oppsigelsesgrunn dersom manglene er så store at det ikke går an å bo der mens de utbedres. Og eier eller hans familie kan velge å disponere bioligen som bolig selv etter bokstav a.

Det utleier IKKE kan gjøre, er å si opp avtalen med en leier som klager for å straks ta inn ny leier.

 

Med andre ord, klager på boligens standard kan i noen tilfeller føre til at man blir oppsagt. Man kan etter § 9-8 protestere for å få vurdert om oppsigelsen er lovlig

Lenke til kommentar

TS. Brannvesenet (tilsynet) har kun ansvar for det, de har sendt melding om! De kan komme med utbedringspåbud, da med frist for å utbedre mangler. Noe annet har de ikke myndighet til. Alt annet som angår boligen/branncellen, angår "Teknisk etat" i kommunen.

 

Tviler på om eier vil kaste ut deg/dere. Uten å utbedre alvorlige påbud, får ikke eier lov til å leie ut boligen i ettertid. Og da kommer Teknisk etat, i kommunen inn.

 

Er enig i, at du bør få med eier på inspeksjonen, hvis han/hun ikke allerrede er varslet. Det skal de være.

Lenke til kommentar

Plan og bygningsloven, samt byggeforskriftene har ikke tilbakevirkende kraft, men brannforskriftene har det. Derfor kan du risikere å få for eksempel fyringsforbud eller forbud mot å bruke enkelte soverom som soverom.

Nå må du ikke blande oppgavene til branntilsynet og "Teknisk etat" i kommunen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...