Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bilulykke og diplomatisk immunitet


Anbefalte innlegg

Bare et spørsmål som dukket i forbindelse med saken om den ambassadeansatte som frontkolliderte med en kvinne i fylla i helgen og som påberoper seg diplomatisk immunitet. Har kvinnen som ble påkjørt fremdeles et privatrettslig krav mot denne personen? Dvs. kan hun kreve å få erstattet utgifter til ny bil og evt. tapt arbeidsinntekt og helserelaterte utgifter? Eller kan man også her påberope seg diplomatisk immunitet?

 

Saken angår ikke meg på noen som helst måte, jeg bare lurte :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her må man skille mellom det å ha et krav, og det å kunne saksøke noen i Norge for å inndrive kravet. Kvinnen har åpenbart et krav etter alminnelig erstatningsrett (og, se nedenfor, vil antagelig få dette dekket). Spørsmålet er om norske domstoler kan behandle kravet, eller om kvinnen må til utsenderstatens domstoler. 

 

Diplomaters evne til å bli saksøkt følger av Wien-konvensjonens artikkel 31 og 32. 

 

Diplomater kan ikke saksøkes eller stevnes for kriminelle handlinger ("criminal jurisdiction"). Diplomater kan heller ikke saksøkes i sivile eller administrative søksmål, med følgende tre unntak, artikkel 31 nr. 1 a-c: 

 

a) Søksmål knyttet til diplomatens forhold til fast eiendom som ligger i vertsstaten (med unntak av ambassadeeiendommer, altså eiendommer som benyttes for diplomatiske formål),

b) Søksmål knyttet til arv og skifte, der diplomaten opptrer som testamentsfullbyrder, administrator, arving, eller legatar i privat sammenheng og ikke på vegne av staten han representerer, eller

c) Søksmål knyttet til profesjonell eller kommersiell aktivitet diplomaten utøver i vertsstaten som ikke er en del av hans offisielle funksjoner. 

 

Artikkel 31 nr. 4 bestemmer eksplisitt at avsenderstaten ikke forbys jurisdiksjon selv om vertsstaten forbys det. En diplomat kan derfor alltid saksøkes i sitt hjemland. Artikkel 32 nr. 1 lar avsenderstaten tillate søksmål til tross for forbudet i artikkel 31. 

 

Dersom diplomaten drev drosjevirksomhet (la oss si han er deltidsdiplomat) og kolliderte med noen i den sammenheng vil han kunne saksøkes i Norge etter artikkel 31 nr. 1c. Hvis ikke må han saksøkes for hjemlandets domstoler. 

 

 

 

I utgangspunktet må diplomater ha bilforsikring på samme måte som nordmenn, jfr. bilansvarslova § 16 annet ledd, med mindre departementet gir dispensasjon. Hvis departementet gir dispensasjon er den norske stat ansvarlig som om staten var forsikringsselskapet, jfr. bilansvarslova § 16 fjerde ledd. Utgiftene blir altså dekket.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

I tillegg: Diplomatisk immunitet gjelder bare for diplomater og diplomatenes familie (artikkel 37 nr. 1). 

 

Administrative og teknisk ansatte har bare full strafferettslig immunitet, men sivilrettslig immunitet gjelder bare for "acts performed in the course of their duties" (artikkel 37 nr. 2).

 

Tjenestemenn for øvrig (som sjåfører) har bare straffe- og sivilrettslig immunitet for handlinger de gjør i tjeneste. 

 

Au pairer og andre privat ansatte er fritatt fra skatt, men har ingen andre fritak. 

 

 

En sjåfør er altså bare sivilrettslig immun mot søksmål hvis han var i tjeneste når det skjedde. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...