Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Jordet og ujordede stikk på samme kurs/ledning i samme rom [elektrisitet i nylig kjøpt leilighet / erstatning?]


Anbefalte innlegg

Hei, har nylig kjøpt leilighet og overtakelsen var i går. Jeg la merke til at det ene soverommet har en jordet og tre ujordede stikk. Er altså en jordet kontakt og to ujordet på samme kurs/ledning (også ett ujordet stikk, men på annen ledning som går inn i rommet Kan hende det er samme kurs). 
 
Jeg skrudde opp dekselet for å sjekke at det ikke bare var noen som hadde byttet en ujordet mot en jordet uten å koble til jord, men det var det ikke. Det er jord i ledningen og den er koblet til på første, men på de to ujordete er den kuttet ned, og kun de strømførende som er koblet til. Stikket med jord ser ut til å være av nyere dato.
 
>----[JORDET]----------[uJORDET]----------[uJORDET]
 
El-anlegget er relativt gammelt, og har blitt lappet litt på – typisk eldre oslo lelighet. Det er et synlig anlegg, så sånn sett er det iallefall tryggere enn udokumentert skjult anlegg. I sikringskapet er det en moderne automatsikring av nyere dato, og ellers kun skrusikringer.
 
Spørsmål – noen er nok enklere enn andre:
- Hvor farlig er dette egentlig?
- Hvor lenge har det ikke vært lov – og har slikt tilbakevirkende kraft?
- Har man rett noen erstatning (har boligkjøperforsikring) selv om man "godtar leiligheten som den er" (eller hva det står i kontrakten)?
- Siden ledningene har jord, er det i teorien kun å bytte stikkene med jordete (mao. at anlegget er lagt opp til å være jordet)? 
- Kan man enkelt se i sikringskapet om det er jordet anlegg (kjøkken og bad er jordet – og badet er av eldre standard)?
 
Bilder

Ujordet stikk:
M3kqwuGl.png
 
Jordet stikk:
dsJe7fPl.png
Endret av nle
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Blanding av jordet og ujordet i samme rom har så vidt jeg kjenner til aldri vært lov.

 

Problemet ditt er at jordlederen er klippet så kort at det ikke går å koble den til om man bytter stikket; da er alternativet å flytte noen av stikkene 5-10 cm slik at i alle fall en av kablene når, og bytte den andre kabelen, mellom to stikk, eller å bytte alle kablene med nedkortet jordleder.

 

Boligkjøper eller eieskifteforsikring hjelper neppe; denne feilen er sannsynligvis ikke vesentlig nok.

Lenke til kommentar

For å finne ut om ledningen er tilkoblet jord kan du måle med et multimeter. Du kobler multimeteret mellom jordledningen på stikkontakten og den ene strømførende ledningen. Dersom jordledningen er tilkoblet vil du kunne lese av ca. 110Volt på multimeteret. Dersom den ikke er tilkoblet, får du 0Volt.

 

Flytte komtaktene er en mulighet som nevnt over, eller få lengre ledninger. Husk at dette er arbeid for fagfolk.

 

Edit: ser på det øverste bildet er ledningen på venstre side muligens er uten jord og på høyre side med avklippet jord. Det er denne avklippede enden du må måle på som nevnt over.

 

Siden ledningen på venstre side ikke har jordleder, så får du enten ikke tilført jord, eller du får ikke sendt jord videre til neste kontakt.

Endret av ##@##
Lenke til kommentar

Dette elektriske anlegget er nok lagt opp av en "pirat" og ikke av en godkjent installatør. Rent praktisk og teknisk så hadde det sikkert gått an å gjøre noe for å forbedre sikkerheten, men da er man nok straks over i noe i retning av "gammelt lovbrudd erstattes med nytt". Det finnes nok ikke noen annen brukbar vei enn å få tak i en godkjent installatør for å se på saken og eventuelt gi et prisoverslag.

 

Edit:

 

De målingene som foreslås over stemmer ellers bare sånn delvis for et par typer el-anlegg, nemlig IT (og TT). Da kan man måle symetrisk ca 137V mellom fase og jord. For TN-S og TN-CS forholder det seg helt annerledes. Her kan du godt måle ca 0 Volt selv om jord er koblet opp. I det hele og det store så er nok dette en sak for en godkjent installatør.

Endret av arne22
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar og input folkens.

 

Plasten på lysbryteren i samme rom var delvis knekt/løs, så jeg skrudde den opp for å bytte front – og det viste seg at vedkommende som har installert dette ikke har gjort alt etter boka.

 

Koblingsbiten/sukkerbiten av lysbryteren var tvunget med skruer inn mot veggen, så noen av ledningene som ligger bak hadde dype merker, mens andre hadde synlig ledning igjennom isolasjonen. Han har altså brukt makt for å få igjen lysbryteren, og det er nok det som har gjort at den har knekt opp. Det er 6 stk ledninger + 2 jord som går inn i lysbryteren, et par til lyset – og resten for å skjøte/koble ledningen til stikkene. Det er nok litt i meste laget, iallefall med såpass lite plass i lysbryteren. Vet ikke om det er normalt eller om det er dårlig praksis å bruke lysbrytere som koblingsboks?

 

Uansett, det ser ut som lommeboka får svi litt mer, og at vi må få inn en fagmann til å strekke ledninger fra sikringskapet og legge opp nye ledninger og stikk i rommet.

 

Er det noen som har noen formening om hva noe slikt vil koste?

Og bør man bruke noe ala ditt anbud, eller gå direkte til et kjent elektirkkerfirma? (kort sagt – hvordan bør man gå frem?)

 

Takk for svar, merker det er utrolig mye å ta seg til med ny selveid leilighet – og det meste koster av penger og tid. :p

Lenke til kommentar

Jeg ville nok ha bedt om et prisoverslag, gjerne fra et par forskjellige godkjente installatører. Når det dreier seg om et åpent anlegg så skulle det jo være mulig å gjøre tingene nokså rimelig og forholdsvis enkelt, mens andre kanskje vil foreslå å skifte hele kursen eller hele installasjonen. Teknisk sett så kan jo en slik utbedring være forholdsvis enkel og billig, hvis man vil, og den kan også være ganske dyr hvis man "rir sine formelle kjepphester" og hevder at store deler av installasjonen må skiftes ut. I et tilfelle som dette vil jeg gjette på at prisene vil kunne variere ganske mye fra leverandør til leverandør.

 

Hvis man tolker regelverket "litt liberalt og fornuftig" så er det vel sannsynligvis/kanskje ikke en så veldig stor jobb som skal gjøres for at det hele er "sikkerhetsmessig ok". Det vet man jo på den annen side ikke sikkert før en eller flere elektrikere fra et godkjent installasjonsfirma har kikket på saken. Hvis det dreier seg om et behov for en større utbedring så kan man vel tenke seg at det kan være aktuelt med prisreduksjon eller å se på forsikringsvilkårene. Det vanlige er vel kanskje at man må betale slike utbedringer selv. 

 

Sikkerhetsmessig mht brannfare, så er kanskje det viktigste midlertidige tiltaket som man kan gjøre å sjekke for varmgang i brytere og stikkontakter, spesielt der hvor den elektriske belastningen er størst, for eksempel i forbindelse med varmtvannsberedere og varmeovner og annet som bruker mye strøm. Er det noen særlig varmgang, så bør man koble utstyret fra.

 

For ordens skyld: Er selv ikke "huselektriker" men der i mot automatiker.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

.. Og hva er det nå som er farlig og som kan skje.

 

1. Brannfare. Vil som oftest vise seg ved varmgang før det tar fyr. Mest utsatt: Stikkontakter, brytere, koblingspunkter.

 

2. Personsikkerhet, elektrisk støt. Hvis det for eksempel er slik at en forbruker i et rom for eksempel en brødrister eller hva det måtte være er tilkoblet en ikke jordet kurs, og en annen forbruker er tilkoblet en jordet kurs. Det oppstår overslag til gods (overledning) i den forbrukeren som ikke er jordet. Man berører så forbruker 1 og forbruker 2 samtidig, og derved så kan man ha en dødelig strømgjennomgang gjennom kroppen. Et annet utsatt sted er badet. Her kan det være et ledende gulv eller et sluk av metall. Står man på et ledende gulv som våt person og berører noe elektrisk så kan man være litt ille ute. Kjøkkenet krever også spesielle hensyn.

 

Den elektrikeren/installatøren som skal inn og rette opp en slik "hobbyinstallasjon" må jo kikke litt på hvor store avvikene egentlig er og det må også gjøres en risikovurdering av installasjonen som helhet.

 

Det skal vel godt gjøres å få noen "fast pris" på en slik jobb uten at intallatøren/elektrikeren har sett på anlegget. Det kan være behov for bagatellmessige endringer eller utskifting av inntak/fordelingsskap og de kursene som er lagt opp. 

Lenke til kommentar

Og bør man bruke noe ala ditt anbud, eller gå direkte til et kjent elektirkkerfirma? (kort sagt – hvordan bør man gå frem?)

 

Bruk "Mitt annbud" ol ja.

Så sjekker man bare opp i firmaer i etterkant så fort budene tikker inn.

 

Går man til det første\største man har hørt om, så blir man nok tatt fra en del god penger som man kunne ha spart :)

Lenke til kommentar

Man kan neppe få et bindende tilbud på en jobb som man ikke vet hva er for noe. Da må i så fall anbudet settes rimelig høyt. Her er det jo snakk om et elektrisk anlegg med en ukjent status som skal settes i "forskriftsmessig stand".

 

Ellers kommentar til min egen kommentar over: Det kan være at jeg spissformulerer litt mye. Det er jo forholdsvis vanlig at gamle leiligheter har et elektrisk anlegg som ikke er helt etter boka. Det skjer vel til tider noen men ikke kjempemange ulykker som følge av dette.

Lenke til kommentar

Takk for svar folkens, setter stor pris på det! :)

 

Jeg antar eventuelle elektrikere må komme på befaring først, men dette rommet er én egen kurs, så i teorien bør det vel kun være å trekke ny ledning fra kursen i sikringskapet og inn på rommet også legge ledning og montere til stikk og lysbryter.

Lenke til kommentar

Det kan jo til og med være mindre enn det hvis den kabelen som ligger der er av riktig dimensjon og type. Hvis det der i mot skulle vise seg at inntaks/fordelingsskap også inneholder "hobbymekk" da kan det nok snurre litt på seg økonomisk. Den installatøren som tar jobben vil være juridisk ansvarlig for at sluttresultatet er i samsvar med de reglene og kravene til sikkerhet som gjelder for denne installasjonen. Inntak/fordelingsskap er ellers ett av de områder som kan være utsatt for varmgang og brann hvis de ikke er riktig utført. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...